Orzeczenie z SAOS
Wyrok Sądu Rejonowego w Świdnicy, IV U 450/25
Data orzeczenia: 12 marca 2026.
To orzeczenie opublikowano w SAOS. Tekst pochodzi z SAOS, dane osobowe zakrył sąd. SAOS ma tylko część orzeczeń, więc nie zawsze znajdziesz tu całą sprawę.
- Sąd
- Sąd Rejonowy w Świdnicy
- Wydział
- IV Wydział Pracy i Ubezpieczeń Społecznych
- Data
- 12.03.2026
- Rodzaj
- wyrok
- Sygnatura
- IV U 450/25
IV — numer wydziału, U — rodzaj sprawy: ubezpieczenia społeczne, 450 — numer kolejny sprawy w tym roku, 25 — rok, w którym sprawa wpłynęła (2025). - Repertorium
- U: Ubezpieczenia społeczne
- Czas sprawy
- 8,3 mies. to nasz szacunek: od roku 2025 z sygnatury do daty tego orzeczenia
- Skład
- Magdalena Piątkowska (przewodniczący)
- Źródło
- orzeczenie w SAOS
Przepisy przywołane w orzeczeniu
SAOS wylicza przepisy, które sąd przywołał w orzeczeniu. To nie musi być zarzut ani podstawa skazania.
- Kodeks postępowania cywilnego, art. 47714
- Ustawa z dnia 25 czerwca 1999 r. o świadczeniach pieniężnych z ubezpieczenia społecznego w razie choroby i macierzyństwa, art. 6
- Ustawa z dnia 25 czerwca 1999 r. o świadczeniach pieniężnych z ubezpieczenia społecznego w razie choroby i macierzyństwa, art. 8
- Ustawa z dnia 25 czerwca 1999 r. o świadczeniach pieniężnych z ubezpieczenia społecznego w razie choroby i macierzyństwa, art. 9
Tekst orzeczenia
Pokaż pełny tekst (4 388 znaków)
Sygnatura akt IV U 450/25 WYROK W IMIENIU RZECZYPOSPOLITEJ POLSKIEJ dnia 12 marca 2026 r. Sąd Rejonowy w Świdnicy , IV Wydział Pracy i Ubezpieczeń Społecznych w osobie Sędzi Magdaleny Piątkowskiej po rozpoznaniu w dniu 12 marca 2026 r. na posiedzeniu niejawnym sprawy z odwołania G. H. od decyzji Zakładu Ubezpieczeń Społecznych Oddziału w R. z dnia 2 września 2025 r., znak: (...) - (...) o zasiłek chorobowy I oddala odwołanie, II zasądza od powoda G. H. na rzecz Zakładu Ubezpieczeń Społecznych Oddziału w D. kwotę 360 zł. tytułem zwrotu kosztów zastępstwa prawnego wraz z odsetkami w wysokości odsetek ustawowych za opóźnienie w spełnieniu świadczenia pieniężnego, za czas od dnia uprawomocnienia się niniejszego wyroku do dnia zapłaty. UZASADNIENIE Decyzją z dnia 2 września 2025r. Zakład Ubezpieczeń Społecznych Oddział w R. odmówił powodowi G. H. prawa do zasiłku chorobowego za okres od 8.07.2025r. do 13.09.2025r. z uwagi na wykorzystanie z dniem 19 maja 2025r. pełnego okresu zasiłkowego. Powód odwołał się od tej decyzji wskazując, iż niezdolność do pracy w okresie do 19 maja 2025r. spowodowana była bakteryjnym obustronnym owrzodzeniem paluchów, natomiast od 8 lipca 2025r. doznał choroby psychicznej niezwiązanej z poprzednią chorobą. W odpowiedzi na odwołanie organ rentowy wniósł o oddalenie odwołania i zasądzenie kosztów procesu według norm przypisanych. Powołano podstawy prawne decyzji, a to art. 8 i 9 ustawy zasiłkowej i wskazano, iż ustalenia organu rentowego pozwalały na zliczenie okresów niezdolności powoda do jednego okresu zasiłkowego albowiem przerwa w niezdolności do pracy nie przekroczyła 60 dni. Sąd ustalił następujący stan faktyczny: Powód G. H. był niezdolny do pracy w okresach od (...) (182 dni). Następnie stał się niezdolny do pracy po przerwie nie przekraczającej 60 dni- dnia 8 lipca 2025r. /bezsporne/ Przy tak ustalonym stanie faktycznym sąd zważył: Odwołanie podlegało oddaleniu. Zgodnie z art. 6 ust. 1 ustawy z dnia 25 czerwca 1999 roku o świadczeniach pieniężnych z ubezpieczenia społecznego w razie choroby i macierzyństwa zasiłek chorobowy przysługuje ubezpieczonemu, który stał się niezdolny do pracy z powodu choroby w czasie trwania ubezpieczenia chorobowego. Zgodnie z art. 8 ust. 1 zasiłek chorobowy przysługuje przez okres trwania niezdolności do pracy z powodu choroby lub niemożności wykonywania pracy z przyczyn określonych w art. 6 ust. 2 - nie dłużej jednak niż przez 182 dni(…) Do okresu, o którym mowa w art. 8 , zwanego dalej "okresem zasiłkowym", wlicza się wszystkie okresy nieprzerwanej niezdolności do pracy, jak również okresy niemożności wykonywania pracy z przyczyn określonych w art. 6 ust. 2 .( art.9 ust.1 ) Do okresu zasiłkowego wlicza się okresy poprzednich niezdolności do pracy , jeżeli przerwa pomiędzy ustaniem poprzedniej a powstaniem ponownej niezdolności do pracy nie przekraczała 60 dni. ( art.9 ust.2 ) Jak wynika z powyższego przepisu pozostaje bez znaczenia, czy powód stał się niezdolny do pracy z powodu tej samej czy innej choroby. Znaczenie ma jedynie upływ czasu od wyczerpania okresu zasiłkowego. Wskazać należy, iż powołany przepis otrzymał takie brzmienie po zmianie dokonanej ustawą z dnia 24 czerwca 2021 r. o zmianie ustawy o systemie ubezpieczeń społecznych oraz niektórych innych ustaw. W poprzednim nie obowiązującym już stanie prawnym ustaleniu podlegało, czy ubezpieczony zapadł po przerwie na tę samą czy inną chorobę albowiem przepis art. 9 ust. 2 stanowił: „do okresu zasiłkowego wlicza się okresy poprzedniej niezdolności do pracy, spowodowanej tą samą chorobą , jeżeli przerwa pomiędzy ustaniem poprzedniej a powstaniem ponownej niezdolności do pracy nie przekraczała 60 dni. „ Obecnie- jak wskazano wyżej- rodzaj choroby pozostaje bez znaczenia i niezależnie od tego, czy jest to ta sama, czy inna choroba, okresy niezdolności do pracy w przypadku braku przerwy powyżej 60 dni zlicza się do jednego okresu zasiłkowego. Mając powyższe na uwadze, na mocy art. 477 14 § 1 k.p.c. odwołanie oddalono. Sąd zasądził od powoda na rzecz Zakładu Ubezpieczeń Społecznych kwotę 360 zł tytułem zwrotu kosztów zastępstwa procesowego wraz z ustawowymi odsetkami za opóźnienie za czas od dnia uprawomocnienia się niniejszego orzeczenia do dnia zapłaty, tj. zgodnie z § 9 ust. 2 rozporządzenia Ministra Sprawiedliwości z dnia 22 października 2015 r. w sprawie opłat za czynności radców prawnych.
Cytuj tę stronę
Gotowy przypis do strony „Wyrok Sądu Rejonowego w Świdnicy, IV U 450/25”:
Źródło: sady (cpdp.media/sady), na podstawie orzeczeń opublikowanych w SAOS i danych MS; stan danych na 13.10.2026. Strona: Wyrok Sądu Rejonowego w Świdnicy, IV U 450/25.
Stały link:
https://cpdp.media/sady/orzeczenie/545116
Poprawki zapisujemy w dzienniku korekt.