Orzeczenie z SAOS
Wyrok Sądu Okręgowego w Siedlcach, IV U 389/18
Data orzeczenia: 3 grudnia 2018.
To orzeczenie opublikowano w SAOS. Tekst pochodzi z SAOS, dane osobowe zakrył sąd. SAOS ma tylko część orzeczeń, więc nie zawsze znajdziesz tu całą sprawę.
- Sąd
- Sąd Okręgowy w Siedlcach
- Wydział
- IV Wydział Pracy i Ubezpieczeń Społecznych
- Data
- 03.12.2018
- Rodzaj
- wyrok
- Sygnatura
- IV U 389/18
IV — numer wydziału, U — rodzaj sprawy: ubezpieczenia społeczne, 389 — numer kolejny sprawy w tym roku, 18 — rok, w którym sprawa wpłynęła (2018). - Repertorium
- U: Ubezpieczenia społeczne
- Czas sprawy
- 5,5 mies. to nasz szacunek: od roku 2018 z sygnatury do daty tego orzeczenia
- Skład
- Elżbieta Wojtczuk (przewodniczący)
- Źródło
- orzeczenie w SAOS
Przepisy przywołane w orzeczeniu
SAOS wylicza przepisy, które sąd przywołał w orzeczeniu. To nie musi być zarzut ani podstawa skazania.
- Kodeks postępowania cywilnego, art. 47714
- Ustawa o emeryturach i rentach z FUS
Tekst orzeczenia
Pokaż pełny tekst (6 665 znaków)
Sygn. akt IV U 389/18 WYROK W IMIENIU RZECZYPOSPOLITEJ POLSKIEJ Dnia 3 grudnia 2018r. Sąd Okręgowy w Siedlcach IV Wydział Pracy i Ubezpieczeń Społecznych w składzie: Przewodniczący SSO Elżbieta Wojtczuk Protokolant st. sekr. sądowy Dorota Malewicka po rozpoznaniu na rozprawie w dniu 3 grudnia 2018r. w S. odwołania W. K. od decyzji Zakładu Ubezpieczeń Społecznych Oddziału w S. z dnia 14 marca 2018 r. Nr (...) w sprawie W. K. przeciwko Zakładowi Ubezpieczeń Społecznych Oddziałowi w S. o wysokość kapitału początkowego I. zmienia zaskarżoną decyzję i ustala ubezpieczonemu W. K. wysokość kapitału początkowego na dzień 01 stycznia 1999r. na kwotę 113 545,52 (sto trzynaście tysięcy pięćset czterdzieści pięć złotych i pięćdziesiąt dwa grosze); II. w pozostałym zakresie odwołanie oddala. Sygn. akt IV U 389/18 UZASADNIENIE Decyzją z 14 marca 2018r., znak (...) Zakład Ubezpieczeń Społecznych Oddział w S. , działając na podstawie ustawy z 17 grudnia 1998r. o emeryturach i rentach z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych , ustalił wysokość kapitału początkowego W. K. na dzień 1 stycznia 1999r. na kwotę 108 803,31 zł. Przy ustaleniu wartości kapitału początkowego organ rentowy nie uwzględnił okresów: od 28 czerwca 1992r. do 18 sierpnia 1992r.; od 1 lipca 1994r. do 1 września 1994r.; od 10 sierpnia 1996r. do 30 września 1996r.; od 6 lipca 1998r. do 16 września 1998r. – ponieważ niemiecka instytucja ubezpieczeniowa nie potwierdziła tych okresów ubezpieczenia na terenie Niemiec oraz od 1 kwietnia 1993r. do 11 grudnia 1993r. i od 15 kwietnia 1995r. do 5 sierpnia 1995r. – gdyż brak jest informacji, czy ubezpieczony przebywał w tym czasie na zwolnieniach lekarskich (decyzja ZUS k. 68-69 adot. Kapitału początkowego). Odwołanie od w/w decyzji złożył ubezpieczony W. K. wnosząc o jej zmianę i uwzględnienie przy obliczeniu wysokości kapitału początkowego okresów, w których pracował na terytorium Niemiec oraz okresów zatrudnienia w (...) Oddział w Ż. od 1 kwietnia 1993r. do 11 grudnia 1993r. i w Urzędzie Miasta i Gminy Ż. od 15 kwietnia 1995r. do 5 sierpnia 1995r., podnosząc iż brak jest dowodów, stwierdzających iż korzystał w tym czasie ze zwolnień lekarskich. Ponadto, podkreślił, że brak zaliczenia wskazanych okresów jest dla niego krzywdzący i prowadzi do zaniżenia wysokości kapitału początkowego (odwołanie ubezpieczonego k. 1 akt sprawy). W odpowiedzi na odwołanie organ rentowy wniósł o jego oddalenie, powołując się na przepisy prawa i argumentację, zawarte w uzasadnieniu zaskarżonej decyzji oraz podniósł, iż odwołanie nie wnosi do sprawy żadnych nowych dowodów faktycznych i prawnych (odpowiedź organu rentowego na odwołanie k. 3 akt sprawy). Sąd ustalił, co następuje : Ubezpieczony W. K. , ur. (...) , od 18 sierpnia 1975r. do 31 grudnia 1977r. był zatrudniony na podstawie umowy rządowej w Przedsiębiorstwie Państwowych Zakładów (...) na stanowisku tokarza rewolwerowego (tłumaczenie zaświadczenia k. 12 akt dot. kapitału początkowego). W okresie od 29 marca 1978r. do 30 czerwca 1979r. ubezpieczony pracował w Państwowym Przedsiębiorstwie (...) jako pomocnik geodezyjny (świadectwo pracy k. 17 akt dot. kapitału początkowego). W okresach: od 28 czerwca 1992r. do 18 sierpnia 1992r.; od 1 lipca 1994r. do 1 września 1994r.; od 10 sierpnia 1996r. do 30 września 1996r. oraz od 6 lipca 1998r. do 16 września 1998r. wykonywał prace sezonowe w rolnictwie u S. A. L. (umowy o pracę k. 24, 26, 29 i 33 akt dot. kapitału początkowego). W okresie od 1 kwietnia 1993r. do 11 grudnia 1993r. ubezpieczony zatrudniony był na stanowisku obuwnika w (...) Oddział w Ż. . Z treści świadectwa pracy nie wynika, aby ubezpieczony przebywał na zwolnieniach lekarskich w powyższym okresie zatrudnienia (świadectwo pracy k. 25 akt dot. kapitału początkowego). Następnie od 15 kwietnia 1995r. do 5 sierpnia 1995r., ubezpieczony pracował jako robotnik w Urzędzie Miasta i Gminy w Ż. (świadectwo pracy k. 27 akt rentowych) i nie przebywał na zwolnieniach lekarskich (informacja od pracodawcy k. 10). Sąd zważył, co następuje: Odwołanie ubezpieczonego W. K. częściowo okazało się zasadne i podlegało uwzględnieniu. W świetle zebranego materiału dowodowego, nie budzi wątpliwości, iż ubezpieczony w okresie od 1 kwietnia 1993r. do 11 grudnia 1993r. zatrudniony był w (...) Oddział w Ż. , a od 15 kwietnia 1995r. do 5 sierpnia 1995r. w Urzędzie Miasta i Gminy w Ż. . W powyższych okresach ubezpieczony nie przebywał na zwolnieniach lekarskich (informacja od pracodawcy k. 10, oświadczenie ubezpieczonego k. 32v, akta osobowe za okres zatrudnienia w Urzędzie Miasta Ż. k.11, świadectwa pracy – akta dot. kapitału początkowego). Po zaliczeniu ubezpieczonemu do wysokości kapitału początkowego powyższych okresów zatrudnienia wysokość kapitału początkowego na dzień 1 stycznia 1999 r. wynosi 113 545,52 zł (wyliczenia organu rentowego k. 24). Odnosząc się zaś do okresów zatrudnienia ubezpieczonego od 28 czerwca 1992r. do 18 sierpnia 1992r., od 1 lipca 1994r. do 1 września 1994r., od 10 sierpnia 1996r. do 30 września 1996r. oraz od 6 lipca 1998r. do 16 września 1998r. w Niemczech na podstawie umów o pracę w rolnictwie nie podlegają one zaliczeniu do wysokości kapitału początkowego, gdyż niemiecka instytucja ubezpieczeniowa nie potwierdziła powyższych okresów ubezpieczenia na terenie Niemiec (pismo k. 58 akt dot. kapitału początkowego). Nie zasadne okazało się również stanowisko ubezpieczonego, który twierdził na rozprawie 3 grudnia 2018r., że pracował w Przedsiębiorstwie Zakładów (...) w NRD od 18.08.1975 r. do 31. 12.1978 r. i że powyższy okres nie został uwzględniony przez organ rentowy do obliczenia kapitału początkowego. Z akt dotyczących kapitału początkowego wynika, że organ rentowy zaliczył ubezpieczonemu okres zatrudnienia w Przedsiębiorstwie Zakładów (...) w NRD od 18.08.1975 r. do 31.12.1977 r. (k. 64 akt dot. kapitału początkowego) opierając się na zaświadczeniu wystawionym przez pracodawcę 9.03.1984 r., zgodnie z którym właśnie w tym okresie ubezpieczony był zatrudniony w NRD (k. 10 i 12 akt. dot. kapitału początkowego). Nadto ubezpieczony nie mógł po 31.12.1977 r. pracował w NRD, gdyż od 29 marca 1978r. do 30 czerwca 1979r, zatrudniony był w Państwowym Przedsiębiorstwie (...) w W. (świadectwo pracy k. 17 akt. dot. kapitału początkowego). Mając powyższe na uwadze Sąd Okręgowy na podstawie art. 477 14 § 2 kpc zmienił zaskarżoną decyzję ustalając ubezpieczonemu W. K. wysokość kapitału początkowego na dzień 1 stycznia 1999r. na kwotę 113 545,52 zgodnie z wyliczeniami organu rentowego (k. 23-28). W pozostałym zakresie odwołanie zaś zostało oddalone na podstawie art. 477 14 § 1 kpc . Mając powyższe na uwadze Sąd orzekł jak w wyroku.
Cytuj tę stronę
Gotowy przypis do strony „Wyrok Sądu Okręgowego w Siedlcach, IV U 389/18”:
Źródło: sady (cpdp.media/sady), na podstawie orzeczeń opublikowanych w SAOS i danych MS; stan danych na 13.10.2026. Strona: Wyrok Sądu Okręgowego w Siedlcach, IV U 389/18.
Stały link:
https://cpdp.media/sady/orzeczenie/368733
Poprawki zapisujemy w dzienniku korekt.