wokanda

Orzeczenie z SAOS

Wyrok Sądu Okręgowego w Bydgoszczy, VI U 1823/24

Data orzeczenia: 3 lipca 2025.

To orzeczenie opublikowano w SAOS. Tekst pochodzi z SAOS, dane osobowe zakrył sąd. SAOS ma tylko część orzeczeń, więc nie zawsze znajdziesz tu całą sprawę.

Sąd
Sąd Okręgowy w Bydgoszczy
Wydział
VI Wydział Pracy i Ubezpieczeń Społecznych
Data
03.07.2025
Rodzaj
wyrok
Sygnatura
VI U 1823/24
VI — numer wydziału, U — rodzaj sprawy: ubezpieczenia społeczne, 1823 — numer kolejny sprawy w tym roku, 24 — rok, w którym sprawa wpłynęła (2024).
Repertorium
U: Ubezpieczenia społeczne
Czas sprawy
12,0 mies. to nasz szacunek: od roku 2024 z sygnatury do daty tego orzeczenia
Skład
Źródło
orzeczenie w SAOS

Przepisy przywołane w orzeczeniu

SAOS wylicza przepisy, które sąd przywołał w orzeczeniu. To nie musi być zarzut ani podstawa skazania.

Tekst orzeczenia

Pokaż pełny tekst (5 649 znaków)
Sygn. akt VI U 1823/24 WYROK W IMIENIU RZECZYPOSPOLITEJ POLSKIEJ Dnia 3 lipca 2025r. Sąd Okręgowy w Bydgoszczy VI Wydział Pracy i Ubezpieczeń Społecznych w składzie: Przewodniczący Sędzia Karolina Chudzinska Protokolant – protokolant sądowy Roksana Prill po rozpoznaniu na rozprawie w dniu 3 lipca 2025r. w B. odwołania: Z. G. od decyzji Zakładu Ubezpieczeń Społecznych Oddział w B. z dnia 18 września 2024r., znak: (...) w sprawie: Z. G. przeciwko: Zakładowi Ubezpieczeń Społecznych Oddział w B. o rekompensatę 1. Zmienia zaskarżoną decyzję i przyznaje ubezpieczonemu prawo do rekompensaty. 2. Stwierdza, że organ rentowy nie ponosi odpowiedzialności za nieustalenie ostatniej okoliczności niezbędnej do wydania decyzji. Sędzia Karolina Chudzinska Sygn. akt VI U 1823/24 UZASADNIENIE Decyzją z dnia 18 września 2024r. Zakład Ubezpieczeń Społecznych Oddział w B. odmówił Z. G. prawa do rekompensaty, powołując się na przepisy ustawy z dnia 17 grudnia 1998r. o emeryturach i rentach z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych ( tekst jednolity Dz. U. z 2023r., poz. 1251 ze zm. ) i ustawy z dnia 19 grudnia 2019r. o emeryturach pomostowych ( tekst jednolity Dz.U. z 2022r., poz. 1340 ze zm.). W uzasadnieniu decyzji wskazano, że ubezpieczony nie spełnia wszystkich warunków niezbędnych do przyznania żądanej rekompensaty, ponieważ nie udowodnił w wymaganym okresie co najmniej 15 lat pracy w warunkach szczególnych - ZUS uwzględnił ubezpieczonemu do okresu pracy w warunkach szczególnych łącznie 6 miesięcy i 19 dni ( od 12.06.1990r. do 31.12.1990r.). Odwołanie od powyższej decyzji wniósł ubezpieczony, domagając się jej zmiany i przyznania żądanego świadczenia, bowiem spełnia wszystkie warunki niezbędne do jego przyznania, w szczególności posiada wymagany okres pracy w warunkach szczególnych. W odpowiedzi na odwołanie organ rentowy wniósł o oddalenie odwołania, powołując się ponownie na okoliczności przytoczone w uzasadnieniu zaskarżonej decyzji. Sąd ustalił i zważył co następuje : Zgodnie z art. 21 ust. 1 ustawy o emeryturach pomostowych – ubezpieczonemu, który posiada na dzień 31 grudnia 2008r. co najmniej 15 letni okres pracy w warunkach szczególnych lub w szczególnych charakterze w rozumieniu przepisów ustawy o emeryturach i rentach z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych , przysługuje prawo do rekompensaty. Kwestią sporną w przedmiotowej sprawie było ustalenie, czy ubezpieczony spełnia warunek wymaganego czasu pracy w warunkach szczególnych, niezbędny do uzyskania rekompensaty. W celu rozstrzygnięcia powyższej kwestii Sąd przeprowadził postępowanie dowodowe, w tym zapoznał się z dokumentami zgromadzonymi w aktach rentowych i dokumentacji pracowniczej, a także przesłuchał ubezpieczonego i świadków : R. C. , K. K. , R. B. , J. K. , A. L. , W. J. , S. W. , W. D. , T. M. , A. P. i M. N. ( nagranie z rozprawy z dnia 03.07.2025r.). Po przeanalizowaniu wspomnianego wyżej materiału dowodowego, Sąd doszedł do przekonania, że zgromadzony w sprawie materiał dowodowy potwierdza twierdzenia ubezpieczonego dotyczące posiadania wymaganego okresu pracy w warunkach szczególnych. Jak wynika bowiem ze wspomnianych wyżej dowodów, ubezpieczony był zatrudniony na cały etat w następujących firmach : - Zakładzie (...) przy ZR (...) - od 26.06.1978r.do 30.09.1983r., - (...) Ż. – od 29.05.1985r. do 30.09.1991r., - (...) H. B. – od 05.11.1996r. do 11.12.1998r., - PPHU (...) – od 11.02.1999r. do 10.01.2003r., - (...) Ż. – od 17.03.2003r. do chwili przejścia na emeryturę. W każdej z wymienionych firm – począwszy od powrotu z wojska, tj. od 03.10.1980r. ubezpieczony przez cały okres zatrudnienia stale pracował jako kierowca pojazdu o ciężarze całkowitym powyżej 3,5 tony ( pracując w (...) ach w Ż. ubezpieczony kierował także autobusem, który miał powyżej 15 miejsc ). Podczas pracy w (...) w Ż. ubezpieczony w okresie od 12.06.1990r. do 31.12.1990r. korzystał z urlopu bezpłatnego. Ubezpieczony nie korzystał natomiast z dłuższych zwolnień lekarskich. Sąd dał wiarę zeznaniom ubezpieczonego oraz świadków, albowiem były one spójne, logiczne i potwierdzone dodatkowo przez złożone do akt dokumenty. Ponadto należy zaznaczyć, iż świadkowie byli osobami obcymi dla ubezpieczonego, zatem nie byli bezpośrednio zainteresowani wynikiem sprawy, a dodatkowo jako osoby pracujące z ubezpieczonym, opierali złożone zeznania na własnych spostrzeżeniach. Wspomniane wyżej dowody wskazują, że podczas zatrudnienia u powyższych pracodawców, od 03.10.1980r. do 30.09.1983r., od 29.05.1985r. do 11.06.1990r., od 01.01.1991r. do 30.09.1991r., od 05.11.1996r. do 11.12.1998r., od 11.02.1999r. do 10.01.2003r., od 17.03.2003r. do 31.12.2008r. ubezpieczony stale i w pełnym wymiarze czasu pracy wykonywał pracę w warunkach szczególnych określoną w wykazie A dziale VIII pod poz. 2 Rozporządzenia Rady Ministrów z dnia 7 lutego 1983r. w sprawie wieku emerytalnego pracowników zatrudnionych w szczególnych warunkach lub w szczególnym charakterze, co po uwzględnieniu okresu pracy w warunkach szczególnych uznanego przez ZUS, daje znacznie ponad wymagane 15 lat pracy w warunkach szczególnych. Mając powyższe na uwadze należy stwierdzić, że ubezpieczony spełnia wszystkie warunki niezbędne do przyznania rekompensaty , dlatego też Sąd zgodnie z art. 477 14 § 2 k.p.c. zmienił zaskarżoną decyzję, jak w pkt 1 wyroku. Jednocześnie, z uwagi na fakt, że przedstawione ZUS-owi dokumenty były niewystarczające, a istniejące wątpliwości mogły zostać wyjaśnione dopiero w toku postepowania sądowego, Sąd w pkt 2 wyroku stwierdził, że organ rentowy nie ponosi odpowiedzialności za niewyjaśnienie ostatniej okoliczności niezbędnej do wydania decyzji. Sędzia Karolina Chudzinska

Szukaj innego orzeczenia

Cytuj tę stronę

Gotowy przypis do strony „Wyrok Sądu Okręgowego w Bydgoszczy, VI U 1823/24”:

Źródło: sady (cpdp.media/sady), na podstawie orzeczeń opublikowanych w SAOS i danych MS; stan danych na 13.10.2026. Strona: Wyrok Sądu Okręgowego w Bydgoszczy, VI U 1823/24.

Stały link:

https://cpdp.media/sady/orzeczenie/533922

Poprawki zapisujemy w dzienniku korekt.