Orzeczenie z SAOS
Wyrok Sądu Okręgowego w Kaliszu, V U 912/22
Data orzeczenia: 27 lutego 2023.
To orzeczenie opublikowano w SAOS. Tekst pochodzi z SAOS, dane osobowe zakrył sąd. SAOS ma tylko część orzeczeń, więc nie zawsze znajdziesz tu całą sprawę.
- Sąd
- Sąd Okręgowy w Kaliszu
- Wydział
- V Wydział Pracy i Ubezpieczeń Społecznych
- Data
- 27.02.2023
- Rodzaj
- wyrok
- Sygnatura
- V U 912/22
V — numer wydziału, U — rodzaj sprawy: ubezpieczenia społeczne, 912 — numer kolejny sprawy w tym roku, 22 — rok, w którym sprawa wpłynęła (2022). - Repertorium
- U: Ubezpieczenia społeczne
- Czas sprawy
- 7,9 mies. to nasz szacunek: od roku 2022 z sygnatury do daty tego orzeczenia
- Skład
- Romuald Kompanowski (przewodniczący)
- Źródło
- orzeczenie w SAOS
Przepisy przywołane w orzeczeniu
SAOS wylicza przepisy, które sąd przywołał w orzeczeniu. To nie musi być zarzut ani podstawa skazania.
- Ustawa z dnia 14 grudnia 1982 r. o zaopatrzeniu emerytalnym pracowników i ich rodzin
- Ustawa z dnia 27 czerwca 2003 r. o rencie socjalnej, art. 4
- Ustawa z dnia 28 czerwca 1996 r. o zmianie niektórych ustaw o zaopatrzeniu emerytalnym i o ubezpieczeniu społecznym
Tekst orzeczenia
Pokaż pełny tekst (4 985 znaków)
Sygn. akt V U 912/22 WYROK W IMIENIU RZECZYPOSPOLITEJ POLSKIEJ Dnia 27 lutego 2023 r. Sąd Okręgowy w Kaliszu V Wydział Pracy i Ubezpieczeń Społecznych w składzie: Przewodniczący: Sędzia Romuald Kompanowski Protokolant: st.sekr.sądowy Piotr Durajczyk po rozpoznaniu w dniu 13 lutego 2023 r. w Kaliszu odwołania R. K. od decyzji Zakładu Ubezpieczeń Społecznych Oddział w O. z dnia 20 października 2022r. Nr (...) w sprawie R. K. przeciwko Zakładowi Ubezpieczeń Społecznych Oddział w O. o rentę socjalną Oddala odwołanie Sędzia Romuald Kompanowski UZASADNIENIE Decyzją z 20 października 2022 r. Zakład Ubezpieczeń Społecznych Oddział w O. odmówił R. K. prawa do renty socjalnej albowiem – mimo ustalenia u wnioskodawczyni całkowitej niezdolności do pracy istniejącej od urodzenia – wnioskodawczyni ma ustalone wcześniej prawo do renty z tytułu niezdolności do pracy. Odwołanie od powyższej decyzji złożyła R. K. wskazując na istniejącą od dzieciństwa całkowitą niezdolność do pracy i przyznanie przez Prezesa kasy Rolniczego Ubezpieczenia Społecznego renty rodzinnej co z kolei spowodowało zawieszenie prawa do renty z tytułu niezdolności do pracy wypłacanej przez ZUS. Organ rentowy wniósł o oddalenie odwołania z powołaniem się na argumentację zawartą w uzasadnieniu zaskarżonej decyzji. Sąd ustalił i zważył, co następuje: Poza sporem pozostaje przyznanie odwołującej R. K. urodzonej (...) prawa do renty z tytułu niezdolności do pracy poczynając od maja 1989 r. na stałe. Bezsporne jest również przyznanie odwołującej na stałe poczynając od grudnia 2021 r. prawa do renty rodzinnej z ubezpieczenia społecznego rolników. Wysokość tego ostatniego świadczenia jest wyższa od wysokości ustalonej renty z tytułu niezdolności do pracy. Z uwagi na przyznanie prawa do renty rodzinnej, ZUS zawiesił w lutym 2023 r. wypłatę dla odwołującej renty z tytułu niezdolności do pracy. W ustawie z 27 czerwca 2003 r. o rencie socjalnej w art. 4 ust. 1 przewidziano, że renta socjalna przysługuje osobie pełnoletniej całkowicie niezdolnej do pracy z powodu naruszenia sprawności organizmu, które powstało: 1) przed ukończeniem 18. roku życia; 2) w trakcie nauki w szkole lub w szkole wyższej - przed ukończeniem 25. roku życia; 3) w trakcie studiów doktoranckich lub aspirantury naukowej. Ustawa ta zawiera jednak także przesłanki negatywne przyznania takiej renty, które wymienione są w art. 7 i art. 8 oraz art. 9 ust. 2 ww. Ich spełnienie, nawet wówczas gdy zostają spełnione warunki określone treścią art. 2 i 4 ustawy, powoduje, że renta socjalna nie będzie przysługiwać. Zgodnie zaś z art. 7 ust. 1 ww. ustawy, renta socjalna nie przysługuje osobie uprawnionej do emerytury, uposażenia w stanie spoczynku, renty z tytułu niezdolności do pracy, renty inwalidzkiej lub pobierającej świadczenie o charakterze rentowym z instytucji zagranicznych, renty strukturalnej, a także osobie uprawnionej do zasiłku przedemerytalnego, świadczenia przedemerytalnego lub nauczycielskiego świadczenia kompensacyjnego. W niniejszej sprawie bezsporne jest, że odwołująca uprawniona jest nieprzerwanie, począwszy od maja 1989 r., do renty inwalidzkiej przyznanej na podstawie przepisów ustawy z dnia 14 grudnia 1982 r. o zaopatrzeniu emerytalnym pracowników i ich rodzin . Aktualnie po wejściu w życie ustawy o emeryturach i rentach z FUS jest to renta z tytułu całkowitej niezdolności do pracy. Jest to zatem okoliczność eliminująca odwołującą z ubiegania się o prawo do renty socjalnej. Niezależnie bowiem od jej stanu zdrowia, nie mogła ona uzyskać prawa do renty socjalnej z uwagi na treść art. 7 ww. ustawy. Jak bowiem ustalono - ubezpieczona spełnia warunki określone w art. 4 ust. 1 ustawy o rencie socjalnej tzn. jest całkowicie niezdolna do pracy z powodu naruszenia sprawności organizmu powstałego przed 18 rokiem życia. Kluczowe znaczenie dla przyznania prawa do tego świadczenia ma właściwa wykładnia przepisu art. 7 ust. 1 ustawy. W przepisie tym użyto sformułowania: "osobie uprawnionej" do "renty z tytułu niezdolności do pracy". Niewątpliwie prawo do renty przyznane ubezpieczonej od maja 1989 r. skutkuje uznaniem, że ubezpieczona jest "osobą uprawnioną do renty z tytułu niezdolności do pracy" - nazwanej poprzednio, przed wejściem w życie przepisów ww. ustawy z 28 czerwca 1996 r. rentą inwalidzką. W powoływanym wyżej przepisie użyto sformułowania: "osobie uprawnionej" do "renty z tytułu niezdolności do pracy". Nie ma tu więc znaczenia, czy renta taka jest faktycznie wypłacana ubezpieczonej, wystarczające jest stwierdzenie uprawnienia do takiego świadczenia. Aktualnie wypłacie podlega renta rodzinna (a nie renta z tytułu niezdolności do pracy) jedynie z tej przyczyny, że jest to świadczenie finansowo korzystniejsze dla ubezpieczonej. Ustalenie powyższe wyklucza zatem możliwość przyznania ubezpieczonej prawa do renty socjalnej. Mając na uwadze wskazane wyżej przesłanki, odwołanie jako nieuzasadnione podlegało oddaleniu o czym sąd orzekł jak sentencji wyroku. Sędzia Romuald Kompanowski
Cytuj tę stronę
Gotowy przypis do strony „Wyrok Sądu Okręgowego w Kaliszu, V U 912/22”:
Źródło: sady (cpdp.media/sady), na podstawie orzeczeń opublikowanych w SAOS i danych MS; stan danych na 13.10.2026. Strona: Wyrok Sądu Okręgowego w Kaliszu, V U 912/22.
Stały link:
https://cpdp.media/sady/orzeczenie/516204
Poprawki zapisujemy w dzienniku korekt.