Orzeczenie z SAOS
Wyrok Sądu Rejonowego dla Warszawy Pragi-Południe w Warszawie, VI U 632/25
Data orzeczenia: 25 czerwca 2026.
To orzeczenie opublikowano w SAOS. Tekst pochodzi z SAOS, dane osobowe zakrył sąd. SAOS ma tylko część orzeczeń, więc nie zawsze znajdziesz tu całą sprawę.
- Sąd
- Sąd Rejonowy dla Warszawy Pragi-Południe w Warszawie
- Wydział
- VI Wydział Pracy i Ubezpieczeń Społecznych
- Data
- 25.06.2026
- Rodzaj
- wyrok
- Sygnatura
- VI U 632/25
VI — numer wydziału, U — rodzaj sprawy: ubezpieczenia społeczne, 632 — numer kolejny sprawy w tym roku, 25 — rok, w którym sprawa wpłynęła (2025). - Repertorium
- U: Ubezpieczenia społeczne
- Czas sprawy
- 11,8 mies. to nasz szacunek: od roku 2025 z sygnatury do daty tego orzeczenia
- Skład
- Przemysław Chrzanowski (przewodniczący)
- Źródło
- orzeczenie w SAOS
Przepisy przywołane w orzeczeniu
SAOS wylicza przepisy, które sąd przywołał w orzeczeniu. To nie musi być zarzut ani podstawa skazania.
- Kodeks postępowania cywilnego, art. 47714
- Kodeks postępowania cywilnego, art. 98
- Kodeks pracy, art. 13
- Kodeks pracy, art. 174
- Kodeks pracy, art. 22
- Kodeks pracy, art. 8
- Ustawa o emeryturach i rentach z FUS, art. 13
- Ustawa o emeryturach i rentach z FUS, art. 4
- Ustawa o emeryturach i rentach z FUS, art. 6
- Ustawa o emeryturach i rentach z FUS, art. 7
- Ustawa o emeryturach i rentach z FUS, art. 77
- Ustawa o emeryturach i rentach z FUS, art. 78
- Ustawa o emeryturach i rentach z FUS, art. 8
- Ustawa o emeryturach i rentach z FUS, art. 9
- Ustawa o systemie ubezpieczeń społecznych, art. 6
Tekst orzeczenia
Pokaż pełny tekst (12 109 znaków)
Sygn. akt VI U 632/25 WYROK W IMIENIU RZECZYPOSPOLITEJ POLSKIEJ Dnia 25 czerwca 2026 roku. Sąd Rejonowy dla Warszawy Pragi - Południe w Warszawie VI Wydział Pracy i Ubezpieczeń Społecznych w składzie: Przewodniczący sędzia Przemysław Chrzanowski Protokolant starszy protokolant sądowy Aleksandra Łaszuk po rozpoznaniu w dniu 22 czerwca 2026 roku w Warszawie na rozprawie sprawy z odwołania N. C. przeciwko Zakładowi Ubezpieczeń Społecznych II Oddziałowi w O. o zasiłek pogrzebowy 1. zmienia zaskarżoną decyzję Zakładu Ubezpieczeń Społecznych II Oddziału w O. z dnia 17 października 2025 roku, znak (...) , w ten sposób, że przyznaje N. C. prawo do zasiłku pogrzebowego po zmarłym w dniu 22 sierpnia 2025 roku S. C. ; 2. zasądza od Zakładu Ubezpieczeń Społecznych II Oddziału w O. na rzecz N. C. kwotę 360 zł (trzysta sześćdziesiąt złotych) tytułem zwrotu kosztów zastępstwa procesowego wraz z ustawowymi odsetkami za opóźnienie za czas od dnia uprawomocnienia się niniejszego orzeczenia do dnia zapłaty. Sygn. akt VI U 632/25 UZASADNIENIE Decyzją z dnia 17 października 2025 roku, znak (...) , Zakład Ubezpieczeń Społecznych II Oddział w O. odmówił N. C. prawa do zasiłku pogrzebowego po zmarłym w dniu 22 sierpnia 2025 roku S. C. . W uzasadnieniu decyzji organ rentowy wskazał, że w dniu zgonu syna N. C. przebywał na urlopie bezpłatnym. (decyzja Zakładu Ubezpieczeń Społecznych II Oddziału w O. – akta organu rentowego) Od powyższej decyzji Zakładu Ubezpieczeń Społecznych II Oddziału w O. z dnia 17 października 2025 roku N. C. , reprezentowany przez profesjonalnego pełnomocnika w osobie radcy prawnego, wniósł odwołanie do tut. Sądu Ubezpieczeń Społecznych. Nadto wniósł o zasądzenie od organu rentowego na swoją rzecz kosztów postępowania, w tym kosztów zastępstwa procesowego, według norm przepisanych. (odwołanie – k. 1 – 2) W odpowiedzi na odwołanie Zakład Ubezpieczeń Społecznych II Oddział w O. wniósł o jego oddalenie. (odpowiedź na odwołanie – k. 5) W dalszym toku postępowania stanowiska stron nie uległy zmianie. Sąd ustalił, co następuje: Od dnia 15 września 2022 roku N. C. jest zatrudniony na podstawie umowy o pracę na czas nieokreślony przez (...) Spółkę z ograniczoną odpowiedzialnością z siedzibą w O. w pełnym wymiarze czasu pracy. (dowód z akt organu rentowego: zaświadczenie o zatrudnieniu) W dniach od 10 do 31 sierpnia i od 1 do 20 września 2025 roku N. C. miał urlop bezpłatny. (dowód z akt organu rentowego: wydruk z systemu informatycznego) W dniu 22 sierpnia 2025 roku zmarł syn N. C. , S. C. , urodzony w dniu (...) . Do dnia śmierci S. C. nie pobierał świadczeń z Zakładu Ubezpieczeń Społecznych. (dowód z akt organu rentowego: wniosek o zasiłek pogrzebowy, odpis skrócony aktu zgonu) W dniu 27 sierpnia 2025 roku odbył się pogrzeb S. C. . N. C. w całości pokrył koszty pogrzebu w kwocie 4.150 zł, a zasiłek pogrzebowy nie został mu wypłacony z innego tytułu. (dowód z akt organu rentowego: wniosek o zasiłek pogrzebowy, faktura VAT) Powyższy stan faktyczny Sąd ustalił w oparciu o dokumenty zgromadzone w aktach sprawy oraz aktach organu rentowego, których autentyczność nie była kwestionowana przez strony, jak również Sąd nie widział powodów, aby podważać ich wiarygodność z urzędu. Strony nie wnosiły o uzupełnienie materiału dowodowego. Sąd zważył, co następuje: Zgodnie z art. 77 ust. 1 ustawy o emeryturach i rentach z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych zasiłek pogrzebowy przysługuje w razie śmierci: 1) ubezpieczonego; 4) członka rodziny osoby wymienionej w pkt 1 i 2 . Jak stanowi art. 77 ust. 2 pkt 3 ustawy o emeryturach i rentach z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych , członkami rodziny, o których mowa w ust. 1 pkt 4 , są dzieci własne, dzieci drugiego małżonka, dzieci przysposobione i dzieci umieszczone w rodzinie zastępczej. Stosownie do treści art. 78 ust. 1 ustawy o emeryturach i rentach z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych , zasiłek pogrzebowy przysługuje osobie, która pokryła koszty pogrzebu. Zgodnie z art. 4 pkt 13 ustawy o emeryturach i rentach z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych użyte w ustawie określenie „ubezpieczony” oznacza osobę podlegającą ubezpieczeniom emerytalnemu i rentowym, określonym w przepisach o systemie ubezpieczeń społecznych. Jak stanowi art. 7 pkt 8 ustawy o emeryturach i rentach z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych , okresami nieskładkowymi są okresy urlopu bezpłatnego. Stosownie do treści art. 6 ust. 1 pkt 1 u.s.u.s., ubezpieczeniom emerytalnemu i rentowym podlegają obowiązkowo, z zastrzeżeniem art. 8 i 9 , osoby fizyczne, które na obszarze Rzeczypospolitej Polskiej są pracownikami. Zgodnie z art. 8 ust. 1 u.s.u.s. za pracownika uważa się osobę pozostającą w stosunku pracy. Jak stanowi art. 13 pkt 1 u.s.u.s., pracownicy podlegają obowiązkowo ubezpieczeniom emerytalnemu, rentowym, chorobowemu i wypadkowemu w okresie od dnia nawiązania stosunku pracy do dnia ustania tego stosunku. Zgodnie z art. 174 § 2 KP okresu urlopu bezpłatnego nie wlicza się do okresu pracy, od którego zależą uprawnienia pracownicze. „W katalogu okresów nieskładkowych nie wymienia się urlopu bezpłatnego ( art. 174 k.p. ) udzielanego w czasie trwania stosunku pracy. W tym okresie zawieszeniu ulega ochrona ubezpieczeniowa, choć w dalszym ciągu trwa obowiązek ubezpieczenia, gdyż ustaje on dopiero w chwili ustania stosunku pracy (art. 13 pkt 1 ustawy o s.u.s.). W konsekwencji okresy urlopu bezpłatnego nie są wliczane do okresów ubezpieczenia […]” (K. Antonów [w:] R. Babińska-Górecka i in., Komentarz do ustawy o emeryturach i rentach z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych, [w:] Emerytury i renty z FUS. Emerytury pomostowe. Okresowe emerytury kapitałowe. Komentarz do trzech ustaw emerytalnych, wyd. I , Warszawa 2019, art. 7.). W postanowieniu z dnia 27 kwietnia 2017 roku w sprawie o sygn. akt I UK 304/16 Sąd Najwyższy wskazał, że w czasie urlopu bezpłatnego pracownik nie podlega obowiązkowym ubezpieczeniom społecznym. Jak bowiem wskazuje się w doktrynie, „Definicja pracownika sformułowana w art. 8 ust. 1 u.s.u.s. odbiega od sposobu rozumienia terminu »pracownik« przyjętego w Kodeksie pracy . […] Na odmienność sposobu rozumienia terminu »pracownik« przyjętego w Kodeksie pracy oraz w ustawie o systemie ubezpieczeń społecznych wskazuje również art. 6 ust. 1 pkt 19 u.s.u.s., który korzystanie z urlopu wychowawczego czy pobieranie zasiłku macierzyńskiego (przysługującego przecież m.in. w trakcie urlopu macierzyńskiego, urlopu na warunkach urlopu macierzyńskiego, urlopu rodzicielskiego i urlopu ojcowskiego) traktuje jako odrębny tytuł obowiązkowych ubezpieczeń emerytalnego i rentowych. Pozostawanie w zatrudnieniu pracowniczym nie stanowi również tytułu ubezpieczeń emerytalnego i rentowych w okresie korzystania przez pracownika z urlopu bezpłatnego. W okresie urlopu bezpłatnego zawieszone zostają prawa i obowiązki stron stosunku pracy. Pracownik nie świadczy wówczas pracy i nie zachowuje prawa do wynagrodzenia. W okresie tym pracodawca jest zwolniony z obowiązku naliczania i odprowadzania składek na ubezpieczenia społeczne” (K. Roszewska, M. Zieleniecki [w:] Ustawa o systemie ubezpieczeń społecznych. Komentarz , red. K. Antonów, Warszawa 2024, art. 6.; por. również D. Dzienisiuk, P. Kostrzewa, M. Kozłowska, P. Ziółkowski [w:] M. Culepa i in., Komentarz do niektórych przepisów ustawy o systemie ubezpieczeń społecznych. , LEX/el. 2013, art. 6.). Do powyższy kwestii pośrednio odnosił się również Sąd Najwyższy w wyroku z dnia 21 maja 2024 roku w sprawie o sygn. akt I USKP 25/24. Koniecznym jest jednak zauważenie, że w stanie faktycznym sprawy badano gotowość odwołującej do pracy, która nie mogła jej wykonywać z powodu przeszkód z przyczyn dotyczących pracodawcy. Wobec tego należy przytoczyć tylko ten fragment uzasadnienia przedmiotowego wyroku, który jest adekwatny w niniejszej sprawie, i wskazać, że „W świetle art. 13 pkt 1 i 4 u.s.u.s. okresy pozostawania ubezpieczonego będącego pracownikiem na urlopie bezpłatnym czy zawieszenia pozarolniczej działalności gospodarczej powinny być traktowane jako okresy podlegania ubezpieczeniu emerytalnemu, w trakcie których brak jest ochrony ubezpieczeniowej. […] Kluczowe […] znaczenie dla oceny podlegania pracowniczemu tytułowi ubezpieczenia społecznego ma faktyczne istnienie więzi pracowniczej, na co składa się, po pierwsze, faktyczna realizacja obowiązków wynikających z umowy o pracę, po drugie, możliwość ich zakwalifikowania jako zatrudnienie pracownicze (wykazujące cechy wskazane w art. 22 § 1 k.p. ) - wyrok Sądu Najwyższego z 4 listopada 2021 r., II USKP 74/21, OSNP 2022 Nr 12, poz. 119”. Upraszczając i przenosząc powyższe na realia niniejszej sprawy wskazać należy, że ubezpieczonym jest osoba podlegającą ubezpieczeniom emerytalnemu i rentowym ( art. 4 pkt 13 ustawy o emeryturach i rentach z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych ). Obowiązkowo ubezpieczeniom emerytalnemu i rentowym podlegają pracownicy ( art. 6 ust. 1 pkt 1 u.s.u.s.). Zatem co do zasady N. C. podlega tym ubezpieczeniom. Jednakże w przypadku ubezpieczeń emerytalnego i rentowych okresy urlopu bezpłatnego są okresami nieskładkowymi ( art. 7 pkt 8 ustawy o emeryturach i rentach z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych ). Nadto w czasie urlopu bezpłatnego pracownik nie podlega obowiązkowym ubezpieczeniom społecznym (I UK 304/16). Wobec tego w okresie urlopu bezpłatnego, to jest w dniach od 10 sierpnia do 20 września 2025 roku, N. C. nie podlegał obowiązkowym ubezpieczeniom społecznym. W szczególności nie osiągał wynagrodzenia za pracę, z którego można by potrącić składki na ten cel. Tym niemniej, mimo że odwołujący nie podlegał tym ubezpieczeniom, to jednak – wobec trwającego nadal stosunku pracy w spornym okresie – nadal był ubezpieczonym w rozumieniu ww. art. 77 ust. 1 ustawy o emeryturach i rentach z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych . Idąc dalej, należy podkreślić, że zasiłek pogrzebowy nie przysługuje w razie śmierci jakiegokolwiek członka rodziny, lecz jedynie członka rodziny ubezpieczonego. Skoro zatem w spornym okresie odwołujący był ubezpieczonym w rozumieniu ww. art. 77 ust. 1 pkt 1 ustawy o emeryturach i rentach z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych , to jego członek rodziny był członkiem rodziny ubezpieczonego w rozumieniu art. 77 ust. 1 pkt 4 w zw. z art. 77 ust. 2 pkt 3 ustawy o emeryturach i rentach z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych . Reasumując, wobec faktu śmierci dziecka pracownika przebywającego na urlopie bezpłatnym zasiłek pogrzebowy przysługuje. Z punktu widzenia prawa ubezpieczeń społecznych urlop bezpłatny nie pozbawia pracownika statusu osoby ubezpieczonej . Przebywając na tym urlopie, pracownik nadal formalnie pozostaje w stosunku pracy. Zatem zasiłek pogrzebowy przysługuje, sokoro dziecko zmarło w okresie, gdy rodzic posiadał tytuł do ubezpieczenia - czyli pozostawał w stosunku pracy, mimo skierowania na urlop bezpłatny. Powyższe prowadzi do konkluzji, że w niniejszej sprawie zostały spełnione przesłanki z art. 77 ust. 1 pkt 4 ustawy o emeryturach i rentach z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych . W konsekwencji Sąd – na podstawie ww. przepisów i art. 477 14 § 2 KPC – zmienia zaskarżoną decyzję Zakładu Ubezpieczeń Społecznych II Oddziału w O. z dnia 17 października 2025 roku, znak (...) , w ten sposób, że przyznaje N. C. prawo do zasiłku pogrzebowego po zmarłym w dniu 22 sierpnia 2025 roku S. C. . O kosztach postępowania Sąd orzekł na podstawie art. 98 § 1 i 3 k.p.c. , zgodnie z zasadą odpowiedzialności za wynik procesu. Przeciwnik odwołującego, jako strona przegrywająca sprawę w całości, obowiązany jest zwrócić odwołującemu poniesione koszty zastępstwa procesowego. Wysokość tych kosztów ustalono na podstawie § 9 ust. 2 rozporządzenia Ministra Sprawiedliwości z dnia 22 października 2015 r. w sprawie opłat za czynności radców prawnych, który przewiduje stawkę minimalną w wysokości 360 zł w sprawach o świadczenia pieniężne z ubezpieczenia społecznego. Z tego względu Sąd zasądził od Zakładu Ubezpieczeń Społecznych (...) w O. na rzecz N. C. kwotę 360 złotych tytułem zwrotu kosztów zastępstwa procesowego wraz z ustawowymi odsetkami za opóźnienie za czas od dnia uprawomocnienia się niniejszego orzeczenia do dnia zapłaty.
Cytuj tę stronę
Gotowy przypis do strony „Wyrok Sądu Rejonowego dla Warszawy Pragi-Południe w Warszawie, VI U 632/25”:
Źródło: sady (cpdp.media/sady), na podstawie orzeczeń opublikowanych w SAOS i danych MS; stan danych na 13.10.2026. Strona: Wyrok Sądu Rejonowego dla Warszawy Pragi-Południe w Warszawie, VI U 632/25.
Stały link:
https://cpdp.media/sady/orzeczenie/552275
Poprawki zapisujemy w dzienniku korekt.