wokanda

Orzeczenie z SAOS

Wyrok Sądu Rejonowego w Świdnicy, IV U 237/25

Data orzeczenia: 10 lipca 2026.

To orzeczenie opublikowano w SAOS. Tekst pochodzi z SAOS, dane osobowe zakrył sąd. SAOS ma tylko część orzeczeń, więc nie zawsze znajdziesz tu całą sprawę.

Sąd
Sąd Rejonowy w Świdnicy
Wydział
IV Wydział Pracy i Ubezpieczeń Społecznych
Data
10.07.2026
Rodzaj
wyrok
Sygnatura
IV U 237/25
IV — numer wydziału, U — rodzaj sprawy: ubezpieczenia społeczne, 237 — numer kolejny sprawy w tym roku, 25 — rok, w którym sprawa wpłynęła (2025).
Repertorium
U: Ubezpieczenia społeczne
Czas sprawy
12,3 mies. to nasz szacunek: od roku 2025 z sygnatury do daty tego orzeczenia
Skład
Źródło
orzeczenie w SAOS

Przepisy przywołane w orzeczeniu

SAOS wylicza przepisy, które sąd przywołał w orzeczeniu. To nie musi być zarzut ani podstawa skazania.

Tekst orzeczenia

Pokaż pełny tekst (9 093 znaki)
Sygnatura akt IV U 237/25 WYROK W IMIENIU RZECZYPOSPOLITEJ POLSKIEJ I. , dnia 10 lipca 2026 r. Sąd Rejonowy w Świdnicy IV Wydział Pracy i Ubezpieczeń Społecznych w składzie: Przewodniczący: Sędzia Maja Snopczyńska po rozpoznaniu w dniu 10 lipca 2026 r. na posiedzeniu niejawnym sprawy z odwołania Z. D. od decyzji Zakładu Ubezpieczeń Społecznych Oddział w T. z dnia 10 stycznia 2025 r., znak: (...) .71. (...) .2024 o zwolnienie z opłacenia należnych składek, o których mowa w art. 17 a o systemie ubezpieczeń zdrowotnych I. odwołanie oddala; II. zasądza od powoda Z. D. na rzecz Zakładu Ubezpieczeń Społecznych kwotę 360,00 zł z ustawowymi odsetkami za opóźnienie liczonymi od dnia prawomocności orzeczenia do dnia zapłaty tytułem zwrotu kosztów zastępstwa procesowego. UZASADNIENIE Powód Z. D. wniósł odwołanie od decyzji Zakładu Ubezpieczeń Społecznych Oddziału w T. z dnia 10 stycznia 2025 roku, o znaku: (...) .71. (...) . (...) odmawiającej zwolnienia z opłacenia należnych składek za grudzień 2024 roku. W uzasadnieniu powód poinformował, że pracownicy N. F. , Ś. P. byli zatrudnieni na umowę o pracę do dnia 31.08.2024r. Z dniem 2.09.2024r. otrzymali świadectwo pracy, jednakże zostali wyrejestrowani z ZUS z opóźnieniem. Wynikało to z długotrwałej choroby pracownika, który zajmował się tym. Wskazał, iż dnia 14.01.2025r. została wysłana korekta ZUS za miesiąc wrzesień 2024 ( (...) I (...) ), w której wprowadzono poprawny kod 3000 dotyczący niepracujących już pracowników wyżej wymienionych. Powód wskazał, iż pracodawca wypłaca wynagrodzenie do 10 dnia następnego miesiąca, a w miesiącu październiku 2024 roku zgłoszonych do ubezpieczenia było 9 osób. W odpowiedzi na odwołanie Zakład Ubezpieczeń Społecznych Oddział w T. wniósł o oddalenie odwołania, a także o zasądzenie na rzecz pozwanego kosztów zastępstwa procesowego wg norm przepisanych. W uzasadnieniu powołano podstawę prawna decyzji, a to art. 36e ust. 4 pkt 1 w związku z art. 17a ust. 1 i ust. 3 oraz art. 32 ust. 2 ustawy z dnia 13 października 1998 r. o systemie ubezpieczeń społecznych (Dz. U. z 2024 r., poz. 497 ze zm.), zwanej dalej ustawą systemową. Organ w dalszej części przytoczył brzmienie powyższych przepisów i wskazał, iż w sytuacji powoda nie został spełniony wyszczególniony warunek określony w art. 17a ust. 1 pkt 1 ustawy systemowej, bowiem w miesiącu poprzedzającym miesiąc złożenia wniosku o zwolnienie z opłacenia składek, to jest w październiku 2024 roku, powód miał zgłoszonych do ubezpieczeń 11 ubezpieczonych. Organ podkreślił, że przepis art. 17a ust. 1 ustawy systemowej ma wyjątkowy, bezwzględnie obowiązujący charakter i podlega ścisłej wykładni. Istotne jest ustalenie stanu, jaki miał miejsce w miesiącu poprzedzającym miesiąc złożenia wniosku i brak jest podstaw do uwzględnienia modyfikacji tego stanu wynikającego ze zgłoszenia lub wyrejestrowania z ubezpieczeń społecznych dokonanego w późniejszym terminie, ale z datą wsteczną. W kontekście udzielenia ulgi w postaci „wakacji składkowych” nie ma więc znaczenia wskazany w odwołaniu fakt, że dwóch z 11 pracowników było zatrudnionych do 31 sierpnia 2024 roku, a ich wyrejestrowanie z ubezpieczeń zostało dokonane z opóźnieniem wynikającym z „długotrwałej choroby pracownika, który tym się zajmował”. Ponadto, wskazana w odwołaniu korekta dokumentów (...) I (...) dokonana dopiero 14 stycznia 2025 roku pozostaje bez wpływu na ustalenie liczby ubezpieczonych, jakich płatnik miał zgłoszonych do ubezpieczeń emerytalnego, rentowego i wypadkowego lub ubezpieczenia zdrowotnego w październiku 2024 roku. Z uwagi na przekroczenie limitu ubezpieczonych wniosek o skorzystanie z ulgi w postaci zwolnienia z opłacenia należnych składek za grudzień 2024 rok nie mógł więc zostać uwzględniony. W toku postępowania Sąd ustalił następujący stan faktyczny: Powód Z. D. prowadzi działalność gospodarczą (...) Z. D. z siedzibą w D. . Powód wyrejestrował pracownika Ł. O. z ubezpieczeń społecznych dnia 2 października 2024, z którym rozwiązał umowę o pracę dnia 13 września 2024 roku. Dnia 14 listopada 2024 roku powód wyrejestrował 2 pracowników - N. F. , Ś. P. , z którymi rozwiązał umowy o pracę dnia 31 sierpnia 2024 roku. Na dzień 1 października 2024 roku powód miał zgłoszonych do ubezpieczeń społecznych jedenastu pracowników. Wnioskiem z dnia 18 listopada 2024 roku powód wniósł o zwolnienie z obowiązku opłacenia składek na ubezpieczenia społeczne oraz Fundusz Pracy i Fundusz (...) za miesiąc grudzień 2024 rok. Decyzją z dnia 10 stycznia 2025 roku Zakład Ubezpieczeń Społecznych Oddział w T. odmówił powodowi zwolnienia z opłacenia należnych składek za grudzień 2024 rok. W trakcie postępowania Zakład ustalił, że w miesiącu kalendarzowym poprzedzającym miesiąc złożenia wniosku powód miał zgłoszonych do ubezpieczeń emerytalnych, rentowych i wypadkowego lub ubezpieczenia zdrowotnego więcej niż dziesięciu ubezpieczonych. Dowód: - akta ZUS (w załączeniu) - świadectwo pracy Ł. O. - k. 44 - świadectwo pracy Ś. P. - k. 45 - świadectwo pracy N. F. - k. 46 - informacja o wysyłce i potwierdzeniu (...) Ł. O. , Ś. P. , N. F. - k. 47-51 - wykaz umów o pracę od 1.08.2024r. do 31.12.2024r. - k. 53 Ustaleń stanu faktycznego Sąd dokonał na podstawie zgromadzonego w sprawie materiału dowodowego, w tym w szczególności akt ZUS, świadectw pracy pracowników: Ł. O. , Ś. P. , N. F. , wykazu umów o pracę od 1.08.2024r. do 31.12.2024r., a także informacji o wysyłce i potwierdzeniu (...) Ł. O. , Ś. P. , N. F. . W tak ustalonym stanie faktycznym Sąd zważył: Odwołanie podlegało oddaleniu. Zgodnie z art. 17a ust. 1 ustawy z dnia 13 października 1998 r. o systemie ubezpieczeń społecznych na wniosek płatnika składek prowadzącego działalność, o której mowa w art. 8 ust. 6 pkt 1 , zwalnia się go z opłacenia należnych składek z tego tytułu na jego własne obowiązkowe ubezpieczenia emerytalne, rentowe i wypadkowe, za wskazany we wniosku miesiąc kalendarzowy, jeżeli: 1) w miesiącu kalendarzowym poprzedzającym miesiąc złożenia wniosku miał zgłoszonych do ubezpieczeń emerytalnego, rentowych i wypadkowego lub ubezpieczenia zdrowotnego niewięcej niż dziesięciu ubezpieczonych. Stosownie do art. 36 ust. 11 ustawy systemowej każda osoba, w stosunku do której wygasł tytuł do ubezpieczeń społecznych, podlega wyrejestrowaniu z tych ubezpieczeń. Zgłoszenie wyrejestrowania płatnik składek jest zobowiązany złożyć w terminie 7 dni od daty zaistnienia tego faktu, z zastrzeżeniem ust. 12 i 14. Mają na uwadze powołane przepisy Sąd uznał zaskarżoną decyzję organu rentowego za w pełni odpowiadającą prawu. Instytucja zwolnienia z opłacenia składek (tzw. wakacje składkowe) uregulowana w art. 17a ustawy systemowej ma charakter wyjątku od zasady powszechności i obligatoryjności opłacania składek na ubezpieczenia społeczne. Przepisy o charakterze ulg i zwolnień podlegają ścisłej wykładni językowej i systemowej, co wyklucza możliwość stosowania wykładni rozszerzającej na korzyść płatnika. Ustawodawca precyzyjnie określił warunki, których kumulatywne spełnienie decyduje o przyznaniu prawa do rzeczonego świadczenia. Jednym z kluczowych i bezwzględnych kryteriów warunkujących uzyskanie zwolnienia jest stan zatrudnienia w miesiącu poprzedzającym miesiąc złożenia wniosku. Skoro powód złożył wniosek w listopadzie 2024 roku okresem do badania spełnienia warunku liczbowego był październik 2024 roku. W tym okresie - wbrew twierdzeniom odwołującego - stan zgłoszonych ubezpieczonych przekraczał dopuszczalny limit 10 osób, wynosząc 11 ubezpieczonych. Powód wyrejestrował z ubezpieczeń społecznych pracownika Ł. O. dnia 2 października 2024, zaś dnia 14 listopada 2024 roku powód wyrejestrował 2 pracowników - N. F. , Ś. P. , tym samym w październiku 2024 roku wszystkie te osoby były zgłoszone do ubezpieczeń społecznych (z tym, że Ł. O. dwa dni). W realiach niniejszej sprawy bezskuteczne pozostaje powoływanie się przez powoda na okoliczność, że dwójka pracowników zakończyła stosunek pracy już w sierpniu 2024 roku, a opóźnienie w wyrejestrowaniu oraz późniejsze dokonanie korekt w dokumentach (...) i (...) wynikało z długotrwałej choroby pracownika zajmującego się sprawami kadrowymi. Podkreślić należy, że płatnik składek jest podmiotem profesjonalnym w obrocie gospodarczym i ponosi pełną odpowiedzialność za terminowe dopełnienie obowiązków o charakterze ewidencyjnym i deklaratoryjnym. Dokonane przez powoda korekty dokumentów rozliczeniowych wywołują skutki następcze i nie mogą stanowić stanu faktycznego relewantnego dla oceny uprawnienia w październiku 2024 roku. Sąd, badając prawidłowość decyzji ZUS, ocenia stan rzeczy istniejący w dacie jej wydania, a w dacie tej w systemach organu rentowego figurowała liczba ubezpieczonych przekraczająca ustawowy próg. W związku z powyższym na podstawie art. 477 14 § 1 k.p.c. odwołanie od decyzji Zakładu Ubezpieczeń Społecznych Oddziału w T. z dnia 10 stycznia 2025r. należało oddalić. Orzeczenie o kosztach zastępstwa procesowego znajduje oparcie w art. 98 k.p.c. w zw. z § 9 ust. 2 rozporządzenia Ministra Sprawiedliwości z dnia 22 października 2015 roku w sprawie opłat za czynności radców prawnych.

Szukaj innego orzeczenia

Cytuj tę stronę

Gotowy przypis do strony „Wyrok Sądu Rejonowego w Świdnicy, IV U 237/25”:

Źródło: sady (cpdp.media/sady), na podstawie orzeczeń opublikowanych w SAOS i danych MS; stan danych na 13.10.2026. Strona: Wyrok Sądu Rejonowego w Świdnicy, IV U 237/25.

Stały link:

https://cpdp.media/sady/orzeczenie/552447

Poprawki zapisujemy w dzienniku korekt.