Orzeczenie z SAOS
Wyrok Sądu Okręgowego w Gliwicach, IX U 668/19
Data orzeczenia: 6 listopada 2019.
To orzeczenie opublikowano w SAOS. Tekst pochodzi z SAOS, dane osobowe zakrył sąd. SAOS ma tylko część orzeczeń, więc nie zawsze znajdziesz tu całą sprawę.
- Sąd
- Sąd Okręgowy w Gliwicach
- Wydział
- IX Zamiejscowy Wydział Pracy i Ubezpieczeń Społecznych
- Data
- 06.11.2019
- Rodzaj
- wyrok
- Sygnatura
- IX U 668/19
IX — numer wydziału, U — rodzaj sprawy: ubezpieczenia społeczne, 668 — numer kolejny sprawy w tym roku, 19 — rok, w którym sprawa wpłynęła (2019). - Repertorium
- U: Ubezpieczenia społeczne
- Czas sprawy
- 5,1 mies. to nasz szacunek: od roku 2019 z sygnatury do daty tego orzeczenia
- Skład
- Maria Olszowska (przewodniczący)
- Źródło
- orzeczenie w SAOS
Przepisy przywołane w orzeczeniu
SAOS wylicza przepisy, które sąd przywołał w orzeczeniu. To nie musi być zarzut ani podstawa skazania.
- Kodeks postępowania cywilnego, art. 47714
- Ustawa z dnia 19 grudnia 2008 r. o emeryturach pomostowych, art. 4
Tekst orzeczenia
Pokaż pełny tekst (5 517 znaków)
Sygn. akt IX U 668/19 WYROK W IMIENIU RZECZYPOSPOLITEJ POLSKIEJ Dnia 6 listopada 2019 r. Sąd Okręgowy___________________ w Gliwicach Wydział IX Sąd Pracy i Ubezpieczeń Społecznych Ośrodek Zamiejscowy w Rybniku w składzie: Przewodniczący: Sędzia Sądu Okręgowego Maria Olszowska Protokolant: St. Sekretarz Sądowy Jolanta Nagrodzka przy udziale ./. po rozpoznaniu w dniu 6 listopada 2019 r. w Rybniku sprawy z odwołania K. O. / O. / przeciwko Zakładowi Ubezpieczeń Społecznych Oddział w R. o emeryturę pomostową na skutek odwołania K. O. od decyzji Zakładu Ubezpieczeń Społecznych Oddział w R. z dnia 8 maja 2019 r. Znak (...) oddala odwołanie. Sędzia Sygn. akt IXU 668/19 UZASADNIENIE Decyzją z dnia 08.05.2019r. organ rentowy Zakład Ubezpieczeń Społecznych Oddział w R. odmówił ubezpieczonemu K. O. ( O. ) prawa do emerytury na podstawie art.4 ustawy z dnia 19.12.2008r. o emeryturach pomostowych , ponieważ po dniu 31.12.2008r. nie wykonywał prac w szczególnych warunkach lub w szczególnym charakterze w rozumieniu art.3 ust.1 i 3 tej ustawy oraz nie rozwiązał stosunku pracy. Ubezpieczony w odwołaniu od niniejszej decyzji domagał się jej zmiany po uprzednim uwzględnieniu do okresów pracy w szczególnych warunkach okresów zatrudnienia w PPHU (...) Sp. z o.o. od 01.01.2009r. do 30.04.2009r. oraz w (...) Sp. z o.o. od 01.05.2009r. do 25.01.2010r. Organ rentowy w odpowiedzi na odwołanie wniósł o jego oddalenie z przyczyn jak w zaskarżonej decyzji. Rozpoznając sprawę Sąd ustalił następujący stan faktyczny : Ubezpieczony urodził się w dniu (...) Rozpoznając wniosek ubezpieczonego z dnia (...) organ rentowy decyzją z dnia 08.05.2019r. odmówił mu prawa do emerytury pomostowej z przyczyn opisanych na wstępie. Organ rentowy zaliczył ubezpieczonemu 31 lat i 3 miesiące i 27 dni okresów składkowych oraz 1 rok i 26 dni nieskładkowych – w co najmniej 15 lat pracy wykonywanej stale i w pełnym wymiarze czasu pracy w szczególnych warunkach w rozumieniu art.32 i art.33 ustawy 17.12.1998r. o emeryturach i rentach z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych oraz żadnych okresów pracy w szczególnych warunkach lub w szczególnym charakterze w rozumieniu art.3 ust.1 i 3 tej ustawy po dniu 31.12.2008r. Do okresów pracy w szczególnych warunkach organ rentowy nie zaliczył ubezpieczonemu okresów zatrudnienia w PPHU (...) Sp. z o.o. od 01.01.2009r. do 30.04.2009r. oraz w (...) Sp. z o.o. od 01.05.2009r. do 25.01.2010r., ponieważ pracodawca nie zgłosił danych o pracy w szczególnych warunkach na druku (...) tj. informacji o pracowniku, za którego był obowiązany opłacić składki na Fundusz Emerytur Pomostowych. Ubezpieczony nie rozwiązał stosunku pracy – do nadal jest zatrudniony w Szkole Podstawowej nr (...) w W. jako konserwator. Powyższe Sąd ustalił na podstawie akt emerytalnych ubezpieczonego. Mając na uwadze powyższe ustalenia Sąd zważył, co następuje: Odwołanie ubezpieczonego nie zasługuje na uwzględnienie. Zgodnie z art.4 ustawy z dnia 19.12.2008r. o emeryturach pomostowych ( Dz.U. z 2018r., poz.1924 ), prawo do emerytury pomostowej przysługuje pracownikowi, który spełnia łącznie następujące warunki: 1) urodził się po dniu 31.12.1948r. 2) ma okres pracy w szczególnych warunkach lub o szczególnym charakterze wynoszący co najmniej 15 lat; 3) osiągnął wiek wynoszący co najmniej 55 lat dla kobiet i co najmniej 60 mężczyzn; 4) udowodnił okres składkowy i nieskładkowy w łącznym wymiarze co najmniej 20 lat dla kobiet i 25 lat dla mężczyzn; 5) przed dniem 01 stycznia 1999r. wykonywał prace w szczególnych warunkach lub w szczególnym charakterze w rozumieniu art.3 ust.1 i 3 ustawy lub art.32 i art.33 ustawy z dnia 17.12.1998r. o emeryturach i rentach z FUS; 6) po dniu 31 grudnia 2008r. wykonywał prace w szczególnych warunkach lub w szczególnym charakterze, w rozumieniu art.3 ust.1 i 3; 7) nastąpiło z nim rozwiązanie stosunku pracy. Jednocześnie jak stanowi art.49 tej ustawy prawo do emerytury pomostowej przysługuje również osobie, która : 1) po dniu 31.12.2008r. nie wykonywał pracy w szczególnych warunkach w rozumieniu art.3 ust. 1 i 3, 2) spełnia warunki określone w art.4 pkt.1-5 i 7 , 3) w dniu wejścia w życie ustawy miała wymagany w przepisach, o których mowa w pkt.2, okres pracy w szczególnych warunkach w rozumieniu art.3 ust.1 i 3. Bezspornym w sprawie jest, że ubezpieczony urodził się po dniu 31.12.1948r. i osiągnął wiek 60 lat w dniu (...) . oraz posiada wymagany 25 letni okres składkowy i nieskładkowy. Sąd nie badał jednak czy ubezpieczony spełnia pozostałe warunki wymienione w art.4 ustawy z dnia 19.12.2008r. o emeryturach pomostowych , bowiem nie spełnia on koniecznego warunku do nabycia prawa do emerytury pomostowej, a mianowicie nie rozwiązał stosunku pracy. Niespełnienie przez ubezpieczonego ustawowych warunków, koniecznych do przyznania świadczenia powoduje wydanie decyzji odmownej. Wydanie takiej decyzji następuje również wtedy, gdy ubezpieczony nie spełnia chociażby jednego z ustawowych warunków niezbędnych do przyznania tego świadczenia. Niedopuszczalne w sprawie z zakresu ubezpieczeń społecznych jest wydanie wyroku ustalającego spełnienie przez ubezpieczonego niektórych warunków wymaganych do nabycia prawa świadczenia i przyznającego to świadczenia pod warunkiem spełnienia pozostałych warunków w przyszłości. W tej sytuacji brak jest podstaw do zmiany zaskarżonej decyzji z dnia 08.05.2019r Mając powyższe na uwadze, Sąd kierując się powołanymi na wstępie przepisami, z mocy art.477 14 § 1 kpc oddalił odwołanie nie znajdując podstaw do jego uwzględnienia. Sędzia
Cytuj tę stronę
Gotowy przypis do strony „Wyrok Sądu Okręgowego w Gliwicach, IX U 668/19”:
Źródło: sady (cpdp.media/sady), na podstawie orzeczeń opublikowanych w SAOS i danych MS; stan danych na 13.10.2026. Strona: Wyrok Sądu Okręgowego w Gliwicach, IX U 668/19.
Stały link:
https://cpdp.media/sady/orzeczenie/400805
Poprawki zapisujemy w dzienniku korekt.