To orzeczenie opublikowano w SAOS. Tekst pochodzi z SAOS, dane osobowe zakrył sąd. SAOS ma tylko część orzeczeń, więc nie zawsze znajdziesz tu całą sprawę.
Zmiana albo uchylenie orzeczenia nie dowodzi błędu sądu. Brak wpisu nie znaczy, że orzeczenia nie zaskarżono: SAOS ma tylko część orzeczeń. Jak to liczymy
SAOS wylicza przepisy, które sąd przywołał w orzeczeniu. To nie musi być zarzut ani podstawa skazania.
Pokaż pełny tekst (20 085 znaków)
Sygn. akt III AUa 317/19 WYROK W IMIENIU RZECZYPOSPOLITEJ POLSKIEJ Dnia 13 czerwca 2019 r. Sąd Apelacyjny w Łodzi III Wydział Pracy i Ubezpieczeń Społecznych w składzie: Przewodniczący: SSA Beata Michalska (spr.) Sędziowie: SSA Anna Szczepaniak-Cicha SSA Karol Kotyński Protokolant: Sekretarz sądowy Aleksandra Białecka po rozpoznaniu na rozprawie w dniu 13 czerwca 2019 r. w Ł. sprawy S. P. (1) przeciwko Zakładowi Ubezpieczeń Społecznych II Oddział w Ł. o podleganie ubezpieczeniom społecznym na skutek apelacji S. P. (1) od wyroku Sądu Okręgowego w Łodzi z dnia 5 lutego 2019 r. sygn. akt VIII U 1756/18 oddala apelację. Sygn. akt III AUa 317/19 UZASADNIENIE Sąd Okręgowy w Łodzi wyrokiem z 5 lutego 2019r., w sprawie o sygn. akt VIII U 1756/18, oddalił odwołanie S. P. (1) od decyzji Zakładu Ubezpieczeń Społecznych II Oddział w Ł. w Z. z 2 lipca 2018r. stwierdzającej, że z tytułu prowadzenia pozarolniczej działalności gospodarczej odwołująca się podlega: od 2 do 12 kwietnia 2012r. obowiązkowo ubezpieczeniom emerytalnemu, rentowym, wypadkowemu z kodem tytułu ubezpieczenia 0570; od 13 kwietnia 2012r. do 30 kwietnia 2014r. obowiązkowo ubezpieczeniom emerytalnemu, rentowym, wypadkowemu oraz dobrowolnemu ubezpieczeniu chorobowemu z kodem tytułu ubezpieczenia 0570; od 1 maja 2014r. do 31 lipca 2015r. obowiązkowo ubezpieczeniom emerytalnemu, rentowym, wypadkowemu oraz dobrowolnemu ubezpieczeniu chorobowemu z kodem tytułu 0510; od 1 sierpnia 2015r. do 20 sierpnia 2017r. obowiązkowo ubezpieczeniom emerytalnemu, rentowym, wypadkowemu z kodem tytułu ubezpieczenia 0510. Rozstrzygnięcie zapadło po następujących ustaleniach: S. P. (1) (wcześniej M. ) od 1 kwietnia 2012r. prowadzi działalność gospodarczą pod nazwą (...) D. , której przedmiotem jest projektowanie graficzne. W dniu 1 sierpnia 2015r. ubezpieczona podpisała z C. W. , prowadzącym działalność pod nazwą (...) , umowę o telepracę na czas określony od 3 sierpnia 2015r. do 31 lipca 2017r. Prowadzona działalność gospodarcza nie była zawieszana, również po dniu 1 sierpnia 2015r. W okresie od 1 sierpnia 2015r. do 20 sierpnia 2017r. z tytułu prowadzenia pozarolniczej działalności gospodarczej S. P. (1) zgłosiła się wyłącznie do ubezpieczenia zdrowotnego i nie odprowadzała składek na dobrowolne ubezpieczenie chorobowe . Decyzją z 23 grudnia 2015r. ZUS II Oddział w Ł. stwierdził, że S. P. (1) jako pracownik płatnika składek C. W. nie podlega obowiązkowo ubezpieczeniom: emerytalnemu, rentowym, chorobowemu, wypadkowemu od dnia 1 sierpnia 2015r. Organ rentowy twierdził, że umowa o pracę została sporządzona dla pozoru, a zgłoszenie do ubezpieczeń miało charakter fikcyjny i nie było potrzeby gospodarczej zatrudnienia odwołującej się . Wyrokiem z 30 listopada 2016r. Sąd Okręgowy w Łodzi, w sprawie o sygn.akt VIII U 327/16, oddalił odwołanie S. P. (1) przy udziale C. W. od decyzji ZUS-u II Oddziału w Ł. z 23 grudnia 2015r . W uzasadnieniu Sąd argumentował, że spisanie umowy o pracę przez C. W. z S. P. (1) i zgłoszenie jej do ubezpieczeń społecznych od 1 sierpnia 2015r. są czynnościami pozornymi, dokonanymi jedynie w celu uzyskania dodatkowego tytuł ubezpieczeń i skorzystania ze świadczeń z ubezpieczenia społecznego w związku z macierzyństwem . Wyrokiem z 21 grudnia 2017r. Sąd Apelacyjny w Łodzi, w sprawie o sygn. akt III AUa 234/17, oddalił apelację ubezpieczonej . W dniu 22 czerwca 2018r. S. P. (1) złożyła wniosek do ZUS-u o wydanie decyzji o okresie podlegania ubezpieczeniom społecznym, w tym dobrowolnemu ubezpieczeniu chorobowemu, z tytułu prowadzenia działalności gospodarczej. Wniosła o wskazanie okresu ubezpieczenia chorobowego niezbędnego w celu uzyskania zasiłku chorobowego i macierzyńskiego z tego tytułu . W dniu 12 lipca 2018r. do ZUS-u wpłynął wniosek C. W. o przeksięgowanie składek za sierpień i wrzesień 2015r. dotyczących S. P. (1) w łącznej kwocie 1 237,89 zł. W dniu 13 sierpnia 2018r. ZUS dokonał przeksięgowania na konto S. P. (2) : 520,30 zł na ubezpieczenia społeczne oraz kwot 384,42 zł i 333,17 zł na ubezpieczenie zdrowotne . W odwołaniu od tej decyzji ubezpieczona zakwestionowała stwierdzenie przez ZUS niepodlegania przez nią dobrowolnemu ubezpieczeniu chorobowemu z tytułu pozarolniczej działalności gospodarczej od 1 sierpnia 2015r. do 20 sierpnia 2017r. Sąd Okręgowy oddalił odwołanie powołując art. 6 ust. 1 pkt 1 i 5, art. 9 ust.1, art. 11 ust. 1 i 2, art.14 ust.1 ustawy z dnia 13 października 1998 roku o systemie ubezpieczeń społecznych (Dz.U. z 2019r., poz. 300) . Nadto wskazał na art. 1 ust. 1 ustawy z dnia 25 czerwca 1999r. o świadczeniach pieniężnych z ubezpieczenia społecznego w razie choroby i macierzyństwa i art. 4 ust. 1 cyt. ustawy. Zdaniem sądu meriti, istota sprawy polega na ustaleniu, czy w okresie od 1 sierpnia 2015r. do 20 sierpnia 2017r. odwołująca się podlegała dobrowolnemu ubezpieczeniu chorobowemu z tytułu prowadzonej działalności gospodarczej. Od sierpnia 2015r. posiadała formalnie dwa potencjalne tytuły do ubezpieczeń społecznych – z tytułu umowy o pracę oraz działalności gospodarczej. Prawomocnie ustalono, że umowa o pracę była fikcyjna, a więc nie mogła faktycznie stanowić tytułu do ubezpieczeń społecznych. Dlatego w spornym okresie odwołującej się pozostał tylko jeden potencjalny tytuł do ubezpieczenia chorobowego – z tytułu prowadzonej i niezawieszonej działalności gospodarczej. Jednakże nie złożyła wniosku o objęcie jej dobrowolnym ubezpieczeniem chorobowym z tytułu prowadzonej działalności gospodarczej i nie opłaciła składki na ubezpieczenie chorobowe z tytułu prowadzonej działalności gospodarczej. Dlatego nie podlegała ubezpieczeniu chorobowemu także z tytułu prowadzonej działalności gospodarczej. Sąd Okręgowy uznał ,że w spornym okresie od 1 sierpnia 2015r. do 20 sierpnia 2017r. odwołująca się nie podlegała ubezpieczeniu chorobowemu z żadnego tytułu. W razie zbiegu tytułu do ubezpieczeń społecznych – umowy o pracę oraz działalności gospodarczej – ubezpieczony automatycznie podlega ubezpieczeniom społecznym tylko z tytułu umowy o pracę. W takiej sytuacji działalność gospodarcza stanowi dodatkowy, fakultatywny tytuł. Jednakże aby w takiej sytuacji podlegać ubezpieczeniom społecznym z obu tytułów, konieczna jest aktywność samego ubezpieczonego, która w niniejszej sprawie nie miała miejsca. Składki opłacone przez C. W. w związku z pozornym zatrudnieniem ubezpieczonej nie mogły zostać zaliczone na poczet dobrowolnego ubezpieczenia chorobowego w związku z prowadzoną działalnością gospodarczą, ponieważ wnioskodawczyni mu nie podlegała. Co więcej, samo opłacenie składki na ubezpieczenie społeczne nie powoduje objęcia ubezpieczeniem społecznym. Z tych względów Sąd Okręgowy, na podstawie art. 477 14 § 1 KPC , oddalił odwołanie. Powyższy wyrok zaskarżyła w całości odwołująca się, zarzucając: 1. naruszenie przepisów postępowania, które miało istotny wpływ na wynik sprawy - art. 233 § 1 KPC poprzez nierozważenie w sposób wszechstronny zebranego w sprawie materiału dowodowego i przekroczenie granic swobodnej oceny dowodów skutkujące: -niezasadnym przyjęciem przez Sąd, że w okresie od 1 sierpnia 2015r. do dnia 20 sierpnia 2017r. skarżąca nie podlegała ubezpieczeniu chorobowemu zarówno z tytułu umowy o pracę, jak i działalności gospodarczej; -niezasadnym przyjęciem przez Sąd, że brak aktywności skarżącej w zakresie objęciem jej ubezpieczeniem chorobowym z tytułu działalności gospodarczej skutkuje niepodleganiem temu ubezpieczeniu przez skarżącą, podczas gdy zaniechanie zgłoszenia o objęcie ubezpieczeniem z tytułu działalności gospodarczej było spowodowane przekonaniem, że podlega ona obowiązkowemu ubezpieczeniu chorobowemu z tytułu umowy o pracę, 2. naruszenie przepisów prawa materialnego, które miało istotny wpływ na treść orzeczenia - art. 36 ust. 3 i 5 pkt 2 ustawy o systemie ubezpieczeń społecznych poprzez błędną wykładnię „obowiązku zgłoszenia do ubezpieczeń społecznych” skutkującą błędnym przyjęciem, że nie jest możliwe złożenie wniosku o objęcie ubezpieczeniem chorobowym w sposób dorozumiany przez dokonanie wpłaty należności za dany miesiąc celem objęcia ubezpieczeniem chorobowym, zwłaszcza wobec braku świadomości skarżącej w zakresie niepodlegania obowiązkowemu ubezpieczeniu z tytułu umowy o pracę. Apelująca wniosła o zmianę wyroku Sądu Okręgowego i orzeczenie przez Sąd Apelacyjny co do istoty sprawy poprzez uwzględnienie odwołania strony, ewentualnie o uchylenie wyroku i przekazanie sprawy do ponownego rozpoznania Sądowi Okręgowemu w Łodzi. Zdaniem skarżącej, Sąd zaniechał wszechstronnego rozważenia zebranego w sprawie materiału dowodowego i przekroczył granice swobodnej oceny dowodów przyjmując, że brak aktywności skarżącej w zakresie objęciem jej ubezpieczeniem chorobowym z tytułu działalności gospodarczej skutkuje niepodleganiem temu ubezpieczeniu. Z zebranego materiału dowodowego wynika, że skarżąca rzeczywiście nie złożyła na piśmie wniosku o objęcie jej ubezpieczeniem chorobowym z tytułu prowadzonej przez siebie działalności gospodarczej. Formalne zaniechanie podjęcia takiej czynności nie miało jednak na celu pozostawania przez skarżącą osobą nieubezpieczoną. Zaniechanie zgłoszenia o objęcie ubezpieczeniem z tytułu działalności gospodarczej było spowodowane wyłącznie przekonaniem skarżącej, że podlega ona obowiązkowemu ubezpieczeniu chorobowemu z tytułu umowy o pracę. Od 1 sierpnia 2015r. skarżąca podjęła zatrudnienie u C. W. , który zgłosił skarżącą do obowiązkowego ubezpieczenia społecznego, w ramach którego przez pracodawcę były opłacane składki. Skarżąca składała do swojego pracodawcy zwolnienia lekarskie, wystąpiła z wnioskami o zasiłek macierzyński i wychowawczy, który przekazywał dokumenty do ZUS. Gdyby skarżąca mogła przypuszczać, że umowa o pracę z C. W. zostanie uznana za pozorną z pewnością złożyłaby formalny wniosek o objęcie ubezpieczeniem z tytułu prowadzenia działalności gospodarczej. Wobec dobrowolnego charakteru tego ubezpieczenia, przy obowiązkowym ubezpieczeniu z tytułu umowy o pracę, nie miała takiej potrzeby, dlatego wykazała się brakiem aktywności w zakresie składania tego rodzaju wniosku. Mając na względzie w/w okoliczności sprawy brak jest podstaw, aby przyjąć, że w okresie od 1 sierpnia 2015r. do 20 sierpnia 2017r. skarżąca nie podlegała ubezpieczeniu chorobowemu, zarówno z tytułu umowy o pracę, jak i z tytułu działalności gospodarczej. Sąd Okręgowy naruszył również przepisy prawa materialnego - art. 36 ust. 3 i 5 ustawy o systemie ubezpieczeń społecznych poprzez błędną wykładnię „obowiązku zgłoszenia do ubezpieczeń społecznych”. Skutkiem błędnej interpretacji w/w wyrażenia jest przyjęcie przez Sąd, że nie jest możliwe złożenie wniosku o objęcie ubezpieczeniem chorobowym w sposób dorozumiany przez dokonanie wpłaty należności za dany miesiąc celem objęcia ubezpieczeniem chorobowym. W orzecznictwie pojawiają się poglądy, w myśl których możliwe jest ustalenie ubezpieczenia społecznego, jeżeli wola stron podlegania określonemu ubezpieczeniu społecznemu została ujawniona w dostateczny sposób. Mając na względzie okoliczności przedmiotowej sprawy, a także brakiem świadomości skarżącej w zakresie niepodlegania obowiązkowemu ubezpieczeniu z tytułu umowy o pracę, przyjąć należy, że wola objęcia skarżącej ubezpieczeniem chorobowym została wyrażona w sposób dostateczny. Sąd Apelacyjny zważył, co następuje: Apelacja jest bezzasadna i z tego powodu podlega oddaleniu. W ocenie Sądu Apelacyjnego, wyrok Sądu I instancji jest prawidłowy i niesprzeczny z obowiązującymi przepisami prawa. Sąd Apelacyjny nie dostrzegł powodów mogących uzasadniać jego zmianę lub uchylenie. Chybiony jest w pierwszej kolejności zarzut naruszenia art. 233 § 1 KPC przez bezzasadne przyjęcie, że w spornym okresie skarżąca nie podlegała ubezpieczeniu chorobowemu zarówno z tytułu umowy o pracę, jak i działalności gospodarczej, jak też nieuwzględnienie faktu, że zaniechanie zgłoszenia o objęcie ubezpieczeniem z tytułu działalności gospodarczej było spowodowane przekonaniem, iż podlega ona obowiązkowo ubezpieczeniu chorobowemu z tytułu umowy o pracę. Apelująca formułując wskazany zarzut pomija treść prawomocnej decyzji ZUS z 23 grudnia 2015r. stwierdzającej, że S. P. (1) nie podlega obowiązkowo ubezpieczeniom: emerytalnemu, rentowym, chorobowemu, wypadkowemu od dnia 1 sierpnia 2015r. z tytułu zatrudnienia u C. W. z powodu nieważności zawartej umowy o pracę. Jak słusznie wskazał sąd meriti, Sąd Okręgowy w Łodzi wyrokiem z 30 listopada 2016r,. w sprawie o sygn. akt VIII U 327/16, przy udziale C. W. , oddalił odwołanie S. P. (1) od ww. decyzji, argumentując, że sporządzenie umowy o pracę przez C. W. z S. P. (1) i zgłoszenie jej do ubezpieczeń społecznych od 1 sierpnia 2015r. były czynnościami pozornymi, dokonanymi jedynie w celu uzyskania dodatkowego tytułu do ubezpieczeń i skorzystania ze świadczeń z ubezpieczenia społecznego w związku z macierzyństwem. Sąd Apelacyjny w Łodzi wyrokiem z 21 grudnia 2017r., w sprawie o sygn. akt III AUa 234/17, apelację ubezpieczonej od ww. wyroku oddalił. To oznacza, że podnoszony w apelacji zarzut błędu w ustaleniach co do faktu niepodlegania przez odwołującą się w spornym okresie obowiązkowo ubezpieczeniu chorobowemu z tytułu umowy o pracę dotyczy kwestii już przesądzonej prawomocnym wyrokiem sądu apelacyjnego ( art. 366 KPC ), który wiąże wszystkie sądy ( art. 365 § 1 KPC ). A to wyklucza jego kontestowanie w przedmiotowej sprawie. Zgodnie z art.366 KPC , wyrok prawomocny ma powagę rzeczy osądzonej tylko co do tego, co w związku z podstawą sporu stanowiło przedmiot rozstrzygnięcia, a ponadto tylko między tymi samymi stronami. W myśl 365 § 1 KPC , orzeczenie prawomocne wiąże nie tylko strony i sąd, który je wydał, lecz również inne sądy oraz inne organy państwowe i organy administracji publicznej, a w wypadkach w ustawie przewidzianych także inne osoby. Przedmiotowe granice powagi rzeczy osądzonej wyznaczane są przez przedmiot rozstrzygnięcia sądu oraz podstawę faktyczną rozstrzygnięcia. Powagą rzeczy osądzonej objęte jest w zasadzie tylko rozstrzygnięcie zawarte w sentencji wyroku, nie zaś jego uzasadnienie. Motywy orzeczenia mogą jednak stanowić konieczne uzupełnienie rozstrzygnięcia, niezbędne dla wyjaśnienia jego zakresu. W szczególności, powagą rzeczy osądzonej mogą być objęte ustalenia faktyczne w takim zakresie, w jakim indywidualizują sentencję jako rozstrzygnięcie o przedmiocie sporu i w jakim określają one istotę danego stosunku prawnego. Chodzi jednak tylko o elementy uzasadnienia dotyczące rozstrzygnięcia co do istoty sprawy, w których sąd wypowiada się w sposób stanowczy, autorytarny o żądaniu, zwłaszcza wtedy, gdy powództwo zostało w całości lub części oddalone. Wówczas również one będą korzystać z powagi rzeczy osądzonej (por. wyr. SN z 15.3.2002 r., II CKN 1415/00, L. ; wyr. SN z 8.3.2010 r., II PK 249/09, L. ; post. SN z 3.2.2010 r., II CSK 414/09, L. , postanowienie Sądu Najwyższego z dnia 5 grudnia 2018 r.,III UK 42/18). W sprawie o sygn. akt VIII U 327/16 Sąd Okręgowy prawomocnie przesądził, że umowa o pracę zawarta w dniu 1 sierpnia 2015r. przez C. W. i S. P. (1) jest nieważna w rozumieniu art.83§1 KC – tj. każda ze stron umowy o pracę złożyła drugiej stronie nieważne oświadczenie woli za jej zgodą dla pozoru. Co istotne, a co pomija apelująca, świadomość stron tej umowy co do tego, że zawierają umowę o pracę dla pozoru jest warunkiem ustalenia przez Sąd Okręgowy w sprawie VIII U 327/16 nieważności tego tytułu do podlegania przez odwołującą się obowiązkowo ubezpieczeniom społecznym i chorobowemu. Stąd argumentacja apelującej o naruszeniu przez sąd meriti prawa procesowego jest chybiona, gdyż pomija prawomocne rozstrzygnięcie, którego podstawą faktyczną było stwierdzenie nieważności oświadczeń woli stron umowy o pracę, w tym oświadczenia woli apelującej, z powodu ich pozorności. Przy niekwestionowanych ustaleniach faktycznych co do tego , że odwołująca się od 1 kwietnia 2012r. do 20 sierpnia 2017r. prowadziła bez zawieszania działalność gospodarczą i w okresie od 1 sierpnia 2015r. do 20 sierpnia 2017r. z tytułu prowadzenia pozarolniczej działalności gospodarczej zgłosiła się wyłącznie do ubezpieczenia zdrowotnego i nie odprowadzała składek na dobrowolne ubezpieczenie chorobowe – niezasadne są też pozostałe zarzuty naruszenia prawa materialnego . Kwestię podlegania ubezpieczeniom społecznym z tytułu prowadzenia pozarolniczej działalności gospodarczej regulują przepisy art. 6 ust. 1 pkt 5, art. 11 ust. 2 oraz art. 14 ust. 1, 1a i 2 pkt 2 cyt. ustawy z dnia 13 października 1998 roku o systemie ubezpieczeń społecznych (Dz.U. z 2019r., poz. 300). Pierwszy z wymienionych wyżej przepisów stanowi o obowiązku zgłoszenia do ubezpieczenia emerytalnego i ubezpieczeń rentowych osób prowadzących pozarolniczą działalność gospodarczą. Kolejne dwa przepisy przewidują natomiast możliwość zgłoszenia do dobrowolnego ubezpieczenia chorobowego osoby prowadzącej taką działalność oraz termin, w jakim następuje objęcie tymże ubezpieczeniem, w przypadku prawidłowego zgłoszenia do ubezpieczenia. W myśl art.14 ust.1, objęcie dobrowolnie ubezpieczeniami emerytalnym, rentowymi i chorobowym następuje od dnia wskazanego we wniosku o objęcie tymi ubezpieczeniami, nie wcześniej jednak niż od dnia, w którym wniosek został zgłoszony, z zastrzeżeniem ust. 1a , który nie ma zastosowania w sprawie. Zgodnie z powołanym wyżej art.14 ust.2 pkt 2 ustawy o s.u.s., ubezpieczenia emerytalne, rentowe oraz chorobowe ustają od pierwszego dnia miesiąca kalendarzowego, za który nie opłacono w terminie składki należnej na to ubezpieczenie – w przypadku osób prowadzących pozarolniczą działalność i osób z nimi współpracujących; w uzasadnionych przypadkach Zakład, na wniosek ubezpieczonego, może wyrazić zgodę na opłacenie składki po terminie. Dobrowolne ubezpieczenie chorobowe zależy zatem od wniosku i od uiszczenia należnej składki w ustawowym terminie. W niniejszej sprawie w spornym okresie od 1 sierpnia 2015r. do 20 sierpnia 2017r. ubezpieczona nie złożyła wniosku o objęcie jej dobrowolnym ubezpieczeniem chorobowym z tytułu prowadzenia pozarolniczej działalności gospodarczej, jak też , wbrew twierdzeniom apelującej, nie opłaciła składek na to ubezpieczenie w terminie. Wniosek C. W. o przeksięgowanie składek za sierpień i wrzesień 2015r. dotyczących S. P. (1) w łącznej kwocie 1 237,89 zł., który wpłynął do ZUS w dniu 12 lipca 2018r. nie jest bowiem równoznaczny z opłacaniem przez apelującą składek na dobrowolne ubezpieczenie chorobowe w ustawowym terminie do 15-go każdego kolejnego miesiąc (inny płatnik, inny tytuł do ubezpieczeń). Stąd niezrozumiały jest zarzut naruszenia art.36 ust.3 i 5 pkt 2 ustawy systemowej przez jego błędną wykładnię. Zgodnie z art.36 ust.3, obowiązek zgłoszenia do ubezpieczeń społecznych osób, o których mowa w art. 6 ust. 1 pkt 5 (w tym osoby prowadzące pozarolniczą działalność gospodarczą) i 10, z zastrzeżeniem ust. 2, należy do tych osób. W myśl zaś ust.5 ( który nie ma pkt 2), osoby, które są obejmowane ubezpieczeniami społecznymi na zasadach dobrowolności, zgłaszają wniosek o objęcie ich ubezpieczeniem w terminie przez nie wybranym. Przepisy ust. 2 i 3 stosuje się odpowiednio. W niniejszej sprawie apelująca nie tylko nie złożyła wniosku o objęcie jej dobrowolnym ubezpieczeniem chorobowym z tytułu prowadzenia pozarolniczej działalności gospodarczej, ale też nie opłaciła w terminie składek na to ubezpieczenie ( a więc dobrowolne ubezpieczenie chorobowe z tytułu prowadzenia pozarolniczej działalności gospodarczej). Nie ma też żadnego dowodu, że w sierpniu i wrześniu 2015r. odwołująca się „wyraziła wolę” objęcia jej dobrowolnym ubezpieczeniem chorobowym z tytułu prowadzenia pozarolniczej działalności gospodarczej. Stąd argumentacja apelacji o możliwości objęcia jej takim ubezpieczeniem w sposób dorozumiany jest bezprzedmiotowa, gdyż nie odnosi się do ustalonego w sprawie stanu faktycznego. W konsekwencji zaskarżony wyrok Sądu pierwszej instancji, a także poprzedzająca go decyzja organu rentowego odpowiadają prawu, a apelacja odwołującej się, jako pozbawiona uzasadnionych podstaw, podlegała oddaleniu na podstawie art. 385 KPC .