To orzeczenie opublikowano w SAOS. Tekst pochodzi z SAOS, dane osobowe zakrył sąd. SAOS ma tylko część orzeczeń, więc nie zawsze znajdziesz tu całą sprawę.
Zmiana albo uchylenie orzeczenia nie dowodzi błędu sądu. Brak wpisu nie znaczy, że orzeczenia nie zaskarżono: SAOS ma tylko część orzeczeń. Jak to liczymy
SAOS wylicza przepisy, które sąd przywołał w orzeczeniu. To nie musi być zarzut ani podstawa skazania.
Pokaż pełny tekst (14 493 znaki)
Sygn. akt III AUa 1567/20 WYROK W IMIENIU RZECZYPOSPOLITEJ POLSKIEJ Dnia 22 marca 2021 r. Sąd Apelacyjny w Łodzi III Wydział Pracy i Ubezpieczeń Społecznych w składzie: Przewodniczący: SSA Iwona Szybka Sędziowie: SA Jolanta Wolska (spr.) SA Anna Rodak Protokolant: sekretarz sądowy Aleksandra Białecka po rozpoznaniu na rozprawie w dniu 9 marca 2021 r. w Ł. sprawy S. W. (1) i D. W. (1) przeciwko Prezesowi Kasy Rolniczego Ubezpieczenia Społecznego o wysokość świadczenia na skutek apelacji Prezesa Kasy Rolniczego Ubezpieczenia Społecznego od wyroku Sądu Okręgowego w Kaliszu z dnia 2 lipca 2020 r. sygn. akt V U 550/20 1. oddala apelacje; 2. zasądza od Prezesa Kasy Rolniczego Ubezpieczenia Społecznego na rzecz S. W. (1) i D. W. (1) kwoty po 240 (dwieście czterdzieści) złotych tytułem zwrotu kosztów zastępstwa procesowego w postępowaniu apelacyjnym. Sygn. akt: III AUa 1567/20 UZASADNIENIE Decyzjami z dnia 14 lutego 2020 r. Prezes Kasy Rolniczego Ubezpieczenia Społecznego przyznał małżonkom D. W. (1) oraz S. W. (1) prawo do emerytury rolniczej od 1 stycznia 2020 r. (pkt 1 decyzji), jednocześnie potrącając kwotę po 408 zł z tytułu zaległych składek na ubezpieczenie społeczne rolników (pkt V decyzji). D. W. (1) i S. W. (2) zaskarżyli powyższe decyzje, w części dotyczącej potrącenia z przyznanych emerytur rolniczych po 408 zł na poczet zaległych składek na ubezpieczenie społeczne rolników za IV kwartał 2019 r., podnosząc istnienie wierzytelności z okresu od 1 lipca 2007 r. do 30 września 2009 r. i od 1 października 2009 r. do 31 stycznia 2014 r., tytułem nienależnie zapłaconych składek na ubezpieczenie społeczne rolników, nadającej się do potrącenia. W pozostałym zakresie decyzji nie kwestionowali. W odpowiedzi na odwołania organ rentowy wniósł o ich oddalenie, wskazując, że należności z tytułu składek na ubezpieczenie społeczne rolników za okres od 1 lipca 2007 r. do 30 września 2009 r. i od 1 października 2009 r. do 31 stycznia 2014 r. nie podlegają zaliczeniu na poczet zaległych składek nieopłaconych przez odwołujących się za IV kwartał 2019 r., gdyż uległy one przedawnieniu. Zaskarżonym wyrokiem z dnia 2 lipca 2020 r. Sąd Okręgowy w Kaliszu: 1. zmienił punkt V decyzji Prezesa KRUS z dnia 14 lutego 2020 r. znak (...) -1 w ten sposób, że ustalił, iż z przyznanej S. W. (1) emerytury nie podlega potrąceniu kwota 408 zł tytułem zaległych składek na ubezpieczenie społeczne rolników, tj. na ubezpieczenie emerytalno – rentowe, jak i ubezpieczenie wypadkowe, chorobowe i macierzyńskie; 2. zmienił punkt V decyzji Prezesa KRUS z dnia 14 lutego 2020 r. znak (...) -2 w ten sposób, że ustalił, iż z przyznanej D. W. (1) emerytury nie podlega potrąceniu kwota 408 zł tytułem zaległych składek na ubezpieczenie społeczne rolników, tj. na ubezpieczenie emerytalno – rentowe, jak i ubezpieczenie wypadkowe, chorobowe i macierzyńskie; 3. zasądził od Prezesa KRUS na rzecz S. W. (1) i D. W. (1) po 90 zł tytułem zwrotu kosztów zastępstwa procesowego. Rozstrzygnięcie Sądu I instancji zapadło w następującym stanie faktycznym: Zaskarżonymi decyzjami z 14 lutego 2020 r. organ rentowy przyznał małżonkom D. W. (1) i S. W. (1) prawo do emerytur rolniczych, poczynając od 1 stycznia 2020 r. Na dzień 21 lutego 2020 r. odwołujący się posiadali łącznie zadłużenie z tytułu nieopłaconych składek na ubezpieczenie społeczne rolników, to jest wyłącznie na ubezpieczenie emerytalno-rentowe, wypadkowe, chorobowe i macierzyńskie, za IV kwartał 2019 r., w wysokości łącznej 816 zł, czyli 408 zł na osobę. Decyzjami z dnia 23 stycznia 2020 r. Prezes Kasy Rolniczego Ubezpieczenia Społecznego stwierdził u odwołujące się D. W. (1) od 1 lipca 2007 r. do 30 września 2009 r. i od 1 października 2009 r. do 31 stycznia 2014 r. ustanie ubezpieczenia społecznego rolników w zakresie ubezpieczenia emerytalno-rentowego, wypadkowego, chorobowego i macierzyńskiego i stwierdził, że z tego tytułu powstała nadpłata składek na powyższe ubezpieczenia w kwocie 8 369,00 zł, ale nadpłacone składki nie podlegają zwrotowi, gdyż od ich opłacenia minęło 5 lat. Decyzjami z dnia 12 lutego 2020 r. Prezes Kasy Rolniczego Ubezpieczenia Społecznego stwierdził ustanie od 1 stycznia 2020 r. obowiązku ubezpieczenia społecznego rolników dla D. W. (1) i S. W. (1) , jak i stwierdził ustanie przez odwołujących się obowiązku opłacania składek od 1 stycznia 2020 r. na ubezpieczenie społeczne rolników. W tak ustalonym stanie faktycznym Sąd Okręgowy stwierdził, że odwołania są uzasadnione. W ocenie Sądu I instancji, stanowisko organu rentowego, że składki opłacone przez D. W. (1) za okres od 1 lipca 2007 r. do 30 września 2009 r. i od 1 października 2009 r. do 31 stycznia 2014 r., w wysokości 8.369,00 zł, nie mogą być zaliczone na poczet składek należnych na ubezpieczenie społeczne skarżących, gdyż zgodnie z art. 41b ust. 11 ustawy z 20 grudnia 1990 r. o ubezpieczeniu społecznym rolników , należności za sporne okresy uległy przedawnieniu, nie jest trafne. Powoływany przez organ rentowy przepis art. 41b ust. 11 ustawy o ubezpieczeniu społecznym rolników (t.j.: Dz.U. z 2020 r., poz. 174), zgodnie z którym należności z tytułu składek ulegają przedawnieniu po upływie 5 lat, licząc od dnia, w którym stały się wymagalne, z zastrzeżeniem ust. 2-7 , nie znajduje zastosowania w niniejszej sprawie. Instytucja przedawnienia odnosi się bowiem do należności z tytułu składek, a zatem do składek, które obowiązany jest zapłacić ubezpieczony. Tymczasem w niniejszej sprawie odwołujący się S. W. (2) i D. W. (1) wnieśli o zaliczenie na poczet należnych obecnie składek na ich ubezpieczenie społeczne rolników za IV kwartał 2019 r. - składek, które zostały opłacone za okres od 1 lipca 2007 r. do 30 września 2009 r. i od 1 października 2009 r. do 31 stycznia 2014 r., w wysokości 8.369,00 zł, a które okazały się nienależne, wobec ustalenia, że w tym okresie D. W. (1) nie podlegała ubezpieczeniu społecznemu rolników. Składki, które zostały opłacone nienależnie, jak wskazuje sama nazwa, nie są należnościami (nie należą się) i w odniesieniu do nich nie można mówić o przedawnieniu, które odnosi się do terminu dochodzenia należności. W odniesieniu do składek nadpłaconych lub nienależnie opłaconych, zastosowanie znajduje przepis art. 41b ust. 10 ww. ustawy, zgodnie z którym nadpłacone lub nienależnie opłacone składki podlegają z urzędu zaliczeniu na poczet zaległych lub bieżących składek, a w razie ich braku – na poczet przyszłych składek, chyba że płatnik złoży wniosek o zwrot składek. Innymi słowy, uregulowanie art. 41b ust. 11 ustawy nie dotyczy sytuacji, w której od opłacenia nienależnych składek upłynęło wprawdzie 5, ale płatnik nie żąda ich zwrotu, ale zaliczenia na poczet zaległych lub bieżących składek. W takie sytuacji organ rentowy, zgodnie z art. 41b ust. 10 ustawy, ma obowiązek zaliczenia nienależnie opłaconych składek na poczet bieżących lub zaległych składek. W niniejszej sprawie S. W. (2) i D. W. (1) wskazali, że składki, które opłacono nienależnie, w wysokości 8.369,00 zł, powinny podlegać zaliczeniu na poczet składek na ubezpieczenie społeczne odwołujących się za IV kwartał 2019 r., w wysokości po 408 zł na każdego z nich. W świetle powyższego uregulowania art. 41b ust. 10 ustawy, taki wniosek odwołujących się jest zasadny, a potrącenie kwot po 408 zł z emerytur skarżących nieuzasadnione. Mając na uwadze powyższe okoliczności, Sąd Okręgowy na podstawie art. 477 14 § 2 k.p.c. orzekł, jak w punkcie 1 i 2 sentencji wyroku. O kosztach postępowania orzeczono zgodnie z art. 98 k.p.c. i § 2 pkt 1 rozporządzenia Ministra Sprawiedliwości z 22 października 2015 r. w sprawie opłat za czynności adwokackie (Dz. U. z 2015 r., poz. 1800). W apelacji organ rentowy zaskarżył w całości powyższy wyrok, zarzucając naruszenie prawa materialnego, to jest art. 41b ust. 10 i 11, art. 50 ust. 1 ustawy z dnia 20 grudnia 1990 r. o ubezpieczeniu społecznym rolników (t.j.: Dz.U. z 2020 r., poz. 174), poprzez błędną wykładnię i uznanie, że z przyznanych S. W. (1) oraz D. W. (1) emerytur, nie podlega potrąceniu kwota po 408,00 zł, tytułem zaległych składek na ubezpieczenie społecznie rolników, tj. na ubezpieczenie emerytalno - rentowe oraz ubezpieczenie wypadkowe, chorobowe i macierzyńskie. Wskazując na te zarzuty, wniósł o zmianę zaskarżonego wyroku i oddalenie odwołań. Zdaniem apelującego, przepis art. 41b ust. 11 ustawy o ubezpieczeniu społecznym rolników nie zawiera zapisów umożliwiających odstąpienie od tej zasady. W związku z tym, możliwość zaliczenia nadpłaconych lub nienależnie opłaconych składek na poczet zaległych, bieżących lub przyszłych składek, może dotyczyć jedynie tych składek, których prawo do zwrotu nie uległo przedawnieniu do dokonania ich przypisu. W niniejszej sprawie składki za okres od l lipca 2007 r. do 30 września 2009 r. i od 1 października 2009 r. do 31 stycznia 2014 r. uległy przedawnieniu, zatem nie podlegają zwrotowi. W ocenie organu rentowego, uprawnione jest zatem wnioskowanie, że w przypadku przedawnienia roszczenia o zwrot nadpłaconych składek, istnieje norma, która nie pozwala na dysponowanie przez zainteresowanych przedawnionymi składkami i zaliczenie tych składek na poczet zaległych składek. W odpowiedzi na apelację pełnomocnik D. W. (1) i S. W. (1) wniósł o jej oddalenie oraz zasądzenie od organu rentowego na rzecz odwołujących się kosztów zastępstwa procesowego w drugiej instancji. Sąd Apelacyjny zważył, co następuje: Apelacja nie może odnieść skutku. Sąd Okręgowy wydał trafne rozstrzygnięcie, znajdujące uzasadnienie w całokształcie okoliczności faktycznych sprawy oraz w treści obowiązujących przepisów prawnych. Odnosząc się w pierwszej kolejności do zgłoszonego przez organ rentowy na rozprawie apelacyjnej w dniu 9 marca 2021 r. wniosku o zawieszenie postępowania, Sąd Apelacyjny wskazuje, że w sprawie niniejszej nie zachodziła konieczność zawieszenia niniejszego postępowania na podstawie art. 177 § 1 pkt 1 k.p.c. – do czasu rozstrzygnięcia postępowania w sprawie o sygn. akt: AUa 253/21. Wbrew stanowisku wnioskodawcy fakt, że kwota objęta zaskarżoną decyzją jest również ujęta w sprawie III AUa 253/21, nie oznacza, iż zachodzi zależność tego rodzaju, że wynik przedmiotowego postępowania zależy od wyniku rozstrzygnięcia w sprawie III AUa 253/21. Postępowanie w sprawie III AUa 253/21 dotyczy wyłącznie kwestii prawidłowości potrącenia z tej samej kwoty nadpłaty 8369 zł składki należnej za 4 zadłużenia, na sumę ponad 5 000 zł, objętych zaskarżonymi decyzjami Prezesa KRUS z 28 lipca 2020 r. i 7 września 2020 r. W sprawie III AUa 253/21 kwota zadłużenia nie jest kwestionowana, ubezpieczeni nie domagają się też zwrotu nadpłaty, a tylko rozliczenia zadłużenia z nadpłatą. Tym samym, wynik postępowania o sygn. akt: III AUa 253/21, nie stanowi prejudykatu dla niniejszego postępowania, gdyż nie stanowi elementu podstawy faktycznej jego rozstrzygnięcia. Istota sporu w przedmiotowej sprawie sprowadzała się do oceny, czy w okolicznościach sprawy, zasadnym było potrącenie zaległych składek na ubezpieczenie społeczne rolników z przyznanych D. W. (2) i D. W. (1) emerytur, w świetle regulacji art. 41b ust. 10 ustawy z dnia 20 grudnia 1990 r. o ubezpieczeniu społecznym rolników , a więc, czy nienależenie opłacone składki przez S. W. (2) i D. W. (1) , powinny podlegać zaliczeniu na poczet składek na ubezpieczenie społeczne rolników odwołujących się za IV kwartał 2019 r. Sąd I instancji uznał, że skoro skarżący opłacili nienależnie składki na ubezpieczenie społeczne rolników za okres od 7 lipca 2004 r. do 30 września 2009 r. i od 1 października 2009 r do stycznia 2014 r., w wysokości 8.369,00 zł, wobec ustalenia, że w tym okresie D. W. (1) nie podlegała ubezpieczeniu społecznemu rolników, to składki te, na podstawie art. 41b ust. 10 ustawy o ubezpieczeniu społecznym rolników , mogą być zaliczone na poczet zaległych składek za IV kwartał 2019 r. W konsekwencji potrącenie kwot po 408 zł z emerytur odwołujących się było nieuzasadnione. W ocenie Sądu Apelacyjnego - wbrew zarzutom apelacji - nie można przypisać Sądowi Okręgowemu błędnej wykładni art. 41b ust. 10 i 11 ustawy, ani niewłaściwego zastosowania tego przepisu do ustalonego w sprawie stanu faktycznego. Zgodnie z art. 41b ust. 10 ustawy o ubezpieczeniu społecznym rolników , nadpłacone lub nienależnie opłacone składki podlegają potrąceniu z urzędu na poczet zaległych lub bieżących składek, a w razie ich braku na poczet przyszłych składek, chyba że rolnik złoży wniosek o ich zwrot. W myśl zaś art. 41b ust. 11 cyt. ustawy, nadpłacone lub nienależnie opłacone składki nie podlegają zwrotowi, jeżeli od dnia ich opłacenia upłynęło 5 lat. W świetle cyt. przepisów ustawy o ubezpieczeniu społecznym rolników , nie ulega wątpliwości, że w sytuacji, gdy składki na ubezpieczenie społeczne rolników opłacone przez D. W. (1) za okres od 1 lipca 2007 r. do 30 września 2009 r. i od 1 października 2009 r. do 31 stycznia 2014 r., w wysokości 8.369,00 zł, które - wobec stwierdzenia ustania tego ubezpieczenia w powyższym okresie - okazały się nienależnie opłacone, mogą być zaliczone na poczet składek należnych na ubezpieczenie społeczne rolników, to jest na ubezpieczenie emerytalno - rentowe, wypadkowe, chorobowe i macierzyńskie dla odwołujących się za IV kwartał 2019 r., stwierdzonych w zaskarżonych decyzjach. Nie ma racji organ rentowy podnosząc zarzut przedawnienia należności z tytułu nadpłaconych składek w świetle art. 41b ust. 11 ustawy, albowiem - jak trafnie wskazał Sąd I instancji - przepis ten nie ma zastosowania w przedmiotowej sprawie. Podkreślić należy, że skarżący nie domagali się zwrotu nadpłaty, ale zaliczenia jej na poczet zaległych składek. W takim zaś przypadku organ rentowy, zgodnie z art. 41b ust. 10 ustawy, ma obowiązek zaliczenia nienależnie opłaconych składek na poczet bieżących lub zaległych składek. Powoływana zaś przez organ rentowy regulacja ust. 11 art. 41b ustawy dotyczy tylko sytuacji, w której od opłacenia nienależnych składek upłynęło 5 lat i płatnik żąda ich zwrotu. W tym stanie rzeczy, podzielając w pełni stanowisko Sądu Okręgowego, i nie znajdując podstaw do uwzględnienia apelacji, Sąd Apelacyjny na podstawie art. 385 k.p.c. orzekł, jak w punkcie 1 sentencji swojego wyroku. O kosztach zastępstwa procesowego za drugą instancję - stosownie do jego wyników – orzeczono na podstawie art. 98 k.p.c. w zw. z § 2 pkt 1 i § 10 ust. 1 pkt 2 rozporządzenia Ministra Sprawiedliwości z dnia 22 października 2015 r. w sprawie opłat za czynności adwokackie (Dz. U. z 2015 r., poz. 1800 z późn. zm.).