Orzeczenie z SAOS
Wyrok Sądu Okręgowego w Krakowie, VII U 2853/17
Data orzeczenia: 22 stycznia 2019.
To orzeczenie opublikowano w SAOS. Tekst pochodzi z SAOS, dane osobowe zakrył sąd. SAOS ma tylko część orzeczeń, więc nie zawsze znajdziesz tu całą sprawę.
- Sąd
- Sąd Okręgowy w Krakowie
- Wydział
- VII Wydział Ubezpieczeń Społecznych
- Data
- 22.01.2019
- Rodzaj
- wyrok
- Sygnatura
- VII U 2853/17
VII — numer wydziału, U — rodzaj sprawy: ubezpieczenia społeczne, 2853 — numer kolejny sprawy w tym roku, 17 — rok, w którym sprawa wpłynęła (2017). - Repertorium
- U: Ubezpieczenia społeczne
- Czas sprawy
- 18,7 mies. to nasz szacunek: od roku 2017 z sygnatury do daty tego orzeczenia
- Skład
- Grażyna Skoczeń (przewodniczący)
- Źródło
- orzeczenie w SAOS
Przepisy przywołane w orzeczeniu
SAOS wylicza przepisy, które sąd przywołał w orzeczeniu. To nie musi być zarzut ani podstawa skazania.
- Kodeks cywilny, art. 18
- Kodeks cywilny, art. 18a
- Kodeks cywilny, art. 18c
- Kodeks postępowania cywilnego, art. 108
- Kodeks postępowania cywilnego, art. 47714
- Kodeks postępowania cywilnego, art. 98
- Kodeks postępowania cywilnego, art. 99
- Ustawa o systemie ubezpieczeń społecznych, art. 12
- Ustawa o systemie ubezpieczeń społecznych, art. 13
- Ustawa o systemie ubezpieczeń społecznych, art. 6
- Ustawa o systemie ubezpieczeń społecznych, art. 83
- Ustawa o systemie ubezpieczeń społecznych, art. 9
Tekst orzeczenia
Pokaż pełny tekst (8 055 znaków)
Sygn. akt: VII U 2853/17 WYROK W IMIENIU RZECZYPOSPOLITEJ POLSKIEJ Dnia 22 stycznia 2019 r. Sąd Okręgowy w Krakowie VII Wydział Pracy i Ubezpieczeń Społecznych w składzie: Przewodniczący: SSO Grażyna Skoczeń Protokolant: st.sekr. sądowy Adriana Grigorian po rozpoznaniu w dniu 22 stycznia 2019 r. w Krakowie sprawy P. Z. przeciwko Zakładowi Ubezpieczeń Społecznych Oddział w K. o podleganie ubezpieczeniom na skutek odwołania P. Z. od decyzji Zakładu Ubezpieczeń Społecznych Oddział w K. z dnia 11 sierpnia 2017 roku, Nr (...) I. oddala odwołanie, II.zasądza od odwołującego P. Z. na rzecz Zakładu Ubezpieczeń Społecznych Oddział w K. kwotę 180 zł ( słownie : sto osiemdziesiąt złotych ) tytułem zwrotu kosztów zastępstwa procesowego. Sygn. akt 2853/17 UZASADNIENIE wyroku z dnia 22 stycznia 2019 r. Decyzją z dnia 11 sierpnia 2017 r. Zakład Ubezpieczeń Społecznych Oddział w K. , działając na podstawie art. 83 ust. 1 pkt 1, art. 6 ust. 1 pkt 5, art. 9 ust. 2a, art. 12 ust. 1, art. 13 pkt 4 ustawy z dnia 13 października 1998 r. o systemie ubezpieczeń społecznych (Dz. U. z 2016 r., poz. 963 z późn. zm.), stwierdził ze P. Z. , jako osoba prowadząca pozarolniczą działalność gospodarczą, podlega obowiązkowo ubezpieczeniom emerytalnemu, rentowym, wypadkowemu w okresie od 2 września 2013 r. do 28 stycznia 2015 r. i od 1 września 2015 r. do 31 stycznia 2016 r. W uzasadnieniu decyzji wskazano, że P. Z. dokonał zgłoszenia siebie wyłącznie do ubezpieczenia zdrowotnego z tytułu prowadzonej działalności gospodarczej w okresie od 2 września 2013 r. r. do 28 stycznia 2015 r. oraz od 1 września 2015 r. W okresie od 20 sierpnia 2013 r. do 31 grudnia 2015 r. oraz od 1 stycznia 2016 r. do 31 stycznia 2016 r. był on zgłoszony do obowiązkowych ubezpieczeń emerytalnego i rentowych, wypadkowego z tytułu zatrudnienia na podstawie umowy zlecenia u innego płatnika. Z tytułu umowy zlecenia, od której dokonano zgłoszenia do ubezpieczeń, podstawa wymiaru składek wynosiła 50 zł, natomiast obowiązująca z tytułu działalności gospodarczej w 2013 r. wynosiła 480 zł, w 2014 r. wynosiła 504 zł, do września 2015 r. wynosiła 525 zł, od października 2015 r. wynosiła 2375,40 zł , w 2016 r. wynosiła 2433 zł. Z uwagi na to, że z umowy zlecenia podstawa wymiaru składek była niższa niż obowiązująca z działalności gospodarczej, P. Z. nie miał prawa wyboru jej jako tytułu do obowiązkowych ubezpieczeń społecznych. W tych okolicznościach organ rentowy stwierdził, że na podstawie art. 6 ust. 1 pkt 5, art. 9 ust. 2a, art. 12 ust. 1m art. 13 pkt 4 ustawy systemowej z tytułu prowadzonej działalności gospodarczej P. Z. podlega obowiązkowym ubezpieczeniom społecznym również w wyżej wskazanych okresach. W odwołaniu od powyższej decyzji P. Z. domagał się jej uchylenia lub zmiany. Odwołujący podniósł, że nie posiadał rozeznania w zakresie przepisów prawa co do regulacji zwianych z obowiązkowym ubezpieczeniem z tytułu umowy zlecenia względem prowadzonej działalności gospodarczej. Nadto wskazał, że w dniu 21 października 2015 r. uzyskał z ZUS zaświadczenie o niezaleganiu w opłacaniu składek na ubezpieczenia. W odpowiedzi na odwołanie ZUS Oddział w K. wniósł o jego oddalenie z przyczyn jak w uzasadnieniu zaskarżonej decyzji oraz o zasądzenie na jego rzecz kosztów postępowania, w tym kosztów zastępstwa procesowego, według norm przepisanych. Organ rentowy dodał, że zasady obejmowania obowiązkiem ubezpieczenia regulują przepisy ustawy systemowej co powoduje konieczność zapoznania się z tymi przepisami przed podjęciem działalności gospodarczej i przechodzenia na inne formy aktywności zawodowej – umowy zlecenia. Fakt niezapoznania się z tymi przepisami działa na niekorzyść strony. Organ rentowy powołał się w tej mierze na przepis art. 9 ust. 2 a ustawy systemowej, zgodnie z którym osoba, o której mowa w art. 6 ust. 1 pkt 4, prowadząca jednocześnie pozarolniczą działalność, podlega obowiązkowo ubezpieczeniom emerytalnemu i rentowym z tytułu tej działalności, jeżeli z tytułu wykonywania umowy agencyjnej lub umowy zlecenia albo innej umowy o świadczenie usług, do której zgodnie z Kodeksem cywilnym stosuje się przepisy dotyczące zlecenia, oraz współpracy przy wykonywaniu tych umów podstawa wymiaru składek na ubezpieczenia emerytalne i rentowe jest niższa od najniższej podstawy wymiaru składek dla osób prowadzących pozarolniczą działalność, o której mowa w art. 18 ust. 8 . Może ona dobrowolnie, na swój wniosek, być objęta ubezpieczeniami emerytalnym i rentowymi również z tytułu, o którym mowa w art. 6 ust. 1 pkt 4. Osoba, o której mowa w art. 6 ust. 1 pkt 4, prowadząca jednocześnie pozarolniczą działalność, dla której właściwa jest podstawa wymiaru składek na ubezpieczenia emerytalne i rentowe, o której mowa w art. 18a albo art. 18c , podlega obowiązkowo ubezpieczeniom emerytalnemu i rentowym z obu tytułów, z zastrzeżeniem ust. 2c. W replice do odpowiedzi na odwołanie odwołujący podtrzymał swoje stanowisko w sprawie, powołując się po raz kolejny na okoliczność uzyskania zaświadczenia o niezaleganiu przez niego w opłacaniu składek na ubezpieczenia. W piśmie procesowym z dnia 6 lutego 2018 r. organ rentowy wskazał, że niniejsza sprawa dotyczy ustalenia obowiązku podlegania ubezpieczeniu, a nie wysokości zaległości składkowych (k. 21). Doniosłe prawnie okoliczności niniejszej sprawy pozostawały poza sporem stron. Z tych też względów Sąd oddalił wnioski dowodowe odwołującego zwarte a karcie 31 jakie nieprzydatne dla rozstrzygnięcia sprawy. Sąd zważył, co następuje: Odwołanie nie zasługiwało na uwzględnienie. Zgodnie z art. 9 ust. 2a ustawy z dnia13 października 1998 r. o systemie ubezpieczeń społecznych (Dz. U. z 2016 r., poz. 963 z późn. zm.), osoba, o której mowa w art. 6 ust. 1 pkt 4, prowadząca jednocześnie pozarolniczą działalność, podlega obowiązkowo ubezpieczeniom emerytalnemu i rentowym z tytułu tej działalności, jeżeli z tytułu wykonywania umowy agencyjnej lub umowy zlecenia albo innej umowy o świadczenie usług, do której zgodnie z Kodeksem cywilnym stosuje się przepisy dotyczące zlecenia, oraz współpracy przy wykonywaniu tych umów podstawa wymiaru składek na ubezpieczenia emerytalne i rentowe jest niższa od najniższej podstawy wymiaru składek dla osób prowadzących pozarolniczą działalność, o której mowa w art. 18 ust. 8 . Może ona dobrowolnie, na swój wniosek, być objęta ubezpieczeniami emerytalnym i rentowymi również z tytułu, o którym mowa w art. 6 ust. 1 pkt 4. Osoba, o której mowa w art. 6 ust. 1 pkt 4, prowadząca jednocześnie pozarolniczą działalność, dla której właściwa jest podstawa wymiaru składek na ubezpieczenia emerytalne i rentowe, o której mowa w art. 18a albo art. 18c , podlega obowiązkowo ubezpieczeniom emerytalnemu i rentowym z obu tytułów, z zastrzeżeniem ust. 2c. Przenosząc powyższe na grunt rozpatrywanej sprawy stwierdzić należało, że odwołujący z tytułu prowadzonej przez siebie działalności gospodarczej zgłosił się do ubezpieczenia zdrowotnego. Do ubezpieczeń społecznych w okresie od 20 sierpnia 2013 r. do 31 grudnia 2015 r. oraz od 1 stycznia 2016 r. do 31 stycznia 2016 r. był natomiast zgłoszony z tytułu wykonywania umowy zlecenia. Skoro z tytułu umowy zlecenia podstawa wymiaru składek wynosiła 50 zł, a obowiązująca z tytułu działalności gospodarczej w 2013 r. wynosiła 480 zł, w 2014 r. wynosiła 504 zł, do września 2015 r. wynosiła 525 zł, od października 2015 r. wynosiła 2375,40 zł , w 2016 r. wynosiła 2433 zł, to zgodnie z art. 6 ust. 1 pkt 5, art. 9 ust. 2a, art. 12 ust. 1m art. 13 pkt 4 ustawy systemowej, podlega on ubezpieczeniom społecznym również z tytułu prowadzonej działalności gospodarczej. Mając na uwadze powyższe, działając na zasadzie art. 477 14 § 1 k.p.c. , orzeczono jak w pkt I sentencji wyroku. O kosztach postępowania orzeczono w pkt II sentencji wyroku, na zasadzie art. 98,99 i 108 § 1 k.p.c. Na zasądzone koszty złożyły się koszty zastępstwa procesowego organu rentowego ustalone w oparciu o § 9 ust. 2 ROZPORZĄDZENIA MINISTRA SPRAWIEDLIWOŚCI z dnia 22 października 2015 r. w sprawie opłat za czynności radców prawnych ( Dz.U.2018.265 t.j.).
Cytuj tę stronę
Gotowy przypis do strony „Wyrok Sądu Okręgowego w Krakowie, VII U 2853/17”:
Źródło: sady (cpdp.media/sady), na podstawie orzeczeń opublikowanych w SAOS i danych MS; stan danych na 13.10.2026. Strona: Wyrok Sądu Okręgowego w Krakowie, VII U 2853/17.
Stały link:
https://cpdp.media/sady/orzeczenie/392728
Poprawki zapisujemy w dzienniku korekt.