Orzeczenie z SAOS
Wyrok Sądu Okręgowego w Siedlcach, IV U 557/18
Data orzeczenia: 24 kwietnia 2019.
To orzeczenie opublikowano w SAOS. Tekst pochodzi z SAOS, dane osobowe zakrył sąd. SAOS ma tylko część orzeczeń, więc nie zawsze znajdziesz tu całą sprawę.
- Sąd
- Sąd Okręgowy w Siedlcach
- Wydział
- IV Wydział Pracy i Ubezpieczeń Społecznych
- Data
- 24.04.2019
- Rodzaj
- wyrok
- Sygnatura
- IV U 557/18
IV — numer wydziału, U — rodzaj sprawy: ubezpieczenia społeczne, 557 — numer kolejny sprawy w tym roku, 18 — rok, w którym sprawa wpłynęła (2018). - Repertorium
- U: Ubezpieczenia społeczne
- Czas sprawy
- 9,7 mies. to nasz szacunek: od roku 2018 z sygnatury do daty tego orzeczenia
- Skład
- Jerzy Zalasiński (przewodniczący)
- Źródło
- orzeczenie w SAOS
Apelacja lub zażalenie
Sądy wyższe rozpoznały apelację albo zażalenie od tego orzeczenia:
- utrzymane · Sąd Apelacyjny w Lublinie, 12.02.2020 · III AUa 451/19
Zmiana albo uchylenie orzeczenia nie dowodzi błędu sądu. Brak wpisu nie znaczy, że orzeczenia nie zaskarżono: SAOS ma tylko część orzeczeń. Jak to liczymy
Przepisy przywołane w orzeczeniu
SAOS wylicza przepisy, które sąd przywołał w orzeczeniu. To nie musi być zarzut ani podstawa skazania.
- Kodeks postępowania cywilnego, art. 47714
- Ustawa z dnia 14 grudnia 1982 r. o ubezpieczeniu społecznym rolników indywidualnych i członków ich rodzin, art. 44
- Ustawa z dnia 20 grudnia 1990 r. o ubezpieczeniu społecznym rolników, art. 19
Tekst orzeczenia
Pokaż pełny tekst (4 627 znaków)
Sygn. akt IV U 557/18 WYROK W IMIENIU RZECZYPOSPOLITEJ POLSKIEJ Dnia 24 kwietnia 2019 r. Sąd Okręgowy w Siedlcach IV Wydział Pracy i Ubezpieczeń Społecznych w składzie: Przewodniczący SSO Jerzy Zalasiński Protokolant st. sekr. sądowy Anna Wąsak po rozpoznaniu na rozprawie w dniu 24 kwietnia 2019 r. w S. odwołania C. K. od decyzji Prezesa Kasy Rolniczego Ubezpieczenia Społecznego z dnia 5 czerwca 2018 r. Nr (...) w sprawie C. K. przeciwko Prezesowi Kasy Rolniczego Ubezpieczenia Społecznego o prawo do emerytury rolniczej oddala odwołanie. Sygn. akt IV U 557/18 UZASADNIENIE Zaskarżoną decyzją z dnia 05.06.2018r. organ rentowy Prezes Kasy Rolniczego Ubezpieczenia Społecznego odmówił ubezpieczonej C. K. prawa do emerytury rolniczej. W uzasadnieniu decyzji Prezes KRUS podniósł, że ubezpieczona nie udowodniła 25 lat podlegania ubezpieczeniu rolniczemu. Od decyzji tej odwołanie złożyła ubezpieczona C. K. , podnosząc, iż organ rentowy powinien jej zaliczyć do okresów ubezpieczenia okres pracy w gospodarstwie rolnym teściów, a następnie męża. W odpowiedzi na odwołanie organ rentowy wnosił o jego oddalenie. Uzasadniając swoje stanowisko podniósł, że zaskarżona decyzja jest słuszna, ponieważ w okresie od 01.01.1983r. do 27.02.1985r. C. K. nie podlegała ubezpieczeniu społecznemu rolników jako domownik. Sąd Okręgowy ustalił i zważył, co następuje: Odwołanie nie jest uzasadnione. Poza sporem jest, że C. K. urodzona (...) legitymuje się okresem podlegania ubezpieczeniu społecznemu rolników w rozmiarze 23 lata, 7 miesięcy i 23 dni. Zgodnie z treścią art. 19 ust.1 ustawy z dnia 20.12.1990r. o ubezpieczeniu społecznym rolników (tekst jednolity Dz.U. z 2017r. poz. 2336) emerytura rolnicza przysługuje ubezpieczonemu rolnikowi, który spełnia łącznie następujące warunki: osiągnął wiek 60 lat, jeśli jest kobietą, albo 65 lat, jeśli jest mężczyzną; podlegał ubezpieczeniu emerytalno-rentowemu przez okres co najmniej 25 lat; W ocenie Sądu Okręgowego ubezpieczona nie udowodniła 25- letniego stażu ubezpieczeniowego. Organ rentowy zaliczył ubezpieczonej następujące okresy podlegania ubezpieczeniu społecznemu rolników: od dnia 26.06.1996r. do 04.08.1968r. pracy w gospodarstwie rolnym rodziców, od dnia 18.04.1975r. do 31.12.1982r. pracy w gospodarstwie rolnym teściów, od dnia 28.02.1985r. do 31.12.1988r. pracy w gospodarstwie rolnym, od dnia 01.01.1992r. do 30.09.2000r. pracy w gospodarstwie rolnym oraz od dnia 01.01.2001r. do 31.03.2002r. pracy w gospodarstwie rolnym. Nie zaliczono okresu pracy gospodarstwie rolnym teściów od dnia 01.01.1983r do 27.02.1985r. ponieważ, w ocenie organu rentowego, wnioskodawczyni nie podlegała ubezpieczeniu społecznemu rolników jako domownik. Sąd Okręgowy podziela to stanowisko. Zgodnie z art. 20 ust.1 i 3 ustawy o usr dla osób urodzonych po 31.12.1948r. do okresów ubezpieczenia rolniczego zalicza się okresy podlegania ubezpieczeniu społecznemu rolników indywidualnych i członków ich rodzin w latach 1983-1990 oraz okresy prowadzenia gospodarstwa rolnego lub pracy w gospodarstwie rolnym po ukończeniu 16 roku życia, przed dniem 01.01.1983r. Oznacza to, że po dniu 01.01.1983r. warunkiem niezbędnym do uwzględnienia tego okresu do emerytury rolniczej jest podleganie ubezpieczeniu społecznemu rolników. W okresie od dnia 01.01.1983r. do dnia 27.02.1985r. C. K. pracowała w gospodarstwie rolnym teściów. W okresie tym nie były odprowadzane składki na ubezpieczenie społeczne C. K. jako domownika. Zgodnie z ar. 6 pkt 14 ustawy o usr ilekroć w ustawie jest mowa o okresach podlegania określonemu ubezpieczeniu społecznemu - rozumie się tylko takie okresy, za które opłacono przewidziane w odpowiednich przepisach składki na to ubezpieczenie, chyba że w myśl tych przepisów nie istniał obowiązek opłacania składek. Obowiązek opłacania składek na ubezpieczenie domownika od 01.01.1983r. wynikał z art. 44 ust.3 ustawy z dnia 14.12.1982r. o ubezpieczeniu społecznym rolników indywidualnych i członków ich rodzin (Dz.U. z 1989r. Nr.24, poz. 133). Zgodnie z tym przepisem obowiązek opłacania składki za domowników powstaje od pierwszego dnia miesiąca kalendarzowego następującego po miesiącu, w którym osoby te podjęły pracę w gospodarstwie rolnym, a ustaje z końcem miesiąca kalendarzowego, w którym przestały pracować w gospodarstwie. W świetle tych przepisów nie można okresu od dnia 01.01.1983r do 27.02.1985r. zaliczyć do okresów wymienionych w art. 19 ustawy o usr. Należy zatem stwierdzić, że C. K. nie udowodniła 25 lat podlegania ubezpieczeniu emerytalno-rentowemu rolników. Mając powyższe na uwadze Sąd Okręgowy na mocy art. 477 14 par.1 kpc orzekł jak w sentencji wyroku.
Cytuj tę stronę
Gotowy przypis do strony „Wyrok Sądu Okręgowego w Siedlcach, IV U 557/18”:
Źródło: sady (cpdp.media/sady), na podstawie orzeczeń opublikowanych w SAOS i danych MS; stan danych na 13.10.2026. Strona: Wyrok Sądu Okręgowego w Siedlcach, IV U 557/18.
Stały link:
https://cpdp.media/sady/orzeczenie/379474
Poprawki zapisujemy w dzienniku korekt.