Orzeczenie z SAOS
Zarządzenie Sądu Okręgowego w Łodzi, VIII U 2386/22
Data orzeczenia: 11 lipca 2023.
To orzeczenie opublikowano w SAOS. Tekst pochodzi z SAOS, dane osobowe zakrył sąd. SAOS ma tylko część orzeczeń, więc nie zawsze znajdziesz tu całą sprawę.
- Sąd
- Sąd Okręgowy w Łodzi
- Wydział
- VIII Wydział Pracy i Ubezpieczeń Społecznych
- Data
- 11.07.2023
- Rodzaj
- zarządzenie
- Sygnatura
- VIII U 2386/22
VIII — numer wydziału, U — rodzaj sprawy: ubezpieczenia społeczne, 2386 — numer kolejny sprawy w tym roku, 22 — rok, w którym sprawa wpłynęła (2022). - Repertorium
- U: Ubezpieczenia społeczne
- Czas sprawy
- Tego orzeczenia nie liczymy do czasu trwania. Liczymy tylko pierwszy wyrok albo postanowienie w sprawie.
- Skład
- Magdalena Lisowska (przewodniczący)
- Źródło
- orzeczenie w SAOS
Przepisy przywołane w orzeczeniu
SAOS wylicza przepisy, które sąd przywołał w orzeczeniu. To nie musi być zarzut ani podstawa skazania.
- Ustawa z dnia 14 grudnia 1982 r. o ubezpieczeniu społecznym rolników indywidualnych i członków ich rodzin, art. 3
- Ustawa z dnia 14 grudnia 1982 r. o ubezpieczeniu społecznym rolników indywidualnych i członków ich rodzin, art. 73
- Ustawa z dnia 20 grudnia 1990 r. o ubezpieczeniu społecznym rolników, art. 19
- Ustawa z dnia 20 grudnia 1990 r. o ubezpieczeniu społecznym rolników, art. 20
- Ustawa z dnia 27 października 1977 r. o zaopatrzeniu emerytalnym oraz innych świadczeniach dla rolników i ich rodzin, art. 40
- Ustawa z dnia 27 października 1977 r. o zaopatrzeniu emerytalnym oraz innych świadczeniach dla rolników i ich rodzin, art. 44
Tekst orzeczenia
Pokaż pełny tekst (5 447 znaków)
Sygn. akt VIII U 2386/22 U Z A S A D N I E N I E do całości wyroku Decyzją z dnia 13.10.2022 roku Prezes Kasy Rolniczego Ubezpieczenia Społecznego odmówił D. O. prawa do emerytury rolniczej wskazując, że nie podlegała ona ubezpieczeniu rolniczemu co najmniej 25 lat. Decyzja w aktach rentowych Odwołanie od powyższej decyzji wniosła D. O. , zarzucając naruszenie art. 20 ust. 1 pkt 3 ustawy o ubezpieczeniu społecznym rolników w związku z art. 3 ust. 1 ustawy z dnia 14.12.1982 roku o ubezpieczeniu społecznym rolników indywidualnych i członków ich rodzin poprzez błędną wykładnię tych przepisów i uznanie, że wnioskodawczyni nie podlegała ubezpieczeniu rolniczemu od 1.01.1983 do 31.12.1985 roku. W konkluzji wniosła o uwzględnienie powyższego okresu jako okresu podlegania ubezpieczeniu rolniczemu i przyznanie prawa do emerytury rolniczej. Odwołanie k -10 W odpowiedzi na odwołanie organ rentowy wniósł o jego oddalenie. Odpowiedź na odwołanie k. 16 Sąd Okręgowy ustalił następujący stan faktyczny i zważył, co następuje D. O. zawarła związek małżeński w dniu 8.09.1979 roku, zaś od dnia 18.09.1979 roku objęła z mężem gospodarstwo rolne po teściach i od tej daty była objęta ubezpieczeniem rolniczym w ramach programu „młody rolnik”. Okres od 18.09.1979 do 31.12.1982 roku został uwzględniony przez KRUS do wyliczenia stażu ubezpieczeniowego, co wprost wynika z treści uzasadnienia decyzji. Powyższy program objęcia ubezpieczeniem wynikał z treści art. 40 ustawy z 27.10.1977 roku o zaopatrzeniu emerytalnym oraz innych świadczeń dla rolników i ich rodzin (Dz.U. Nr 32, poz. 140). Zgodnie z treścią art. 40 rolnik, który rozpoczął prowadzenie gospodarstwa rolnego przed ukończeniem 35 lat życia, zwolniony jest od obowiązku opłacania składki przez okres pierwszych 5 lat gospodarowania. Sama ustawa obowiązywała od 1.01.1978 do 31.12.1982 roku, czyli 5 lat. Od 1.01.1983 roku weszła w życie ustawa z dnia 14.12.1982 roku o ubezpieczeniu społecznym rolników indywidualnych i członków ich rodzin . Zgodnie z treścią art. 73 nowej ustawy, z dniem wejścia w życie straciła moc dotychczas obowiązująca ustawa z 27.10.1977 roku o zaopatrzeniu emerytalnym (…). Jednocześnie od 1.01.1983 roku zaczął obowiązywać przepis art. 44 nowej ustawy, kreujący obowiązek zgłaszania do ubezpieczenia rolniczego domowników i opłacania składki. D. O. nie została zgłoszona do ubezpieczenia rolniczego po 1.01.1983 roku. Stało się to dopiero od 1.01.1986 roku do 31.12.1988 roku. (pisma z Urzędu Gminy, karta ewidencyjna ubezpieczonego k 12-14) Mąż wnioskodawczyni był objęty, jako rolnik, ubezpieczeniem rolniczym także w latach 1983-1985. (karta ewidencyjna k 15) D. O. nigdy nie była zameldowana w gospodarstwie rolnym męża, w C. . Była zameldowana w Ł. , gdzie świadczyła pracę w Zakładzie Gospodarki Mieszkaniowej Ł. . okoliczności bezsporne Łączny staż ubezpieczeniowy wnioskodawczyni wynosi 23 lata 9 miesięcy i 9 dni. decyzja KRUS Wnioskodawczyni pomagała mężowi w prowadzeniu gospodarstwa rolnego. Mieli oni sad i łąki, nie mieli zwierząt i drobiu hodowlanego. (zeznania świadków: P. K. (1) k 44 odwrót, P. K. (2) k 44 odw.) Mając powyższe na uwadze należy stwierdzić, że zaskarżona decyzja została wydana prawidłowo. Skarżąca nie zauważa, że od 1.01.1983 roku weszły w życie zupełnie nowe przepisy ustawy z 14.12.1982 roku o ubezpieczeniu społecznym rolników indywidualnych i członków ich rodzin , które uchyliły obowiązywanie dotychczasowej ustawy z 27.10.1977 roku . Od dnia 1.01.1983 roku istniał obowiązek opłacenia składki na ubezpieczenie rolnicze. W myśl art. 44 ustawy: 1. składkę na ubezpieczenie społeczne rolników opłaca rolnik prowadzący gospodarstwo rolne. 2. Obowiązek opłacania składki, o której mowa w ust. 1, powstaje od pierwszego dnia miesiąca kalendarzowego następującego po miesiącu, w którym rolnik rozpoczął prowadzenie gospodarstwa rolnego, a ustaje z końcem miesiąca kalendarzowego, w którym rolnik przestał prowadzić gospodarstwo. 3. Obowiązek opłacania składki za domowników powstaje od pierwszego dnia miesiąca kalendarzowego następującego po miesiącu, w którym osoby te podjęły pracę w gospodarstwie rolnym, a ustaje z końcem miesiąca kalendarzowego, w którym przestały pracować w gospodarstwie. Powyższa ustawa nie zawierała jakiegokolwiek zapisu, że dotychczasowy program „młody rolnik”, o którym mowa była w art. 40 (rolnik, który rozpoczął prowadzenie gospodarstwa rolnego przed ukończeniem 35 lat życia, zwolniony jest od obowiązku opłacania składki przez okres pierwszych 5 lat gospodarowania) – nadal działa. Oznacza to, że od 1.01.1983 roku wnioskodawczyni przestała podlegać ubezpieczeniu rolniczemu i została do niego zgłoszona dopiero od 1.01.1986 roku, co niezbicie potwierdzają dokumenty z Gminy L. . Na marginesie należy dodać, że przepis art. 40 ustawy z 27.10.1977 roku nie mógł mieć zastosowania do wnioskodawczyni przez 5 lat, bowiem od momentu gdy zawarła związek małżeński z rolnikiem, który przejął grunty w dniu 18.09.1979r do dnia, w którym przepis ten przestał obowiązywać (31.12.1982) upłynęło nieco ponad 3 lata. Mając powyższe na uwadze należy uznać, że na dzień wydania spornej decyzji wnioskodawczyni nie legitymowała się stażem co najmniej 25 lat podlegania ubezpieczeniu rolniczemu ( art. 19 ust. 1 ustawy z dnia 20.12.1990 roku o ubezpieczeniu społecznym rolników (tj. Dz.U z 2022 poz.933) i dlatego Sąd oddalił odwołanie. ZARZĄDZENIE odpis wyroku z uzasadnieniem doręczyć pełn wnioskodawczyni.
Cytuj tę stronę
Gotowy przypis do strony „Zarządzenie Sądu Okręgowego w Łodzi, VIII U 2386/22”:
Źródło: sady (cpdp.media/sady), na podstawie orzeczeń opublikowanych w SAOS i danych MS; stan danych na 13.10.2026. Strona: Zarządzenie Sądu Okręgowego w Łodzi, VIII U 2386/22.
Stały link:
https://cpdp.media/sady/orzeczenie/492145
Poprawki zapisujemy w dzienniku korekt.