To orzeczenie opublikowano w SAOS. Tekst pochodzi z SAOS, dane osobowe zakrył sąd. SAOS ma tylko część orzeczeń, więc nie zawsze znajdziesz tu całą sprawę.
Zmiana albo uchylenie orzeczenia nie dowodzi błędu sądu. Brak wpisu nie znaczy, że orzeczenia nie zaskarżono: SAOS ma tylko część orzeczeń. Jak to liczymy
SAOS wylicza przepisy, które sąd przywołał w orzeczeniu. To nie musi być zarzut ani podstawa skazania.
Pokaż pełny tekst (15 042 znaki)
Sygn. akt III AUa 861/20 WYROK W IMIENIU RZECZYPOSPOLITEJ POLSKIEJ Dnia 26 stycznia 2021 r. Sąd Apelacyjny w Białymstoku, III Wydział Pracy i Ubezpieczeń Społecznych w składzie: Przewodniczący sędzia Bożena Szponar-Jarocka Sędziowie Alicja Sołowińska Teresa Suchcicka po rozpoznaniu na posiedzeniu niejawnym w dniu 26 stycznia 2021 r. w B. sprawy z odwołania I. S. przeciwko Zakładowi Ubezpieczeń Społecznych Oddział w O. o ustalenie podlegania dobrowolnemu ubezpieczeniu chorobowemu na skutek apelacji Zakładu Ubezpieczeń Społecznych Oddział w O. od wyroku Sądu Okręgowego w Olsztynie IV Wydział Pracy i Ubezpieczeń Społecznych z dnia 8 października 2020 r. sygn. akt IV U 1259/20 oddala apelację. A. B. S. T. S. Sygn. akt III AUa 861/20 UZASADNIENIE Zakład Ubezpieczeń Społecznych Oddział w O. decyzją z 29 czerwca 2020 r. stwierdził, iż ubezpieczona I. S. jako osoba prowadząca pozarolniczą działalność gospodarczą nie podlega dobrowolnemu ubezpieczeniu chorobowemu m.in. za okres od 1 marca 2020 r. do 30 kwietnia 2020 r. W uzasadnieniu decyzji wskazano, iż składka za 03/2020 r. została opłacona w zaniżonej wysokości (niedopłata 64,03 zł ostatecznie umorzona). Następnie I. S. złożyła korektę deklaracji składki za 03/2020 r. (gdy okazało się, iż nie przysługuje jej zasiłek chorobowy za okres od 3.03 do 15.03.2020 r. ) wobec czego powstała niedopłata w kwocie 416,11 zł opłacona po terminie przewidzianym dla opłacenia składki na dobrowolne ubezpieczeniem społeczne za 03/2020 r. tj. po 10.04.2020 r. (opłacone wpłatami z dnia 20.04.2020 r. i 5.06.2020 r. ). Skutkowało to zdaniem organu rentowego wyłączeniem jej z dobrowolnego ubezpieczenia chorobowego za okres od marca 2020 r. do 30 kwietnia 2020 r. W odwołaniu od decyzji I. S. wniosła o jej zmianę i ustalenie, iż podlega dobrowolnie ubezpieczeniu chorobowemu m.in. za okres od 1 marca 2020 r. do 30 kwietnia 2020 r. W odpowiedzi na odwołanie ZUS wniósł o jego oddalenie. Sąd Okręgowy w Olsztynie wyrokiem z 8 października 2020 r. zmienił zaskarżoną decyzję i stwierdził, iż I. S. jako osoba prowadząca pozarolniczą działalność gospodarczą podlega dobrowolnie ubezpieczeniu chorobowemu za okres od 1 marca 2020 r. do 30 kwietnia 2020 r. Sąd pierwszej instancji ustalił, że początkowo składka za 03/2020 r. została opłacona przez ubezpieczoną w terminie lecz w zaniżonej wysokości (niedopłata 64,03 zł ostatecznie umorzona). Następnie wobec ustalenia, iż odwołującej nie przysługuje zasiłek chorobowy za okres od 3.03 do 15.03.2020 r. (decyzja ZUS O/ O. z dnia 6 maja 2020 r.) skarżąca złożyła w dniu 13.05.2020 r. korektę deklaracji za 03/2020 r., na skutek czego powstała kolejna niedopłata w kwocie 416,11 zł (uregulowana wpłatami z dnia 20.04.2020 r. i 5.06.2020 r.) W świetle zatem przytoczonych faktów Sąd uznał, iż skarżąca opłaciła składki na dobrowolne ubezpieczeniowe chorobowe w terminie, ale w zaniżonej wysokości (niedopłaty zostały uregulowane po terminie płatności składki). Oceniając wskazaną sytuację, Sąd zwrócił uwagę, iż zgodnie z ugruntowanym już orzecznictwem „tylko zaniechanie zapłaty składki w terminie wyraża wolę zaprzestania podleganiu ubezpieczeniu, opłacenie zaś składki wiąże się zawsze z wolą jego kontynuowania, dlatego opłaceniu składki w niższej od należnej wysokości nie należy nadawać znaczenia powodującego ustanie ubezpieczenia, wbrew woli ubezpieczonego” (wyrok SN z dnia 8 grudnia 2015 r. II UK 443/14, wyrok SA w Białymstoku z dnia 4 grudnia 2018 r. III AUa 640/18 z dnia 6 kwietnia 2020 r. III AUa 673/19 z dnia 25 września 2019 r. III AUa 385/19). W konsekwencji nieopłacenie składki w pełnej wysokości ( i jej uzupełnienie ) nie skutkuje ustaniem dobrowolnego ubezpieczenia w rozumieniu art. 14 ust. 2 pkt 2 ustawy z 13 października 1998 r. o systemie ubezpieczeń społecznych (Dz.U. z 2016 r. poz. 963 ze zm.). Zdaniem Sądu I instancji, gdyby nie podzielić wspomnianego poglądu, to i tak w świetle obecnych regulacji prawnych należy uznać, iż skarżąca w spornym okresie (od 1 marca 2020 r. do 30 kwietnia 2020 r.) podlegała dobrowolnemu ubezpieczeniu chorobowemu. Zgodnie bowiem z art. 31zo ust. 9 ustawy o szczególnych rozwiązaniach związanych z zapobieganiem, przeciwdziałaniem i zwalczaniem (...) 19, innych chorób zakaźnych oraz wywołanych nimi sytuacji kryzysowych z dnia 2 marca 2020 r. (Dz.U. z 2020 r. poz. 374), która weszła w życie w dniu 20.10.2020 r. (po terminie wydania zaskarżonej w niniejszej sprawie decyzji) umorzeniu w trybie ust. 2 tej ustawy podlegają także składki na dobrowolne ubezpieczenie społeczne przedsiębiorców za okres od 1 marca 2020 r. do 31 maja 2020 r., które zostały już opłacone za ten okres ( nawet po terminie ). Z kolei art. 31zs przyjmuje fikcję prawną, iż w takiej sytuacji uznaje się, iż składki zostały opłacone. W konsekwencji skoro skarżąca złożyła wniosek o umorzenie (zwrot) opłaconych składek za sporne miesiące (03 i 04/2020 r. k. 18, a spełnia warunki do zwrotu opłaconych po terminie składek skoro wcześniej nieopłacone za te miesiące składki zostały jej umorzone), to w myśl regulacji art. 31zs ustawy o szczególnych rozwiązaniach związanych z zapobieganiem, przeciwdziałaniem i zwalczaniem (...) 19, innych chorób zakaźnych oraz wywołanych nimi sytuacji kryzysowych z dnia 2 marca 2020 r. (Dz.U. z 2020 r. poz. 374) skarżąca podlegała dobrowolnemu ubezpieczeniu chorobowemu za okres od 1 marca 2020 r. do 30 kwietnia 2020 r. Mając powyższe na uwadze, sąd na podstawie art. 477 14 § 2 k.p.c. orzekł jak w sentencji wyroku. Apelację od powyższego wyroku wniósł Zakład Ubezpieczeń Społecznych Oddział w O. . Zaskarżając wyrok Sądu Okręgowego w całości, zarzucił mu: 1.naruszenie art. 11 ust. 2 w związku z art. 14 ust. 1 ustawy z 13 października 1998r. o systemie ubezpieczeń społecznych , polegające na błędnej wykładni i zastosowaniu, poprzez uznanie że ubezpieczona podlegała dobrowolnemu ubezpieczeniu chorobowemu z tytułu prowadzonej działalności gospodarczej w okresach wskazanych w pkt I wyroku; 2. naruszenie przepisu prawa procesowego, tj. art. 233 § 1 Kodeksu postępowania cywilnego (Dz. U. z 2018r., poz. 1360) poprzez błędną ocenę mocy i wiarygodności materiału dowodowego, a w szczególności dokonanie dowolnej oceny dowodów oraz brak wszechstronnego rozważenia zebranego w sprawie materiału dowodowego, co skutkowało zmianą zaskarżonej decyzji i ustaleniem, iż ubezpieczona od 1.03.2020r. do dnia 30.04.2020r. podlegała dobrowolnie ubezpieczeniu chorobowemu, jako osoba prowadząca pozarolniczą działalność gospodarczą. Wskazując na powyższe, organ rentowy wniósł o zmianę zaskarżonego wyroku w całości i oddalenie odwołania, ewentualnie o uchylenie powyższego wyroku w całości i przekazanie sprawy do ponownego rozpoznania Sądowi Okręgowemu w Olsztynie. Sąd Apelacyjny zważył, co następuje: Apelacja organu rentowego jako bezzasadna podlegała oddaleniu. Wbrew twierdzeniom apelacji, Sąd pierwszej instancji wszechstronnie rozważył zebrany w sprawie materiał dowodowy i na jego podstawie dokonał prawidłowych ustaleń faktycznych, nie naruszając reguł służących ocenie wiarygodności i mocy zebranych dowodów, przewidzianych przez art. 233 § 1 k.p.c. Sąd Apelacyjny w pełni podziela ustalenia stanu faktycznego dokonane przez Sąd pierwszej instancji i przyjmuje je w całości, czyniąc podstawą własnego rozstrzygnięcia. Poza sporem w sprawie pozostaje, że składkę na dobrowolne ubezpieczenie chorobowe za marzec 2020 r. skarżąca I. S. opłaciła w obowiązującym terminie płatności, ale w zaniżonej wysokości (niedopłata 64,03 zł). Podstawa wymiaru składek za ten miesiąc została przez nią pomniejszona pomimo, że decyzją z 6.05.2020 r. odmówiono jej prawa do zasiłku chorobowego za okres od 3.03.2020 r. do 15.03.2020 r., w związku z wyczerpaniem 182 dni okresu zasiłkowego. W związku z tym w dniu 13 maja 2020 r. skarżąca złożyła korektę deklaracji za marzec 2020 r. z wykazaną kwota składek na ubezpieczenie społeczne – 480,14 zł. Różnica w kwocie składek w wysokości 416,11 zł została przez nią uregulowana wpłatą z 20.04.2020 r. (18.68 zł) oraz wpłatą z 5.06.2020 r. (397,43 zł). Ponadto w dniu 13 maja 2020 r. skarżąca złożyła wniosek o wyrażenie zgody na opłacenie składek na dobrowolne ubezpieczenie chorobowe za marzec 2020 r. po terminie. Organ rentowy pismem z 9 czerwca 2020 r. nie wyraził zgody na opłacenie składek po terminie, i w konsekwencji zaskarżoną decyzją z 29 czerwca 2020 r. stwierdził, że I. S. nie podlega dobrowolnie ubezpieczeniu chorobowemu m. in. od 1 marca 2020 r. do 30 kwietnia 2020 r. Przedmiotem sporu w sprawie było podleganie I. S. dobrowolnemu ubezpieczeniu chorobowemu z tytułu prowadzonej działalności gospodarczej w okresie od 1 marca 2020 r. do 30 kwietnia 2020 r. Należy zauważyć, iż z mocy art. 11 ust. 2 ustawy z 13.10.1998r. o systemie ubezpieczeń społecznych , dobrowolnie ubezpieczeniu chorobowemu podlegają na swój wniosek osoby objęte obowiązkowo ubezpieczeniami emerytalnym i rentowymi, wymienione w art. 6 ust. 1 pkt 2, 4, 5, 7b, 8 i 10, to jest między innymi osoby prowadzące pozarolniczą działalność gospodarczą. Zgodnie natomiast z art. 14 ust. 1 tej ustawy objęcie dobrowolnie ubezpieczeniami emerytalnym, rentowym i chorobowym następuje od dnia wskazanego we wniosku o objęcie tymi ubezpieczeniami, nie wcześniej jednak niż od dnia, w którym wniosek został zgłoszony, z zastrzeżeniem ust. 1a, z którego wynika, że objęcie dobrowolnie ubezpieczeniem chorobowym następuje od dnia wskazanego we wniosku tylko wówczas, gdy zgłoszenie do ubezpieczeń emerytalnego i rentowych zostanie dokonane zgodnie z art. 36 ust. 4 albo 4b. Według art. 14 ust. 2 pkt 2 ustawy systemowej ubezpieczenia, o których mowa w ust. 1 ustają od pierwszego dnia miesiąca kalendarzowego, za który nie opłacono w terminie składki należnej na to ubezpieczenie - w przypadku osób prowadzących pozarolniczą działalność i osób z nimi współpracujących, duchownych oraz osób wymienionych w art. 7 i 10; w uzasadnionych przypadkach Zakład, na wniosek ubezpieczonego, może wyrazić zgodę na opłacenie składki po terminie, z zastrzeżeniem ust. 2a. Z całą pewnością zaprzestanie opłacania składki na dobrowolne ubezpieczenie chorobowe należy traktować jako dorozumiane wystąpienie z ubezpieczenia. Taka sytuacja w sprawie nie występuje. Zdaniem Sądu Apelacyjnego, z faktu, iż odwołująca opłaciła składki w terminie, lecz w niepełnej wysokości, nie można wyprowadzić wniosku, że wolą osoby ubezpieczonej była rezygnacja z ubezpieczenia. Wręcz przeciwnie opłacenie składek należy traktować za chęć kontynuowania dobrowolnego ubezpieczenia chorobowego. Ustanie ubezpieczenia chorobowego wiąże się z elementem woli ubezpieczonego co do trwania ubezpieczenia, która jest podstawą ubezpieczenia. Tak więc skutek określony w przepisie art. 14 ust. 2 pkt 2 ustawy systemowej należy interpretować z uwzględnieniem zamiaru ubezpieczonego. W tym zakresie Sąd Apelacyjny w pełni podziela stanowisko wyrażone przez Sąd Najwyższy we wspomnianym przez Sąd pierwszej instancji wyroku z 8 grudnia 2015 r., II UK 443/14 (Legalis, nr 396477), iż opłacenie składki na dobrowolne ubezpieczenie chorobowe w kwocie niższej od należnej nie powoduje ustania tego ubezpieczenia, jeżeli taka jest wola ubezpieczonego. Tylko bowiem zaniechanie zapłaty składki w terminie wyraża wolę zaprzestania podleganiu ubezpieczeniu, opłacenie zaś składki wiąże się zawsze z wolą jego kontynuowania, dlatego opłaceniu składki w niższej od należnej wysokości nie należy nadawać znaczenia powodującego ustanie ubezpieczenia, wbrew woli ubezpieczonego. Jeżeli taka jest wola ubezpieczonego, to nie może jej być przeciwstawiona decyzja organu ubezpieczeń społecznych o odmowie przyjęcia uzupełnienia składki w późniejszym terminie. Deklaratoryjna decyzja Zakładu Ubezpieczeń Społecznych w przedmiocie zgody na późniejsze opłacenie składki, której skutek polega na zniwelowaniu faktu ustania ubezpieczenia, w tym wypadku potwierdza jedynie uprawnienia danej osoby. W świetle powyższych rozważań, przy przyjęciu, że składka na dobrowolne ubezpieczenie chorobowe za marzec 2020 r. została opłacona w terminie ale w zaniżonej wysokości, uznać należy, że I. S. nie wyraziła woli wyłączenia się z dobrowolnego ubezpieczenia chorobowego. Przeciwnie, jej zamiar kontynuacji dobrowolnego ubezpieczenia w marcu i kwietniu 2020 r. został wyrażony we właściwym czasie i formie, a tylko z błędem w wyliczeniu należnej kwoty składki, który to błąd wynikał z braku wiedzy co do wyczerpania okresu zasiłkowego i w rezultacie nieprawidłowego pomniejszenia podstawy wymiaru składek na ubezpieczenie chorobowe. Niewątpliwie opłacenie składki w zaniżonej wysokości za sporny okres nie było działaniem świadomym, czy celowym. Nie sposób pominąć okoliczności, iż złożenie korekty deklaracji i uzupełnienie składki nastąpiło niezwłocznie po stwierdzeniu przez odwołującą błędu co do wysokości należnej składki. W orzecznictwie Sądu Najwyższego i sądów powszechnych przyjmuje się, że dany przypadek opłacenia składki po terminie nie musi być wyjątkowy i szczególnie uzasadniony, a wystarczy obiektywne usprawiedliwienie i wytłumaczenie dlaczego składka została opłacona w niepełnej wysokości. Przepis art. 14 ust. 2 pkt 2 ustawy o systemie ubezpieczeń społecznych nie powinien być bowiem interpretowany z nadmiernym rygoryzmem, tak aby każde uchybienie terminowi opłacenia składki niejako automatycznie prowadziło do wyłączenia z ubezpieczenia, bez względu na zaistniałe okoliczności. Przez przypadek uzasadniony należy więc rozumieć taki, który obiektywnie usprawiedliwia i tłumaczy, dlaczego składka nie została w terminie opłacona w należnej wysokości (wyrok SN z 19 stycznia 2016 r., I UK 35/15 OSNP 2017 nr 8, poz. 99). Zdaniem Sądu Apelacyjnego podane przez odwołującą przyczyny nieopłacenia składki w pełnej wysokości w powiązaniu z wolą dalszego kontynuowania dobrowolnego ubezpieczenia chorobowego, przejawiającą się uiszczeniem składki w niepełnej wysokości, a następnie niezwłocznym naprawieniem błędu i opłaceniem brakującej kwoty składki po powzięciu wiadomości, że nastąpiła pomyłka w wysokości uiszczonej składki za marzec 2020 r. - stanowią okoliczności uzasadniające przywrócenie terminu do opłacenia składki na dobrowolne ubezpieczenie chorobowe we właściwej wysokości i tym samym objęcie dobrowolnym ubezpieczeniem chorobowym skarżącej w okresie od 1 marca do 30 kwietnia 2020 r. W świetle powyższych rozważań podniesiony w apelacji zarzut naruszenia art. 11 ust. 2 w związku z art. 14 ust. 1 ustawy z 13 października 1998r. o systemie ubezpieczeń społecznych należy uznać za nieuzasadniony. Sąd Okręgowy trafnie uznał, że nieopłacenie składki w pełnej wysokości (i jej uzupełnienie) nie skutkuje ustaniem dobrowolnego ubezpieczenia w rozumieniu art. 14 ust. 2 pkt 2 ustawy z 13 października 1998 r. o systemie ubezpieczeń społecznych i prawidłowo stwierdził, że I. S. podlega dobrowolnie ubezpieczeniu chorobowemu za okres od 1 marca 2020 r. do 30 kwietnia 2020 r. Mając powyższe na uwadze Sąd Apelacyjny w oparciu o dyspozycję art. 385 k.p.c. oddalił apelację organu rentowego jako bezzasadną. A. B. S. T. S.