To orzeczenie opublikowano w SAOS. Tekst pochodzi z SAOS, dane osobowe zakrył sąd. SAOS ma tylko część orzeczeń, więc nie zawsze znajdziesz tu całą sprawę.
Zmiana albo uchylenie orzeczenia nie dowodzi błędu sądu. Brak wpisu nie znaczy, że orzeczenia nie zaskarżono: SAOS ma tylko część orzeczeń. Jak to liczymy
SAOS wylicza przepisy, które sąd przywołał w orzeczeniu. To nie musi być zarzut ani podstawa skazania.
Pokaż pełny tekst (16 510 znaków)
Sygn. akt III AUa 61/19 WYROK W IMIENIU RZECZYPOSPOLITEJ POLSKIEJ Dnia 7 grudnia 2021 r. Sąd Apelacyjny w Rzeszowie, III Wydział Pracy i Ubezpieczeń Społecznych w składzie: Przewodniczący SSA Irena Mazurek Protokolant starszy sekretarz sądowy Maria Piekiełek po rozpoznaniu w dniu 7 grudnia 2021 r. na posiedzeniu niejawnym sprawy z wniosku M. L. przeciwko Prezesowi Kasy Rolniczego Ubezpieczenia Społecznego o ustalenie obowiązku ubezpieczenia na skutek apelacji wnioskodawcy od wyroku Sądu Okręgowego w Krośnie z dnia 25 października 2018 r. sygn. akt IV U 646/18 I. uchyla zaskarżony wyrok jak też poprzedzające go decyzje Prezesa Kasy Rolniczego Ubezpieczenia Społecznego z dnia 17 maja 2018 r. i sprawę przekazuje do ponownego rozpoznania bezpośrednio temu organowi rentowemu , II. zasądza od Prezesa Kasy Rolniczego Ubezpieczenia Społecznego na rzecz wnioskodawcy M. L. kwotę 60 zł ( słownie: sześćdziesiąt złotych) tytułem zwrotu kosztów postępowania apelacyjnego . Sygn. akt III AUa 61/19 UZASADNIENIE wyroku z dnia 7 grudnia 2021 r. Decyzją z dnia 17 maja 2018 r. Prezes Kasy Rolniczego Ubezpieczenia Społecznego stwierdził ustanie ubezpieczenia społecznego rolników M. L. w okresie od 19 maja 2017 r. do 27 lipca 2017 r. z powodu podjęcia przez niego w tym czasie pracy na terenie Niemiec , z powołaniem się na art. 13 ust. 3 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 883/2004 w sprawie koordynacji systemów zabezpieczenia społecznego oraz art. 7 ust. 1 pkt. 1 i art. 16 ust. 1 pkt. 1 ustawy z dnia 20 grudnia 1990 r. o ubezpieczeniu społecznym rolników ( t. j. Dz.U. z 2017 r. ,poz.2336 ze zm.). W konsekwencji powyższego , w sytuacji łączenia przez wnioskodawcę ubezpieczenia rolniczego z pozarolniczą działalnością gospodarczą , rolniczy organ rentowy w kolejnej decyzji z tej samej daty stwierdził ustanie ubezpieczenia społecznego rolników M. L. w dalszym okresie od 28 lipca 2017 r. do 22 kwietnia 2018 r. ( z tym dniem wnioskodawca zaprzestał prowadzenia pozarolniczej gospodarczej ) , przywołując tym razem w podstawie prawnej decyzji m.in. art. 5 a ust.1 ww. ustawy o ubezpieczeniu społecznym rolników . Wnioskodawca M. L. odwołał się od obu powyższych decyzji Prezesa KRUS do Sądu Okręgowego w Krośnie i domagając się ich zmiany poprzez potwierdzenie istnienia rolniczego tytułu ubezpieczeń we wskazanych w tych decyzjach okresach zarzucił ,że wyłączenie go z rolniczego systemów zabezpieczenia społecznego było skutkiem błędnej informacji pracownika pozwanego organu rentowego , udzielonej jego żonie w dniu 23 kwietnia 2017 r. o tym , że jego krótkotrwały wyjazd za granicę nie będzie miał wpływu na ubezpieczenie w KRUS. Równocześnie odwołujący się podkreślał ,że praca w Niemczech była przedmiotowo związana z prowadzoną przez niego działalnością sprowadzoną ,a nadto nie podlegał wówczas ubezpieczeniom społecznym w tym kraju mając jedynie ubezpieczenie wypadkowe w firmie (...) . W odpowiedziach na odwołania Prezes Kasy Rolniczego Ubezpieczenia Społecznego wniósł o oddalenie żądania wnioskodawcy z tych samych względów, które legły u podstaw zaskarżonych decyzji , powołując się na przepisy rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr.883/2004 w sprawie koordynacji systemów zabezpieczenia społecznego i rozporządzenie wykonawcze nr 987/2009 ,przy dodatkowym zaakcentowaniu ,że wnioskodawca przynajmniej kilkakrotnie w decyzjach dotyczących podlegania przez niego ubezpieczeniu społecznemu rolników był pouczany o obowiązku zgłaszania Kasie wszelkich okoliczności mających wpływ na podleganie ubezpieczeniu i o zmianach tych okoliczności, którego to obowiązku w tym wypadku ( związanym z wyjazdem do pracy zagranicę ) nie dopełnił. Sąd Okręgowy w Krośnie , po rozpoznaniu odwołań M. L. ,wyrokiem z dnia 25 października 2018 r. ( sygn. akt IV U 646/18 ) oddalił odwołania jako niezasadne . Na podstawie zgromadzonego w sprawie materiału dowodowego Sąd Okręgowy ustalił , że M. L. podlegał ubezpieczeniu społecznemu rolników z mocy ustawy w okresie od 7 października 1999 r. do 31 grudnia 1999 r. i od 10 sierpnia 2000 r. z tytułu pracy w gospodarstwie rolnym o powierzchni powyżej 1 ha przeliczeniowego. W okresach od 9 października 2002 r. do 29 czerwca 2006 r. i od 25 listopada 2016 r. podlegał temu ubezpieczeniu rolniczemu przy równoczesnym prowadzeniu pozarolniczej działalności gospodarczej .W kierowanych do wnioskodawcy decyzjach z dnia : 31 października 2000 r., 30 września 2004 r. , 21 lipca 2006 r. i 12 grudnia 2006 r. rolniczy organ rentowy zawarł pouczenie o obowiązku informowania Kasy , w ciągu 14 dni , o okolicznościach mających wpływ na podleganie ubezpieczeniu i o zmianach tych okoliczności , jak również o podjęciu zatrudnienia lub innych formach aktywności zawodowej rodzących obowiązek podlegania innemu niż rolnicze ubezpieczeniu społecznemu. W okresie od 19 maja 2017 r. do 27 lipca 2017 r. M. L. był zatrudniony na terenie Niemiec , o czym uprzednio nie poinformował organu rentowego. W dniu 18 kwietnia 2018 r. żona odwołującego się N. L. przedłożyła w Kasie dokumenty potwierdzające zatrudnienie jej męża poza granicami kraju w ww. okresie , co ostatecznie skutkowało wydaniem , zaskarżonych w niniejszym postępowaniu, decyzji . Równocześnie dokonując oceny zeznań zarówno świadków tj. N. L. i E. W. , pracownika pozwanego udzielającego informacji w P. Terenowej KRUS w J. jak również zeznań samego odwołującego się Sąd I instancji odmówił wiary twierdzeniom wnioskodawcy o błędnej informacji ww. pracownika Kasy udzielonej jego żonie co do możliwości wyjazdu za granicę i świadczenia tam pracy przy pozostaniu w ubezpieczeniu rolniczym , podkreślając w tym względzie ,że E. W. ma duże w tym przedmiocie doświadczenie , a udzielane przez nią informacje w tego rodzaju przypadkach są standardowe „ że ubezpieczony musi zgłosić ten fakt celem wyłączenia go z ubezpieczenia rolniczego „ Jednocześnie Sąd Okręgowy podkreślił , że odwołujący się nie dysponuje jakimkolwiek przeciwdowodem w postaci dokumentu , niezależnie od tego , że tak czy inaczej faktu wyjazdu za granicę celem podjęcia pracy nie zgłosił w KRUS , a to należało do jego obowiązków . W świetle powyższych ustaleń , dokonując oceny prawnej sprawy , Sąd I instancji -przywołując brzmienie art. 1, art. 7 ust. 1 art. 16 ust. 1 i ust. 3 , oraz art. 5 a ust. 1 ustawy o ubezpieczeniu społecznym rolników ( t .j . Dz.U. z 2017 r.,poz.2336 ze zm.) w zw. z art. 13 ust. 3 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 883/2004 w sprawie koordynacji systemów zabezpieczenia społecznego stwierdził ,że ubezpieczenie społeczne rolników wnioskodawcy ustało z dniem podjęcia przez niego zatrudnienia na terenie Niemiec , przy uwzględnieniu zasady podlegania ubezpieczeniom tylko według jednego ustawodawstwa , ze wskazaniem na państwo w którym wykonywana jest praca . W konsekwencji zaś powyższego , po ustaniu tego zatrudnienia nie mógł odrodzić się tytuł rolniczego ubezpieczenia społecznego wnioskodawcy , bo prowadził on nadal pozarolniczą działalność gospodarczą ,który to tytułu wyprzedzał ubezpieczenie rolnicze , przy równoczesnym niezaistnieniu przewidzianych w art.5 a ust 1 ustawy o ubezpieczeniu społecznym rolników przesłanek ( nieprzerwanego co najmniej przez 3 lata podlegania ubezpieczeniu rolniczemu przed rozpoczęciem prowadzenia działalności gospodarczej ). W podstawie prawnej wyroku , oprócz wyżej wskazanych przepisów prawa materialnego, powołany został art. 477 14 § 1 k.p.c. Wyrok Sądu Okręgowego w Krośnie z dnia 25 października 2018 r. zaskarżony został w całości przez wnioskodawcę M. L. , który zarzucając w apelacji przede wszystkim naruszenie przepisów prawa procesowego w tym art. 233 § 1 k.p.c. przez dokonanie dowolnej oceny dowodów skutkującej uznaniem wiarygodności zeznań pracownika KRUS , a nie jego zeznań i świadka N. L. co do treści udzielonej przez tego pracownika jego żonie błędnej informacji , jak również art. 227 k.p.c. art. 217 § 1 k.p.c. i art. 232 k.p.c. przez nie odniesienie się do zgłoszonego przez niego wniosku dowodowego o przesłuchanie dodatkowego świadka M. K. , na okoliczność związaną z treścią tego pouczenia ( jaka miała być przekazana przez jego żonę temu świadkowi ), co ostatecznie skutkowało bezzasadnym wyłączeniem go z rolniczego systemu ubezpieczeń społecznych , wniósł o zmianę zaskarżonego wyroku poprzez uwzględnienie zgłoszonego w odwołaniach żądania ,ewentualnie uchylenie wyroku Sądu I instancji i przekazanie sprawy do ponownego rozpoznania temu Sądowi. Pozwany rolniczy organ rentowy nie ustosunkował się do treści apelacji wnioskodawcy. Sąd Apelacyjny w Rzeszowie, rozpoznając apelację wnioskodawcy M. L. , zważył co następuje ; Niezależnie od wniosków i zarzutów apelacji skutkować ona musi wydaniem przez tut. Sąd orzeczenia kasatoryjnego z jednoczesnym przekazaniem sprawy do ponownego rozpoznania bezpośrednio pozwanemu organowi rentowemu . Powyższe jest z jednej strony skutkiem zdecydowanej przedwczesności zarówno zaskarżonego wyroku Sądu Okręgowego w Krośnie z dnia 25 października 2018 r. jak i poprzedzających go decyzji KRUS z dnia 17 maja 2018 r. wynikającej z daleko niepełnych ustaleń faktycznych w zakresie rodzaju ewentualnego tytułu ubezpieczeń wnioskodawcy poza granicami kraju ( co w tym wypadku stanowi o nierozpoznaniu przez Sąd I instancji istoty sprawy w rozumieniu art. 386 § 4 k.p.c. ) z drugiej zaś wynika z ewentualnej następczej konieczności wdrożenia przez pozwany organ rentowy stosownej procedury uzgodnieniowej z niemiecką instytucją ubezpieczeniową w zakresie ustalenia właściwego dla wnioskodawcy ustawodawstwa w okresie jego aktywności zawodowej na terenie Niemiec ( tj. od 19 maja 2017 r. do 27 lipca 2017 r. ) , która to procedura pozostaje poza kognicją sądu orzekającego w przedmiotowej sprawie ( por. m.in. wyrok Sądu Najwyższego z dnia 6 czerwca 2013 r. ,II UK 333/12 ,OSNP 2014/3/47 ). Jakkolwiek bowiem co do zasady , zdaniem Sądu Apelacyjnego , zgodzić się z pozwanym organem rentowym należy , że przewidziany w art. 7 ust. 1 i art. 16 ust. 3 ustawy o ubezpieczeniu społecznym rolników inny tytuł ubezpieczeń społecznych , wyłączający ubezpieczenie rolnicze, ( dodatkowo zdefiniowany w art. 6 pkt. 12 i 13 ww. ustawy ) odnieść również należy do pozakrajowego tytułu ubezpieczenia społecznego ( tak też w wyroku tut. Sądu z dnia 17 kwietnia 2019 r. III AUa 201/18 ,LEX nr 2667996 , czy w wyroku Sądu Apelacyjnego w Białymstoku z dnia 10 lipca 2018 r. ,III AUa 431/18 ,LEX nr 2546204 ) - odmiennie w wyrokach Sądu Najwyższego z dnia 6 października 2015 r. ,III UK 21/15 , LEX nr 1918829 , i z dnia 13 grudnia 2016 r. ,III UK 37/16 , LEX nr 2188650 ( które to stanowisko Sąd Apelacyjny w Rzeszowie nie podziela zauważając ,że ubezpieczenie rolnicze ma charakter jedynie subsydiarny, a jednocześnie stosownie do art. 91 Konstytucji RP z chwilą wejścia Polski do Unii Europejskiej tj. z dniem 1 maja 2004 r. przepisy rozporządzeń Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) dotyczące koordynacji systemów zabezpieczenia społecznego stały się częścią krajowego porządku prawnego) , to jednocześnie , w świetle powyższego ,przesądzenia wymagało czy po stronie odwołującego się M. L. taki tytuł ubezpieczenia istniał . W tym zaś względzie niewystarczające jest jednak samo stwierdzenie ,że wnioskodawca w okresie od 19 maja 2017 r. do 27 lipca 2017 r. przejawiał aktywność zawodową na terenie Niemiec uzyskując z tego tytułu określony przychód , na którym to stwierdzeniu poprzestał zarówno pozwany rolniczy organ rentowy jak i Sąd I instancji , bo przecież w świetle treści regulacji odnoszących się do koordynacji systemów zabezpieczeń społecznych istotnym jest przesądzenie formy tej aktywności , a więc czy była to praca najemna w oparciu o umowę o pracę z niemieckim pracodawcą, czy też może , na co zdawać by się wskazywała treść odwołań wnioskodawcy , świadczył on na terenie Niemiec usługi związane z prowadzoną w kraju pozarolniczą działalnością gospodarczą , a wtedy istniałaby możliwość pozostania przez niego w rolniczym ubezpieczeniu skoro okres tego rodzaju aktywności nie przekraczał 24 miesięcy , stosownie do art. 12 ust. 2 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 883/2004 . Wobec powyższego koniecznym jest więc uzupełnienie w tym niezbędnym zakresie materiału dowodowego przez pozwany rolniczy organ rentowy , który w świetle art. 3 ust. 2 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady ( WE) 987/2009 jest uprawniony do zobowiązania ubezpieczonego do przekazania wszelkich właściwych w tym przedmiocie informacji i dokumentów ( tu. w szczególności umowy jaka miała go łączyć z pozakrajowym kontrahentem , czy dokumentacji ubezpieczeniowej z tego okresu ), aby ewentualnie następnie –w przypadku poczynionego w tej drodze ustalenia , że jednak była to praca najemna świadczona na podstawie umowy o pracę z niemieckim pracodawcą – wdrożyć przewidzianą w art. 16 wyżej powołanego rozporządzenia wykonawczego nr 987/2009 procedurę uzgodnieniową z niemiecką instytucją ubezpieczeniową , mając na względzie wyrażoną w art. 11 ust. 1 rozporządzenia podstawowego nr 883 /2004 zasadę podlegania przez wnioskodawcę ustawodawstwu tylko jednego państwa, oraz wyrażoną dla tak określonego przypadku w art. 13 ust. 3 ww. rozporządzenia zasadę ubezpieczenia w państwie miejsca wykonywania pracy ( lex loci laboris ) .Podkreślić przy tym należy ,że zarówno organ rentowy jak i sąd ubezpieczeń nie są uprawnieni do oceny zaistnienia stosunku ubezpieczenia społecznego poza granicami kraju ( tak też w bogatym orzecznictwie Sądu Najwyższego i tu tytułem przykładu wskazać można chociażby na wyrok tego Sądu z dnia 23 sierpnia 2007 r. I UK 68/07, OSNP 2008/19 - 20/300 ). Jednocześnie nie można jednak zapominać , że instytucja miejsca zamieszkania ubezpieczonego , ustalając tymczasowo właściwe dla niego ustawodawstwo w trybie art. 16 ust. 3 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) 987/2009 jest uprawniona do oceny czy praca najemna za granicą nie miała charakteru marginalnego ( por. powołany już wyżej wyrok Sądu Najwyższego z dnia 6 czerwca 2013 r. II UK 333/12 ,OSNP 2014/3/47 ) , a ma to istotne znaczenie ponieważ zgodnie z art. 14 ust.5 b rozporządzenia wykonawczego nr 987/2009 „ praca marginalna nie będzie brana pod uwagę do celów określenia mającego zastosowanie ustawodawstwa na mocy art. 13 rozporządzenia podstawowego „ ( w tym zaś względzie zastosowanie znajdą wskazówki zawarte w praktycznym poradniku ustawodawstwa mającego zastosowanie do pracowników Unii Europejskiej , Europejskim Obszarze Gospodarczym i Szwajcar wydane przez Komisję Administracyjną ds. Koordynacji Systemów Zabezpieczenia Społecznego ) .Reasumując , to dopiero przesądzenie tym sposobem ,że wnioskodawca M. L. w okresie od 19 maja 2017 r. do 27 lipca 2017 r. . podlegał ubezpieczeniom społecznym dla terenie Niemiec stanowić może podstawę do wyłączenia go z krajowego ubezpieczenia rolniczego . W tym kontekście bez wpływu na końcowy wynik sprawy pozostać więc muszą wszelkie zarzuty skarżącego co do błędnego pouczenia go o skutkach wykonywania pracy poza granicami kraju na jego ubezpieczenie rolnicze , choć generalnie zgodzić się z Sądem I instancji w tej kwestii przyjdzie ,że zgodnie z regułą dowodzenia ( art. 6 k.c. art. 232 k.p.c. ) wnioskodawca nie wykazał powyższej okoliczności , tym bardziej że zgodnie z pouczeniami zawartymi w decyzjach KRUS jakie uprzednio otrzymywał ,ciążył na nim i tak bezwzględny obwiązek zawiadomienia Kasy o tej okoliczności którego to obowiązku , co jest w sprawie bezsporne, nie dopełnił . Z tych wszystkich więc wyżej naprowadzonych względów i na podstawie art. 477 14 a k.p.c. orzeczono jak pkt. I sentencji wyroku . Tak określony końcowy wynik sprawy ( w której ostatecznie wykazano błędność procedowania pozwanego organu rentowego już na etapie przedsądowym , stanowiącą o co najmniej przedwczesności zaskarżonych decyzji ) uzasadniał z kolei , w ocenie tutejszego Sądu , obciążenie Prezesa Kasy Rolniczego Ubezpieczenia Społecznego poniesionymi przez skarżącego kosztami postępowania apelacyjnego w kwocie 60 zł stanowiącej opłatę sądową od apelacji . Dlatego też, na podstawie art. 98 k.p.c. w zw. z art. 108 § 1 k.p.c. i art. 109 § 1 zdanie drugie k.p.c. orzeczono jak w pkt. II sentencji wyroku . „Niniejsze pismo umieszczone zostało na portalu informacyjnym w celach informacyjnych i nie wywołuje skutków procesowych: doręczenie wywołujące skutki procesowe na zarządzenie przewodniczącego dokonane zostanie według przepisów ustawy z dnia 17 listopada 1964r. – Kodeks postępowania cywilnego ”.