Orzeczenie z SAOS
Wyrok Sądu Okręgowego w Piotrkowie Trybunalskim, V U 981/21
Data orzeczenia: 28 kwietnia 2022.
To orzeczenie opublikowano w SAOS. Tekst pochodzi z SAOS, dane osobowe zakrył sąd. SAOS ma tylko część orzeczeń, więc nie zawsze znajdziesz tu całą sprawę.
- Sąd
- Sąd Okręgowy w Piotrkowie Trybunalskim
- Wydział
- V Wydział Pracy i Ubezpieczeń Społecznych
- Data
- 28.04.2022
- Rodzaj
- wyrok
- Sygnatura
- V U 981/21
V — numer wydziału, U — rodzaj sprawy: ubezpieczenia społeczne, 981 — numer kolejny sprawy w tym roku, 21 — rok, w którym sprawa wpłynęła (2021). - Repertorium
- U: Ubezpieczenia społeczne
- Czas sprawy
- 9,9 mies. to nasz szacunek: od roku 2021 z sygnatury do daty tego orzeczenia
- Skład
- Magdalena Marczyńska (przewodniczący)
- Źródło
- orzeczenie w SAOS
Przepisy przywołane w orzeczeniu
SAOS wylicza przepisy, które sąd przywołał w orzeczeniu. To nie musi być zarzut ani podstawa skazania.
- Kodeks cywilny, art. 10
- Kodeks postępowania cywilnego, art. 47714
- Kodeks rodzinny i opiekuńczy, art. 92
- Ustawa o emeryturach i rentach z FUS, art. 70
Tekst orzeczenia
Pokaż pełny tekst (5 834 znaki)
Sygn. akt V U 981/21 WYROK W IMIENIU RZECZYPOSPOLITEJ POLSKIEJ Dnia 28 kwietnia 2022 r. Sąd Okręgowy w Piotrkowie Trybunalskim V Wydział Pracy i Ubezpieczeń Społecznych w następującym składzie: Przewodniczący: Sędzia Magdalena Marczyńska Protokolant: st. sekr. sądowy Alicja Jesion po rozpoznaniu w dniu 28 kwietnia 2022 r. w Piotrkowie Trybunalskim na posiedzeniu niejawnym sprawy z wniosku I. K. przeciwko Zakładowi Ubezpieczeń Społecznych Oddział w O. o rentę rodzinną na skutek odwołania I. K. od decyzji Zakładu Ubezpieczeń Społecznych Oddział w O. z dnia 5 października 2021 r. sygn.: (...) oddala odwołanie. UZASADNIENIE Decyzją z dnia 5 października 2021 roku Zakład Ubezpieczeń Społecznych Oddział w O. odmówił wnioskodawczyni I. K. prawa do renty rodzinnej po mężu, M. K. . W uzasadnieniu decyzji organ rentowy wskazał, że wnioskodawczyni nie spełnia warunków wymienionych w art. 70 ust. 1 pkt 1 i 2 ustawy z dnia 17 grudnia 1998 roku o emeryturach i rentach z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych . Wnioskodawczyni odwołała się od ww. decyzji i wniosła o przyznanie renty rodzinnej. Wskazała, że organ rentowy nieprawidłowo zastosował art. 70 ust. 2 ustawy o emeryturach i rentach z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych . Podniosła, że ukończyła 50 lat w dniu (...) . Jej mąż zmarł w dniu (...) roku, czyli w roku (...) . Stąd też, zdaniem wnioskodawczyni, 5 lat od jego śmierci upłynie z końcem 2021 roku. Dopiero z początkiem roku 2022 zasadne będzie twierdzenie, że upłynęło od śmierci jej męża 6 lat. Ponadto wnioskodawczyni wskazała, że odmowa przyznania renty rodzinnej jest sprzeczna z zasadami współżycia społecznego. Organ rentowy wnosił o oddalenie odwołania. Sąd Okręgowy ustalił, co następuje: Wnioskodawczyni I. K. urodziła się w dniu (...) . W dniu 1 czerwca 1991 roku zawarła związek małżeński z M. K. . M. K. zmarł (...) roku. (dowód: wniosek o rentę rodzinną k. 2-6, odpis skrócony aktu zgonu k. 10, odpis aktu małżeństwa k. 11 – w aktach rentowych) Po śmierci męża wnioskodawczyni pozostała z małoletnią wówczas córką, N. , urodzoną (...) . (dowód: odpis skrócony aktu urodzenia k. 14 – w aktach rentowych) N. P. , z domu K. , uprawniona była do renty rodzinnej po zmarłym ojcu do dnia 31 stycznia 2022 roku (ew. kolejnych decyzji brak w aktach organu rentowego). (dowód: decyzja z dnia 21 września 2021 roku bez nr karty – w aktach rentowych) W dniu 12 sierpnia 2021 roku wnioskodawczyni złożyła wniosek o rentę rodzinną, w następstwie którego wydana została zaskarżona decyzja. (dowód: wniosek k. 2-6, decyzja z dnia 5 października 2021 roku bez nr karty – w aktach rentowych) Sąd Okręgowy zważył, co następuje: Odwołanie jest nieuzasadnione. Zgodnie z art. 70 ust. 1 ustawy z dnia 17 grudnia 1998 roku o emeryturach i rentach z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych (Dz.U. z 2020 r. poz. 53 ze zm.), dalej jako ustawa, wdowa ma prawo do renty rodzinnej, jeżeli: 1) w chwili śmierci męża osiągnęła wiek 50 lat lub była niezdolna do pracy albo 2) wychowuje co najmniej jedno z dzieci, wnuków lub rodzeństwa uprawnione do renty rodzinnej po zmarłym mężu, które nie osiągnęło 16 lat, a jeżeli kształci się w szkole - 18 lat życia, lub jeżeli sprawuje pieczę nad dzieckiem całkowicie niezdolnym do pracy oraz do samodzielnej egzystencji lub całkowicie niezdolnym do pracy, uprawnionym do renty rodzinnej. Zgodnie z art. 70 ust. 2 tej ustawy prawo do renty rodzinnej nabywa również wdowa, która osiągnęła wiek 50 lat lub stała się niezdolna do pracy po śmierci męża, nie później jednak niż w ciągu 5 lat od jego śmierci lub od zaprzestania wychowywania osób wymienionych w ust. 1 pkt 2. Wnioskodawczyni nie spełnia żadnego z warunków przyznania prawa do renty rodzinnej. Mianowicie wnioskodawczyni: - w chwili śmierci męża nie osiągnęła 50 lat, ponieważ urodziła się w dniu (...) , a jej mąż, M. K. zmarł (...) roku, - w chwili śmierci męża nie była niezdolna do pracy, - nie wychowuje dziecka uprawnionego do renty rodzinnej po zmarłym mężu, które nie osiągnęło 16 lat, a jeżeli kształci się w szkole - 18 lat życia, ponieważ dziecko wnioskodawczyni osiągnęły pełnoletniość, - nie sprawuje pieczy nad dzieckiem całkowicie niezdolnym do pracy oraz do samodzielnej egzystencji lub całkowicie niezdolnym do pracy, uprawnionym do renty rodzinnej, - nie osiągnęła wieku 50 lat lub nie stała się niezdolna do pracy po śmierci męża, nie później jednak niż w ciągu 5 lat od jego śmierci lub od zaprzestania wychowywania osób wymienionych w ust. 1 pkt 2. Co do ostatniej przesłanki, to należy wskazać, że wnioskodawczyni osiągnęła 50 lat w dniu (...) roku, a więc po upływie 5 lat od śmierci męża. Nie można uznać za zasadne stanowiska wnioskodawczyni, że okres 5 – letni należy liczyć od końca roku (...) , ponieważ nie tak stanowi art. 70 ust. 2 ustawy. Z kolei zaprzestanie wychowywania dziecka łączy się z osiągnięciem przez niego pełnoletniości. Zgodnie bowiem z art. 92 Kodeksu rodzinnego i opiekuńczego , dziecko pozostaje aż do pełnoletniości pod władzą rodzicielską. Zaś pełnoletnim, zgodnie z art. 10 § 1 k.c. jest ten, kto ukończył lat osiemnaście. Istotne jest więc, czy wnioskodawczyni osiągnęła wiek 50 lat w ciągu 5 lat od zaprzestania wychowywania dzieci. Odpowiedź na to pytanie jest negatywna. Wnioskodawczyni ukończyła bowiem 50 lat w dniu (...) roku, zaś jej dziecko osiągnęło pełnoletniość (...) roku. Należy dodatkowo podnieść, że przepisy z zakresu ubezpieczeń społecznych są bezwzględnie obowiązujące i dla uzyskania prawa do świadczeń przewidzianych w ustawie o emeryturach i rentach z FUS należy spełnić konieczne, określone w tych przepisach przesłanki. Nadto nie jest możliwe przyznanie świadczenia przy uwzględnieniu zasad współżycia społecznego, na przykład z powodu trudnej sytuacji finansowej ubezpieczonego. Mając powyższe na uwadze, na podstawie art. 477 14 § 1 k.p.c. , orzeczono, jak w wyroku.
Cytuj tę stronę
Gotowy przypis do strony „Wyrok Sądu Okręgowego w Piotrkowie Trybunalskim, V U 981/21”:
Źródło: sady (cpdp.media/sady), na podstawie orzeczeń opublikowanych w SAOS i danych MS; stan danych na 13.10.2026. Strona: Wyrok Sądu Okręgowego w Piotrkowie Trybunalskim, V U 981/21.
Stały link:
https://cpdp.media/sady/orzeczenie/466751
Poprawki zapisujemy w dzienniku korekt.