To orzeczenie opublikowano w SAOS. Tekst pochodzi z SAOS, dane osobowe zakrył sąd. SAOS ma tylko część orzeczeń, więc nie zawsze znajdziesz tu całą sprawę.
Zmiana albo uchylenie orzeczenia nie dowodzi błędu sądu. Brak wpisu nie znaczy, że orzeczenia nie zaskarżono: SAOS ma tylko część orzeczeń. Jak to liczymy
SAOS wylicza przepisy, które sąd przywołał w orzeczeniu. To nie musi być zarzut ani podstawa skazania.
Pokaż pełny tekst (32 224 znaki)
Sygn. akt III AUa 406/19 WYROK W IMIENIU RZECZYPOSPOLITEJ POLSKIEJ Dnia 2 września 2020 r. Sąd Apelacyjny w Poznaniu III Wydział Pracy i Ubezpieczeń Społecznych w składzie: Przewodniczący: sędzia Dorota Goss-Kokot Sędziowie: Małgorzata Woźniak-Zendran (del) Renata Pohl Protokolant: Krystyna Kałużna po rozpoznaniu w dniu 2 września 2020 r. w Poznaniu na posiedzeniu niejawnym sprawy N. S. przeciwko Zakładowi Ubezpieczeń Społecznych Oddział w Z. przy udziale zainteresowanej (...) Sp. z o.o. w Z. o podleganie ubezpieczeniom społecznym na skutek apelacji Zakładu Ubezpieczeń Społecznych Oddział w Z. od wyroku Sądu Okręgowego w Poznaniu z dnia 6 lutego 2019 r. sygn. akt VII U 804/18 1. oddala apelację; 2. zasądza od pozwanego na rzecz N. S. kwotę 240 zł tytułem kosztów zastępstwa procesowego w postępowaniu odwoławczym. Renata Pohl Dorota Goss-Kokot Małgorzata Woźniak-Zendran UZASADNIENIE Decyzją z 05.03.2018 r. nr (...) Zakład Ubezpieczeń Społecznych Oddział w Z. stwierdził, że N. S. jako pracownik u płatnika składek (...) sp. z o.o. w Z. nie podlegała obowiązkowo ubezpieczeniom emerytalnemu, rentowym, chorobowemu i wypadkowemu od 01.03.2014 r. do 28.02.2015 r. Odwołanie od powyższej decyzji złożyła N. S. , wnosząc o jej zmianę oraz o zasądzenie od ZUS kosztów zastępstwa procesowego według norm przepisanych. Wyrokiem z 06.02.2019 r. Sąd Okręgowy w Poznaniu (w sprawie o sygn. VII U 804/18) zmienił zaskarżoną decyzję i stwierdził, że odwołująca N. S. podlegała obowiązkowo ubezpieczeniom społecznym: emerytalnemu, rentowemu, chorobowemu i wypadkowemu jako pracownik u płatnika składek (...) sp. z o.o. w Z. od 01.03.2014 r. do 28.02.2015r. oraz zasądził od pozwanego na rzecz odwołującej kwotę 180 zł tytułem zwrotu kosztów zastępstwa procesowego. Sąd Okręgowy ustalił następujący stan faktyczny: N. S. urodziła się w (...) r. i posiada wykształcenie wyższe ekonomiczne. Od 01.10.2012 r. odwołująca była zatrudniona na podstawie kolejnych umów o pracę w (...) sp. z o.o. w G. na stanowisku przedstawiciela handlowego w pełnym wymiarze czasu pracy. Pracę – zgodnie z umowami – miała wykonywać w Z. . Płatnik składek – (...) sp. z o.o. w Z. – w latach 2013-2015 zajmował się sprzedażą usług firmy (...) na terenie Polski, w tym w stacjonarnych punktach sprzedaży O. i w strefach O. znajdujących się w sklepach (...) . Prezesem zarządu płatnika składek był (i jest) K. R. . Tożsamą działalność prowadziła w latach 2013-2015 (...) sp. z o.o. w Ł. , której prezesem zarządu również był K. R. . Działalność ww. spółek w P. prowadzona była w strefach O. w sklepach (...) zlokalizowanych w centrach handlowych (...) , A. , (...) . Rekrutacją osób do pracy w ww. spółkach zajmowała się K. F. , zatrudniona w (...) sp. z o.o. jako regionalny kierownik sprzedaży. Ogłoszenia o pracy były zamieszczane w Internecie. Zatrudniano też osoby z polecenia. Regułą było, że najpierw zatrudniano na podstawie umowy zlecenia, a następnie na podstawie umowy o pracę. Na jedną z ofert zatrudnienia odpowiedziała odwołująca, wysyłając swoje CV. Około połowy listopada 2013 r. odwołująca została zaproszona na rozmowę kwalifikacyjną, którą przeprowadziła z nią K. F. . Rozmowa odbyła się w biurze płatnika składek przy ul. (...) w P. . Po kilku dniach odwołująca otrzymała informację od K. F. , że zostanie zatrudniona. W dniu 22.11.2013 r. odwołująca zawarła z (...) sp. z o.o. w Ł. umowę zlecenia na okres od 22.11.2013 r. do 28.02.2014 r., w ramach której zobowiązała się do wykonywania czynności związanych ze sprzedażą usług telefonii komórkowej i telewizji cyfrowej. Umowę w imieniu spółki podpisała A. S. , ówczesny prokurent spółki. Podczas rozmów poprzedzających zawarcie umowy zlecenia odwołująca została poinformowana, że po upływie okresu zlecenia będzie możliwe zawarcie umowy o pracę. (...) zatrudniała przy tym zleceniobiorców, ponieważ wyczerpała już limit osób, które planowała zatrudniać na podstawie umów o pracę. Zatrudnienie na podstawie umowy o pracę po okresie umowy zlecenia mogło nastąpić u płatnika składek. Od 22.11.2013 r. do 28.02.2014 r. odwołująca pracowała na podstawie umowy zlecenia w (...) sp. z o.o. w Ł. , zajmując się powierzonymi jej w tej umowie czynnościami, tj. sprzedażą usług firmy (...) . Czynności te wykonywała w P. , w strefach O. zlokalizowanych w sklepach (...) znajdujących się w centrach handlowych (...) , (...) , (...) i (...) . Początkowo szkoliła ją N. B. . Pracę wykonywała na zmianę z T. P. , w trybie dwa dni wolne, dwa dni pracujące, po 8 godzin dziennie. Za wykonaną pracę w ramach umowy zlecenia odwołująca otrzymała wynagrodzenie. Z tytułu zatrudnienia na podstawie ww. umowy zlecenia odwołująca była w okresie od 22.11.2013 r. do 28.02.2014 r. zgłoszona do obowiązkowych ubezpieczeń emerytalnego, rentowych i wypadkowego przez (...) sp. z o.o. W dniu 27.02.2014 r. płatnik składek, reprezentowany przez prokurenta A. C. , zawarł z odwołującą umowę o pracę, na podstawie której zatrudnił ją na czas określony od 01.03.2014 r. do 28.02.2015 r. w pełnym wymiarze czasu pracy na stanowisku konsultanta za wynagrodzeniem w kwocie 1680 zł miesięcznie. Jako miejsce świadczenia pracy wskazano P. . Zgodnie z treścią umowy odwołującą obowiązywał równoważny system czasu pracy – 12 godzin na dobę. W zakresie obowiązków odwołującej wskazano, że pracę wykonywać będzie w centrum handlowym (...) w P. , a jej bezpośrednim przełożonym jest regionalny kierownik sprzedaży. Do obowiązków odwołującej miało należeć wykonanie indywidualnego planu sprzedaży, obsługiwanie klientów (prowadzenie z nimi bezpośrednich rozmów handlowych i utrzymywanie kontaktu telefonicznego), prowadzenie dokumentacji sprzedaży, dbanie o organizację stanowiska pracy czy wstępne weryfikowanie klientów. Umowę o pracę do podpisu przyniosła odwołującej K. F. . Przed zawarciem umowy o pracę nie przeprowadzono z odwołującą rozmowy kwalifikacyjnej. W dniach 3-4.03.2014 r. odwołująca odbyła szkolenie w zakresie BHP, a w dniu 05.03.2014 r. uzyskała zaświadczenie o zdolności do pracy na stanowisku konsultanta. Od 01.03.2014 r. do 02.06.2014 r. (za wyjątkiem 11-16.04.2014 r. i 5-9.05.2014 r., kiedy to odwołująca była niezdolna do pracy) odwołująca świadczyła pracę na rzecz płatnika składek w ramach stosunku pracy. Pracę odwołująca wykonywała w strefie O. w sklepie (...) w centrum handlowym (...) w P. , ale sporadycznie zastępowała inne osoby w centrach handlowych (...) i (...) (np. w razie choroby tych osób). Odwołująca w ramach umowy o pracę zawartej z płatnikiem składek zajmowała się sprzedażą usług telefonii komórkowej, internetu i telewizji firmy (...) – podpisywała umowy z klientami i wystawiała faktury. Miała ona dostęp do systemów firmy (...) . Utrzymywała mailowy i telefoniczny kontakt służbowy z N. B. , która pracowała w P. w centrum handlowym (...) . Odwołująca pracowała w ramach umowy o pracę w godz. od 9 do 21, a w niedzielę w godz. od 10 do 20, w trybie dwa dni pracy, dwa dni wolne, na zmianę z T. P. – drugą osobą pracującą w ww. punkcie sprzedaży (punkt ten obsługiwały na zmianę dwie osoby). Odwołująca i T. P. ustalali ze sobą propozycje swoich grafików pracy i wysyłali je do akceptacji K. F. , która mogła wprowadzać w tych projektach zmiany w zależności od potrzeb. K. F. była bezpośrednią przełożoną odwołującej. Co dwa tygodnie przyjeżdżała sprawdzać jej pracę (czyniła tak także w stosunku do innych pracowników, których nadzorowała, np. T. P. ). Były to niezapowiedziane kontrole, a ich przedmiotem było sprawdzenie, czy praca odbywa się zgodnie ze standardem, który jest narzucany przez O. . W tym zakresie K. F. weryfikowała dokumenty sprzedażowe i przeprowadzała szkolenia (coaching). Ponadto K. F. utrzymywała z odwołującą służbowy kontakt telefoniczny. Punkt sprzedaży (strefa O. ), w którym pracowała odwołująca, był wyposażony w biurko, komputer, drukarkę, ksero i pieczątki. Z tytułu wykonywanej pracy odwołująca uzyskiwała wynagrodzenie. Od 03.06.2014 r. odwołująca stała się niezdolna do pracy w związku z ciążą. W dniu 05.01.2015 r. odwołująca urodziła dziecko i od tego dnia korzystała z urlopu macierzyńskiego. Za okres od 05.01.2015 r. do 28.02.2015 r. zasiłek macierzyński wypłacił pracodawca, a za okres od 01.03.2015 r. do 03.01.2016 r. ZUS. Odwołująca była zgłoszona do obowiązkowych ubezpieczeń społecznych z tytułu zatrudnienia u płatnika składek od 01.03.2014 r. do 28.02.2015 r. W okresie od 01.03.2014 r. do 30.04.2014 r., przypadającym w czasie zatrudnienia w spółce (...) , odwołująca była zgłoszona do ubezpieczeń społecznych z tytułu zatrudnienia w ramach stosunku pracy w spółce (...) . Pracę na rzecz spółki (...) odwołująca wykonywała zdalnie, ze swego mieszkania w P. (k. 8). Od 01.06.2014 r. odwołująca była zgłoszona do obowiązkowych ubezpieczeń społecznych z tytułu zatrudnienia na podstawie umowy o pracę w Telewizji (...) sp. z o.o. w Z. . Decyzją z 18.01.2016 r. nr (...) ZUS Oddział w Z. stwierdził, że odwołująca nie podlega obowiązkowym ubezpieczeniom społecznym z tytułu zatrudnienia w Telewizji (...) sp. z o.o. Wyrokiem z 31.10.2016 r. (sygn. akt IV U 872/16) Sąd Okręgowy w Zielonej Górze oddalił odwołanie Telewizji (...) sp. z o.o. od powyższej decyzji, przyjmując, że nie ma podstaw do uznania, iż między N. S. , a ww. podmiotem był realizowany stosunek prawny odpowiadający cechom stosunku pracy. W uzasadnieniu tego wyroku wskazano ponadto, że „w spółce (...) N. S. była zatrudniona na podstawie umowy o pracę na czas określony od 01.03.2014 r. do 28.02.2015 r., na stanowisku konsultant, w pełnym wymiarze czasu pracy z wynagrodzeniem miesięcznym w wysokości 1680 zł. W tym okresie pracowała w (...) sprzedając produkty O. . Zainteresowana pracowała w systemie 12 godzinnym przez 2 dni, a następnie 2 dni wolnego”. Zwrócono również uwagę na niesporną (jak podano) okoliczność, że „zainteresowana pracowała jednocześnie w innej firmie (tj. w (...) sp. z o.o. – dopisek Sądu Okręgowego w Poznaniu) w wymiarze pełnego etatu w systemie po 12 godzin” oraz ponownie wskazano, że N. S. „była równocześnie zatrudniona w spółce (...) , na podstawie umowy o pracę na czas określony od 01.03.2014 r. do 28.02.2015 r. za wynagrodzeniem minimalnym”. Wyrokiem z 19.04.2018 r. (sygn. akt III AUa 228/17) Sąd Apelacyjny w Poznaniu oddalił apelację Telewizji (...) sp. z o.o. od wyroku z 31.10.2016 r., podzielając ustalenia faktyczne Sądu Okręgowego w Zielonej Górze. W dniach od 3-8.06.2016 r. i od 4-23.08.2016 r. ZUS przeprowadził u płatnika składek – (...) sp. z o.o. – kontrolę w zakresie m.in. prawidłowości zgłaszania do ubezpieczeń społecznych i do ubezpieczenia zdrowotnego. Kontrola objęła 2014 r. W protokole kontroli organ rentowy wskazał, że odwołująca nie nawiązała stosunku pracy z płatnikiem – nie wykonywała na jego rzecz pracy, a więc nie powinna podlegać zgłoszeniu do ubezpieczeń społecznych i do ubezpieczenia zdrowotnego. W związku z ustaleniami kontroli płatnik składek złożył korekty dokumentów zgłoszeniowych i rozliczeniowych za odwołującą, wyrejestrowując ją z ubezpieczeń za okres od 01.03.2014 r. do 28.02.2015 r. W dniu 05.03.2018 r. ZUS wydał zaskarżoną decyzję. Na podstawie tak ustalonego stanu faktycznego Sąd I instancji wydał zaskarżony wyrok, w którym uznał odwołanie N. S. za zasadne. Po przeprowadzeniu postępowania dowodowego Sąd I instancji stwierdził, że zgromadzony w sprawie materiał dowodowy przekonuje, że odwołująca wykonywała pracę na rzecz płatnika składek w ramach umowy o pracę z 27.02.2014 r. i to na warunkach zatrudnienia pracowniczego (tj. w pracowniczym podporządkowaniu) za co otrzymywała wynagrodzenie, a więc że strony nawiązały i realizowały stosunek pracy, a umowa o pracę nie była pozorna. Mając na uwadze powyższe Sąd Okręgowy stwierdził, że N. S. u płatnika składek (...) sp. z o.o. w Z. podlegała obowiązkowym ubezpieczeniom społecznym: emerytalnemu, rentowemu, chorobowemu i wypadkowemu od 01.03.2014 r. do 28.02.2015 r. – co poskutkowało zmianą zaskarżonej decyzji z 05.03.2018 r. nr (...) (pkt 1 wyroku) oraz zasądził od pozwanego na rzecz odwołującej kwotę 180 zł tytułem zwrotu kosztów zastępstwa prawnego (pkt 2 wyroku). Apelację od powyższego wyroku wywiódł Zakład Ubezpieczeń Społecznych Oddział w Z. , zaskarżając go w całości i zarzucając mu: 1. naruszenie przepisów postępowania art. 233 § 1 k.p.c. poprzez dokonanie dowolnej oceny dowodów w postaci zeznań T. P. i K. F. , a przez to ustalenie, że pomiędzy stronami doszło do zawarcia i realizacji umowy o pracę, 2. naruszenie art. 233 k.p.c. w zw. z art. 227 k.p.c. w zw. z art. 232 k.p.c. poprzez niedokonanie wszechstronnej, zgodnej z zasadami logiki i doświadczenia życiowego oceny materiału dowodowego co skutkowało błędnym ustaleniem, że odwołująca w okresie od 01.03.2014 r. do 02.06.2014 r. wykonywała pracę i była pracownikiem zainteresowanego ( (...) sp. z o.o. ), gdy strony przy tego rodzaju pracy nie przedstawiły materialnych dowodów i nie powołały okoliczności, które potwierdziły wykonywanie pracy w ramach stosunku pracy, w pełnym wymiarze czasu pracy, 3. naruszenie przepisów postępowania art. 233 k.p.c. poprzez dokonanie ustaleń sprzecznych z treścią zebranego materiału dowodowego polegające na bezpodstawnym przyjęciu, że listy obecności w pracy za marzec i kwiecień 2014 r., z których wynika, że N. S. była obecna w pracy u pracodawcy (...) sp. z o.o. z siedzibą w G. W marcu i kwietniu 2014 r. w dniach od poniedziałku do piątku, w godzinach 8-16 w miejscu pracy ustalonym w Z. przy ul. (...) (mieszkanie rodziców odwołującej) są niewiarygodne, gdy odwołująca nie udowodniła ich nieprawdziwości zgodnie z art. 253 k.p.c. , 4. naruszenie przepisów postępowania art. 365 § 1 k.p.c. poprzez przyjęcie ustaleń faktycznych, zgodnie z którymi N. S. była zatrudniona na podstawie umowy o pracę od 01.03.2014 r. do 28.02.2015 r. na stanowisku konsultanta w (...) sp. z o.o. z siedzibą w Z. dokonanych przez Sąd Apelacyjny w Poznaniu w wyroku z 19.04.2018 r. sygn. III AUa 228/17 oddalającym apelację odwołującej od wyroku Sądu Okręgowego w Zielonej Górze z 31.10.2016 r. sygn. akt IV U 872/16 oddalającego odwołanie N. S. od decyzji ZUS z 18.01.2016r. nr (...) w przedmiocie wyłączenia z ubezpieczeń społecznych z 01.06.2014 r. z tytułu zatrudnienia u płatnika składek Telewizji (...) sp. z o.o. gdy w tym postępowaniu Sąd Apelacyjny orzekał w innym przedmiocie tj. zatrudnienia u innego płatnika w okresie od 01.06.2014 r., 5. naruszenie przepisów postępowania art. 233 k.p.c. poprzez dowolne ustalenie, że płatnik składek po kontroli Zakładu wyrejestrował odwołującą z ubezpieczeń, nie dobrowolnie, a wskutek kontroli ZUS. W sytuacji gdy była to świadoma decyzja płatnika, bowiem płatnik na stronie 8 protokołu kontroli był pouczony o możliwości zgłoszenia zastrzeżeń do ustaleń kontroli, 6. naruszenie przepisów prawa materialnego art. 6 ust. 1 pkt 1, art. 8 ust. 1 ustawy z 13.10.1988 r. o systemie ubezpieczeń społecznych w związku z art. 22 k.p. oraz art. 83 § 1 k.c. przez błędną wykładnię i niewłaściwe zastosowanie polegające na przyjęciu, że N. S. pozostawała w stosunku pracy i podlegała od 01.03.2014 r. do 28.02.2015r. ubezpieczeniom społecznym z tytułu zatrudnienia na stanowisku konsultanta u płatnika składek (...) sp. z o.o. z siedziba w Z. bez względu na sposób wykonywania pracy, jej rozmiar i ustalony rodzaj, tj. wbrew określonemu w prawie pracy reżimowi wykonywania zatrudnienia, co stanowi o pozorności zatrudnienia. Wskazując na powyższe zarzuty, apelujący organ rentowy wniósł o zmianę zaskarżonego wyroku i oddalenie odwołania oraz zmianę postanowienia sądu w przedmiocie kosztów oraz zasądzenie od odwołującej na rzecz organu rentowego kosztów zastępstwa procesowego w obu instancjach według norm przepisanych. W odpowiedzi na apelację odwołująca wniosła o oddalenie apelacji ZUS jako całkowicie bezzasadnej oraz o zasądzenie od organu rentowego na rzecz odwołującej zwrotu kosztów postępowania przed Sądem II instancji w tym kosztów zastępstwa adwokackiego według norm przepisanych. Sąd Apelacyjny zważył, co następuje: Wniesioną przez organ rentowy apelację uznać należy za bezzasadną. W ocenie Sądu Apelacyjnego, Sąd Okręgowy dokonał prawidłowych ustaleń w zakresie stanu faktycznego sprawy, co umożliwiło rozpoznanie istoty sprawy, jak też zastosował właściwe przepisy prawa materialnego, które przytoczył i przeanalizował w pisemnym uzasadnieniu wyroku. Sąd Apelacyjny w pełni przychyla się do powyższych ustaleń oraz dokonanej przez Sąd I instancji wykładni przepisów. Przypomnieć należy, że zgodnie z treścią art. 6 ust. 1 pkt 1 w zw. z art. 11 ust. 1, art. 12 ust. 1 i art. 13 pkt 1 ustawy z 13.10.1998 r. o systemie ubezpieczeń społecznych pracownik objęty jest obowiązkowymi ubezpieczeniami: emerytalnym, rentowym, chorobowym i wypadkowym, zaś obowiązek ten powstaje od dnia nawiązania stosunku pracy do dnia ustania tego stosunku. Pracownika do ubezpieczeń społecznych zgłasza pracodawca, który jest płatnikiem składek. Zgodnie z art. 8 ust. 1 ustawy o systemie ubezpieczeń społecznych , za pracownika uważa się osobę pozostającą w stosunku pracy, czyli zatrudnioną przez pracodawcę. Z kolei art. 22 § 1 kodeksu pracy stanowi, że przez nawiązanie stosunku pracy pracownik zobowiązuje się do wykonywania pracy określonego rodzaju na rzecz pracodawcy i pod jego kierownictwem oraz w miejscu i czasie wyznaczonym przez pracodawcę, a pracodawca - do zatrudniania pracownika za wynagrodzeniem. Mając na uwadze treść przytoczonych przepisów, stwierdzić należy, że Sąd I instancji właściwie określił w niniejszej sprawie zakres przedmiotu sporu - należało bowiem ustalić czy odwołująca N. S. pozostawała z zainteresowanym (...) sp. z o.o. z siedzibą w Z. w stosunku pracy, a zatem w konsekwencji czy mogła zostać z tego tytułu objęta obowiązkowym ubezpieczeniem: emerytalnym i rentowym, chorobowym i wypadkowym, czy też zawarta w 27.02.2014 r. umowa o pracę została zawarta jedynie dla pozoru, bez zamiaru świadczenia pracy, w celu uzyskania świadczeń z ubezpieczeń społecznych. W orzecznictwie przyjmuje się, że jeżeli umowa o pracę została zawarta dla pozoru, nie może ona stanowić tytułu do objęcia pracowniczym ubezpieczeniem społecznym, aby móc stwierdzić, że została zawarta pozorna umowa przy składaniu oświadczeń woli - przy podpisywaniu umowy - obie strony muszą mieć (mają) świadomość, że osoba określona w umowie, jako pracownik nie będzie świadczyć pracy, a pracodawca nie będzie korzystać z jej pracy. Oznacza to, że strony z góry zakładają, że nie będą realizowały swoich praw i obowiązków wynikających z umowy. Innymi słowy, strony stwarzają pozór rzeczywistego dokonania czynności prawnej o określonej treści, podczas gdy tak naprawdę nie chcą wywołać żadnych skutków prawnych lub też wywołać inne, niż w pozornej czynności deklarują (wyrok Sądu Najwyższego z 04.02.2000 r., II UKN 362/99, OSNAPiUS 2001/13/449, wyrok Sądu Najwyższego z 26.07.2012 r., I UK 27/12, LEX nr 1218584). Stosunek pracy jest dobrowolnym stosunkiem prawnym o charakterze zobowiązaniowym, zachodzącym między dwoma podmiotami, z których jeden, zwany pracownikiem, obowiązany jest świadczyć osobiście i w sposób ciągły, powtarzający się, na rzecz i pod kierownictwem drugiego podmiotu, zwanego pracodawcą, pracę określonego rodzaju oraz w miejscu i czasie wyznaczonym przez pracodawcę, a pracodawca zatrudniać pracownika za wynagrodzeniem (wyrok Sądu Najwyższego z 07.10.2009 r., III PK 38/2009, LEX nr 560867). Cechą wyróżniającą stosunek pracy ( art. 22 § 1 k.p. ), jest zatem wykonywanie pracy pod kierownictwem pracodawcy , a charakter i zakres tego podporządkowania w sytuacji, gdy stronami umowy o pracę są osoby sobie bliskie, nie może być różny od koniecznego w relacjach między osobami obcymi, skoro ma świadczyć o nawiązaniu takiego rodzaju stosunku prawnego (wyrok Sądu Najwyższego z 19.03.2008 r., I PK 210/2007, LEX nr 1615034). Mając powyższe na względzie, w ocenie Sądu Apelacyjnego, wbrew stanowisku organu rentowego, na podstawie zgromadzonego przez Sąd Okręgowy materiału dowodowego, w szczególności w oparciu o zeznania świadków T. P. , K. F. oraz odwołującej, można stwierdzić, że odwołująca N. S. wykonywała na rzecz płatnika składek (...) sp. z o.o. z siedzibą w Z. pracę, zgodnie z zawartą w 27.02.2014 r. umową o pracę i to na warunkach zatrudnienia pracowniczego (tj. w pracowniczym podporządkowaniu) za co otrzymywała wynagrodzenie, a więc że strony nawiązały i realizowały stosunek pracy oraz że umowa o pracę nie była pozorna. Sąd Apelacyjny podkreśla, że jak słusznie ustalił Sąd I instancji na powyższe wskazują przede wszystkim zeznania świadków – w tym zwłaszcza T. P. i K. F. . Świadek P. pracował na zmianę z N. S. w jednym punkcie sprzedaży zlokalizowanym w markecie (...) w galerii handlowej (...) w P. , czego organ rentowy nie kwestionował. Świadek K. F. była bezpośrednią przełożoną odwołującej i nadzorowała jej pracę, co wynika nie tylko z zeznań tego świadka i samej odwołującej, ale również i z zeznań pozostałych świadków. Sąd I instancji słusznie uznał, że nie miało przy tym istotnego znaczenia, że K. F. w 2014 r. nie była pracownikiem płatnika składek, lecz spółki (...) (zeznania K. F. złożone przed ZUS – s. 172 akt kontroli). Przełożonym pracownika nie musi być przecież inny pracownik zatrudniony u danego pracodawcy – może być to także osoba „z zewnątrz”, której pracodawca powierzył taką funkcję. Spółki (...) – jak wynika z zeznań świadków i K. R. – były ze sobą powiązane (miały tożsamy przedmiot i miejsce prowadzenia działalności i tę samą osobę jako prezesa zarządu), stąd też w pełni zrozumiałe było powierzenie funkcji przełożonego jednej osobie (pracownicy (...) ), tym bardziej, że w tych samych miejscach pracowały osoby zatrudniane przez obie spółki. Z zeznań świadków jasno wynika, iż odwołująca pracowała pod kierownictwem pracodawcy, tj. w ramach pracowniczego podporządkowania. Kierownictwo to sprawowała w imieniu płatnika składek bezpośrednia przełożona – K. F. . Wyrażało się ono w przeprowadzaniu stałych, lecz niezapowiedzianych kontroli pracy odwołującej ( K. F. przyjeżdżała do punktu sprzedaży, w którym pracowała odwołująca i sprawdzała dokumentację sprzedażową), jak również w akceptowaniu, względnie wprowadzaniu zmian w grafikach pracy przygotowanych przez odwołującą (odwołująca nie decydowała więc o tym, kiedy będzie wykonywać powierzone jej obowiązki). Czas pracy odwołującej uzależniony był od potrzeb płatnika składek, który wymagał zapewnienia obsady danego punktu sprzedaży przez wszystkie godziny otwarcia placówki handlowej, w której punkt ten był zlokalizowany. Płatnik składek określał również miejsce pracy odwołującej – w umowie określono je ogólnie jako (...) , ale odwołująca stale pracowała w jednym wyznaczonym miejscu (w galerii handlowej (...) ), a pracę wykonywała z wykorzystaniem środków udostępnionych przez pracodawcę (punkt sprzedaży (strefa O. ), w którym pracowała odwołująca, był wyposażony w biurko, komputer, drukarkę, ksero i pieczątki). Z uwagi na powyższe, w ocenie Sądu Apelacyjnego wszystkie ustalenia faktyczne, dokonane przez Sąd Okręgowy, znajdują oparcie w zgromadzonym materiale dowodowym, który Sąd I instancji właściwie ocenił na podstawie jego wszechstronnego rozważenia, polegającego na rzetelnej, bezstronnej ocenie wyników postępowania i ich prawidłowej interpretacji, przy uwzględnieniu zasad logicznego rozumowania i doświadczenia życiowego. Przy ocenie zgromadzonego materiału dowodowego, zeznań świadków i odwołującej, wbrew twierdzeniom apelującego organu rentowego, Sąd Okręgowy nie naruszył granic swobodnej oceny dowodów określonej w art. 233 § 1 k.p.c. , albowiem ich wiarygodność i moc ocenił według własnego przekonania, na podstawie wszechstronnego rozważenia zebranego materiału, a zatem z uwzględnieniem wszystkich dowodów przeprowadzonych w postępowaniu, jak również wszelkich okoliczności towarzyszących przeprowadzaniu poszczególnych dowodów i mających znaczenie dla oceny ich mocy i wiarygodności. Zważyć należy, że wykazanie, iż Sąd pierwszej instancji naruszył art. 233 § 1 k.p.c. , co mogło mieć istotny wpływ na wynik sprawy, nie może być ograniczone do odmiennej interpretacji dowodów zebranych w sprawie, przy jednoczesnym zaniechaniu wykazania, iż ocena przyjęta za podstawę rozstrzygnięcia przekracza granicę swobodnej oceny dowodów, którą wyznaczają czynniki logiczny i ustawowy, zasady doświadczenia życiowego, aktualny stan wiedzy, stan świadomości prawnej i dominujących poglądów na sądowe stosowanie prawa. Jeżeli z określonego materiału dowodowego Sąd wyprowadza wnioski logicznie poprawne i zgodne z doświadczeniem życiowym, to ocena sądu nie narusza reguł swobodnej oceny dowodów ( art. 233 § 1 k.p.c. ) i musi się ostać, choćby w równym stopniu na podstawie tego materiału dowodowego dawały się wysnuć wnioski odmienne. Tylko w przypadku, gdy brak jest logiki w wiązaniu wniosków z zebranymi dowodami lub gdy wnioskowanie sądu wykracza poza schematy logiki formalnej albo wbrew zasadom doświadczenia życiowego, nie uwzględnia jednoznacznych praktycznych związków przyczynowo-skutkowych, to przeprowadzona przez sąd ocena dowodów może być skutecznie podważona. Przenosząc powyższe ogólne rozważania na grunt przedmiotowej sprawy, w ocenie Sądu Apelacyjnego, bezzasadny był zarzut pozwanego Zakładu Ubezpieczeń Społecznych dotyczący naruszenia art. 233 § 1 k.p.c. , a sprowadzający się w istocie do tego, że organ rentowy wskazał jedynie, iż w jego ocenie z przeprowadzonych dowodów Sąd I instancji wyciągnął wnioski niezgodne z ich ustaleniami. W ocenie Sądu Apelacyjnego powyższe stanowisko organu rentowego nie zasługiwało na aprobatę. Sąd Apelacyjny w całości podzielił stanowisko Sądu I instancji, którym Sąd uznał że N. S. rzeczywiście świadczyła pracę na rzecz płatnika składek (...) sp. z o.o. z siedzibą w Z. na podstawie umowy o pracę z 27.02.2014r. Powyższą pracę odwołująca wykonywała w P. (w Galerii (...) , czasem zdarzało się, że zastępowała innych nieobecnych pracowników w galeriach handlowych np. (...) i (...) lecz cały czas na terenie P. ). Umowa z 27.02.2014 r. zawarta pomiędzy odwołującą a płatnikiem składek ma wszystkie niezbędne elementy konstytuujące stosunek pracy na mocy art. 22 § 1 k.p. , a strony umowę tę faktycznie realizowały. Odwołująca świadczyła pracę osobiście w sposób ciągły, zgodnie z poleceniem płatnika składek, co do czasu, miejsca i sposobu świadczenia pracy, a pracodawca pracę tę przyjmował i był obowiązany do zapłaty wynagrodzenia. Z uwagi na powyższe, za chybiony Sąd Apelacyjny uznał zarzut organu rentowego w zakresie pozorności zawarcia umowy. Odwołująca była zgłoszona do obowiązkowych ubezpieczeń społecznych z tytułu zatrudnienia u płatnika składek od 01.03.2014 r. do 28.02.2015 r. W okresie od 01.03.2014 r. do 30.04.2014 r., przypadającym w czasie zatrudnienia w spółce (...) , odwołująca była zgłoszona do ubezpieczeń społecznych z tytułu zatrudnienia w ramach stosunku pracy w spółce (...) . Pracę na rzecz spółki (...) odwołująca wykonywała zdalnie, ze swego mieszkania w P. . Odnosząc się z kolei do list obecności dotyczących zatrudnienia odwołującej w spółce (...) , w których wykazane są godziny jej pracy z podpisami, okoliczności powyższe zostały przez odwołującą wyjaśnione – wskazała że podpisywanie list obecności zostało jej narzucone (strona 6 odwołania, k. 8 akt). Z kolei z pisma z 24.08.2016 r. dyrektora generalnego w spółce (...) wynika, że odwołująca w całym okresie zatrudnienia w tej spółce od 01.10.2012 r. do 30.04.2014 r. wykonywała pracę w P. i w okolicach oraz w Z. i okolicach. Nie pozwala to na jednoznaczne przesądzenie, że akurat w okresie od 01.03.2014 r. do 30.04.2014 r. odwołująca pracowała w Z. . Jednocześnie na marginesie Sąd Apelacyjny zaznacza, że okoliczności towarzyszące podjęciu zatrudnienia przez odwołującą, w szczególności fakt bycia w ciąży, nie powinny mieć decydującej doniosłości dla oceny ważności umowy o pracę z 27.02.2014 r. Odwołująca przedstawiła zaświadczenie lekarskie z 05.03.2014 r. o braku przeciwwskazań do podjęcia zatrudnienia na stanowisku konsultanta w firmie (...) sp. z o.o. W dniach 3 i 4.03.2014 r. odwołująca odbyła szkolenie w zakresie BHP. Od 01.03.2014 r. do 02.06.2014 r. (za wyjątkiem 11-16.04.2014 r. i 5-9.05.2014 r., kiedy to odwołująca była niezdolna do pracy) odwołująca świadczyła pracę na rzecz płatnika składek w ramach stosunku pracy. Od dnia 03.06.2014 r. odwołująca stała się niezdolna do pracy w związku z ciążą. Z kolei samo zawarcie umowy o pracę w okresie ciąży nawet gdyby głównym motywem było uzyskanie zasiłku macierzyńskiego nie jest naganne, ani tym bardziej sprzeczne z prawem (wyrok Sądu Najwyższego z 06.02.2006 r. sygn. III UK 156/05). Skorzystanie z ochrony gwarantowanej pracowniczym ubezpieczeniem społecznym jest w zasadzie legalnym celem zawierania umów o pracę. Stronom umowy o pracę, na podstawie której rzeczywiście były wykonywane obowiązki i prawa płynące z tejże umowy, nie można przypisać działania z celu obejścia ustawy. W ocenie Sądu Apelacyjnego na aprobatę zasługuje stanowisko odwołującej w którym wskazuje, że organ rentowy nie przedstawił jakichkolwiek dowodów przemawiających za uznaniem spornej umowy za umowę zawartą dla pozoru, nie dowiódł, że umowa ta nie była realizowana zgodnie z jej postanowieniami. Argumenty przedstawione przez organ rentowy w treści apelacji, nie podważyły w żaden sposób zasadności stanowiska Sądu I instancji. Reasumując Sąd Apelacyjny stwierdził, że odwołująca rzeczywiście świadczyła pracę na rzecz zainteresowanego (...) sp. z o.o. z siedzibą w Z. i tym samym w sprawie zostały spełnione przesłanki określone w art. 8 ust. 1 ustawy o systemie ubezpieczeń społecznych , co oznacza, że zostały spełnione warunki do objęcia jej ubezpieczeniem, jako osoby pracującej/zatrudnionej u płatnika składek. Z uwagi na powyższe rozważania, zdaniem Sądu Apelacyjnego, nie można zatem w przedmiotowej sprawie stwierdzić także naruszenia przywołanych powyżej przepisów prawa materialnego. W uzasadnieniu apelacji organ rentowy podniósł, że dla oceny dowodów w niniejszym postępowaniu ma znaczenie okoliczność, że zainteresowany po zapoznaniu się z ustaleniami protokołu kontroli ZUS z 23.08.2016 r. przeprowadzonej w (...) sp. z o.o. z siedzibą w Z. za okres od 01.01.2014 r. do 31.12.2014 r. w przedmiocie ustalenia, że N. S. tylko formalnie zawarła umowę o pracę z płatnikiem i nie wykonywała pracy z tego tytułu wyrejestrował odwołującą z ubezpieczeń społecznych od 01.03.2014 r. oraz dokonał stosownych korekt. Z powyższym stanowiskiem nie sposób się zgodzić. Sąd Apelacyjny zaznacza, że podziela stanowisko Sądu I instancji przedstawione w uzasadnieniu. A zatem okoliczność wskazana przez organ rentowy, wobec przedstawionych wyżej dowodów wskazujących na świadczenie pracy przez odwołującą i to na warunkach pracowniczego podporządkowania, nie ma istotnego znaczenia dla sprawy, tym bardziej, że płatnik składek dokonał wyrejestrowania odwołującej wskutek kontroli ZUS, a nie dobrowolnie. Natomiast dla istnienia podstawy ubezpieczenia zasadnicze znaczenie ma to czy istnieją faktyczne podstawy podlegania ubezpieczeniu tj. czy faktycznie istnieje stosunek pracy, a nie okoliczność, czy pracodawca zarejestrował, czy wyrejestrował pracownika z ubezpieczeń społecznych. Sąd Apelacyjny wskazuje, że apelacja organu rentowego nie zawierała żadnych zarzutów, które mogłyby skutkować zmianą lub uchyleniem zaskarżonego wyroku, a zatem uznając zarzuty apelującego organu rentowego za nieuzasadnione, Sąd Apelacyjny na podstawie art. 385 k.p.c. oddalił wniesioną apelację – punkt 1 wyroku. O kosztach postępowania Sąd Apelacyjny orzekł na podstawie art. 98 § 1 k.p.c. w zw. z art. 99 k.p.c. oraz § 10 ust. 1 pkt 2 rozporządzenia Ministra Sprawiedliwości z 22.10.2015 r. w sprawie opłat za czynności adwokackie. Mając powyższe na względzie, tytułem zwrotu kosztów procesu (kosztów zastępstwa procesowego) zasądzono od pozwanego organu rentowego na rzecz odwołującej kwotę 240 zł – punkt 2 wyroku. Renata Pohl Dorota Goss-Kokot Małgorzata Woźniak-Zendran ZARZĄDZENIE 1. odnotować w kontrolce uzasadnień, 2. odpis wyroku wraz z uzasadnieniem doręczyć pełnomocnikowi organu rentowego, 3. po dołączeniu z.p.o. jak w pkt 2 akta proszę zwrócić do sądu I instancji. Poznań, 6 października 2020 r. sędzia Dorota Goss-Kokot