Orzeczenie z SAOS
Wyrok Sądu Rejonowego w Częstochowie, VII U 445/17
Data orzeczenia: 19 lutego 2018.
To orzeczenie opublikowano w SAOS. Tekst pochodzi z SAOS, dane osobowe zakrył sąd. SAOS ma tylko część orzeczeń, więc nie zawsze znajdziesz tu całą sprawę.
- Sąd
- Sąd Rejonowy w Częstochowie
- Wydział
- VII Wydział Pracy i Ubezpieczeń Społecznych
- Data
- 19.02.2018
- Rodzaj
- wyrok
- Sygnatura
- VII U 445/17
VII — numer wydziału, U — rodzaj sprawy: ubezpieczenia społeczne, 445 — numer kolejny sprawy w tym roku, 17 — rok, w którym sprawa wpłynęła (2017). - Repertorium
- U: Ubezpieczenia społeczne
- Czas sprawy
- 7,6 mies. to nasz szacunek: od roku 2017 z sygnatury do daty tego orzeczenia
- Skład
- Barbara Sobocińska (przewodniczący)
- Źródło
- orzeczenie w SAOS
Przepisy przywołane w orzeczeniu
SAOS wylicza przepisy, które sąd przywołał w orzeczeniu. To nie musi być zarzut ani podstawa skazania.
- Kodeks postępowania cywilnego, art. 47714
- Kodeks pracy, art. 177
- Kodeks pracy, art. 3
- Kodeks pracy, art. 30
- Kodeks pracy, art. 411
- Ustawa z dnia 13 marca 2003 r. o szczególnych zasadach rozwiązywania z pracownikami stosunków pracy z przyczyn niedotyczących pracowników, art. 1
- Ustawa z dnia 25 czerwca 1999 r. o świadczeniach pieniężnych z ubezpieczenia społecznego w razie choroby i macierzyństwa, art. 29
Tekst orzeczenia
Pokaż pełny tekst (11 174 znaki)
Sygn. akt VII U 445/17 WYROK W IMIENIU RZECZYPOSPOLITEJ POLSKIEJ Dnia 19 lutego 2018 roku Sąd Rejonowy w Częstochowie VII Wydział Pracy i Ubezpieczeń Społecznych w składzie: Przewodniczący: sędzia Sądu Rejonowego Barbara Sobocińska Protokolant: starszy sekretarz sądowy Anna Rutkowska po rozpoznaniu w dniu 19 lutego 2018 roku w Częstochowie na rozprawie sprawy z odwołania M. R. ( R. ) od decyzji Zakładu Ubezpieczeń Społecznych Oddziału w S. z dnia 8 listopada 2017 roku, numer (...) w sprawie M. R. ( R. ) przeciwko Zakładowi Ubezpieczeń Społecznych Oddziałowi w S. o zasiłek macierzyński zmienia decyzję Zakładu Ubezpieczeń Społecznych Oddziału w S. z dnia 8 listopada 2017 roku, numer (...) w ten sposób, że przyznaje ubezpieczonej M. R. ( R. ) prawo do zasiłku macierzyńskiego za okres od 30 października 2017 roku do 28 października 2018 roku. UZASADNIENIE Decyzją z dnia 08 listopada 2017 r., znak (...) , Zakład Ubezpieczeń Społecznych Oddział w S. odmówił ubezpieczonej M. R. prawa do zasiłku macierzyńskiego za okres od 30.10.2017r. do 28.10.2018r. W uzasadnieniu decyzji organ rentowy, powołując się na przepisy ustawy z dnia 25 czerwca 1999 r. o świadczeniach pieniężnych z ubezpieczenia społecznego w razie choroby i macierzyństwa podniósł, że organ rentowy wypłacił ubezpieczonej zasiłek chorobowy po ustaniu tytułu ubezpieczenia za okres niezdolności do pracy od 01.06.2017r. do 30.10.2017r. W dniu 30.10.2017r. ubezpieczona urodziła dziecko nie pozostając w okresie ubezpieczenia chorobowego, bowiem ubezpieczenie to ustało z innych przyczyn aniżeli wskazane przez ubezpieczoną. Odwołanie od tej decyzji złożyła ubezpieczona M. R. w dniu 21 listopada 2017 r. wnosząc o zmianę zaskarżonej decyzji i przyznanie prawa do zasiłku macierzyńskiego za sporny okres. W uzasadnieniu odwołania ubezpieczona podniosła, że podpisała oświadczenie o rozwiązaniu umowy o pracę za wypowiedzeniem w czasie, gdy przebywała na zwolnieniu lekarskim z powodu zagrożenia ciąży, bowiem pracodawca uzasadnił decyzję likwidacją zakładu pracy, co również zostało wskazane w oświadczeniu pracodawcy. Zakład Ubezpieczeń Społecznych Oddział w S. w odpowiedzi na odwołanie wnosił o jego oddalenie argumentując, jak w uzasadnieniu zaskarżonej decyzji. Nadto organ rentowy podniósł, że pracodawca ubezpieczonej (...) Sp. z o.o. w K. nie uległ likwidacji. Ustalenia faktyczne. Ubezpieczona M. R. podlegała ubezpieczeniom społecznym, w tym ubezpieczeniu chorobowemu, z tytułu zatrudnienia w (...) Spółce z ograniczoną odpowiedzialnością w K. , począwszy od dnia 01.02.2015r., ostatnio na podstawie umowy o pracę zawartej na czas nieokreślony, na stanowisku kasjer sprzedawca. Ubezpieczona pracowała na stacji paliw w miejscowości Ł. . Kierownikiem stacji paliw była M. P. , która była również przełożoną ubezpieczonej. Łącznie z ubezpieczoną na stacji paliw zatrudnionych było 6 pracowników. W lutym 2017 r. ubezpieczona zaszła w ciążę i z powodu zagrożenia ciąży, od marca 2017r., przebywała na zwolnieniu lekarskim i pobierała wynagrodzenie chorobowe a następnie zasiłek chorobowy. W kwietniu 2017r. odbyło się spotkanie pracowników stacji paliw w Ł. z prezesem (...) Spółce z ograniczoną odpowiedzialnością w K. W. K. , który poinformował pracowników, że firma znajduje się w upadłości, ponieważ nie otrzymała koncesji na dalszą sprzedaż paliwa. Prezes wręczył wszystkim obecnym w pracy pracownikom stacji paliw w Ł. oświadczenia o wypowiedzeniu umów o pracę z powodu likwidacji, upadłości. W trakcie korzystania ze zwolnienia lekarskiego do ubezpieczonej zadzwoniła księgowa z firmy zewnętrznej i poinformowała, że firma, która zatrudnia ubezpieczoną, jest w trakcie likwidacji i że musi podpisać oświadczenie o wypowiedzeniu umowy o pracę i że jeśli nie podpisze oświadczenia, to nie otrzyma odprawy pieniężnej. (dowód: dokumenty w aktach rentowych, zeznania ubezpieczonej – k. 35v, zeznania świadka M. P. – k. 71v) Pismem datowanym na dzień 24.04.2017r. pracodawca rozwiązał z ubezpieczoną umowę o pracę z zachowaniem okresu wypowiedzenia, który upłynął w dniu 31.05.2017r. i wskazał jako przyczynę wypowiedzenia – likwidację pracodawcy (...) Sp. z o.o. Ubezpieczona podpisała oświadczenie w dniu 26.04.2017r. Pracodawca sporządził dla ubezpieczonej świadectwo pracy, w którym potwierdził okres zatrudnienia M. R. i wskazał, że stosunek zatrudnienia ustał w wyniku rozwiązania umowy o pracę za wypowiedzeniem przez pracodawcę – art. 30 § 1 pkt 2 k.p. w zw. z art. 1 ustawy z dnia 13.03.2003r. o szczególnych zasadach rozwiązywania z pracownikami stosunków pracy z przyczyn niedotyczących pracowników . (dowód: dokumenty w aktach rentowych – świadectwo pracy – k. 3, oświadczenie – k. 1) W dniu 30.10.2017r. M. R. urodziła dziecko – K. G. . (dowód: dokumenty w aktach rentowych – odpis skrócony aktu urodzenia – k. 6) W dniu 03.11.2017r. ubezpieczona złożyła wniosek do ZUS o wypłatę zasiłku macierzyńskiego. (dowód: dokumenty w aktach rentowych) (...) Sp. z o.o. w K. sukcesywnie w 2017 r. zwalniała pracowników. Stan zatrudnienia kształtował się następująco: - 47 pracowników – na dzień 31.05.2017r., - 11 pracowników – na dzień 30.06.2017r. (zwolniono 36 pracowników), - 7 pracowników – na dzień 31.07.2017r. (zwolniono 4 pracowników), - 5 pracowników – na dzień 31.08.2017r. (zwolniono 2 pracowników), - 4 pracowników – na dzień 30.09.2017r. (zwolniono 1 pracowników), - 2 pracowników – na dzień 31.10.2017r. (zwolniono 2 pracowników), - 1 pracowników – na dzień 30.11.2017r. (zwolniono 1 pracownika), - 0 pracowników – na dzień 31.12.2017r. (dowód: zestawienie osób zatrudnionych i zwolnionych – k. 42 – 48) Postanowieniem z 26 czerwca 2017 r. Sąd Rejonowy Gdańsk- Północ w Gdańsku umorzył przyspieszone postępowanie układowe w stosunku do dłużnika (...) Sp. z o.o. w K. 17 lipca 2017 r. (...) Sp. z o.o. w K. złożyła do Sądu Rejonowego Szczecin - Centrum w Szczecinie wniosek o ogłoszenie upadłości. Do dnia wyrokowania w niniejszej sprawie wniosek nie został rozpoznany. (vide: odpis z KRS k. - 13 notatka urzędowa – k. 68). Rozważania prawne. Moc dokumentów z których sąd przeprowadził dowody, w szczególności w postaci dokumentów w aktach rentowych ubezpieczonej oraz dokumentów załączonych do akt sprawy, w szczególności zestawienia osób zatrudnionych i zwolnionych, nie została skutecznie przez żadną ze stron zaprzeczona. M. R. urodziła dziecko w dniu 30.10.2017r. Organ rentowy w zaskarżonej decyzji wskazywał na brak prawa do zasiłku macierzyńskiego z uwagi na okoliczność, iż dziecko zostało urodzone w okresie kiedy ubezpieczona nie miała tytułu ubezpieczenia chorobowego, a nadto na okoliczność, że (...) Sp. z o.o. w K. nie uległa likwidacji. Sąd rejonowy nie podzielił stanowiska organu rentowego w zakresie twierdzeń, że nie ubezpieczenie chorobowe ustało w okresie ciąży wskutek likwidacji pracodawcy Spółki (...) . Zgodnie z art. 29 ust. 1 ustawy z dnia 25.06.1999r. o świadczeniach pieniężnych z ubezpieczenia społecznego w razie choroby i macierzyństwa (zwana ustawą zasiłkową), zasiłek macierzyński przysługuje ubezpieczonej, która w okresie ubezpieczenia chorobowego albo w okresie urlopu wychowawczego urodziła dziecko. Na podstawie art. 30 ust. 1 ustawy zasiłkowej, zasiłek macierzyński przysługuje również w razie urodzenia dziecka po ustaniu ubezpieczenia chorobowego, jeżeli ubezpieczenie to ustało w okresie ciąży: 1) wskutek ogłoszenia upadłości lub likwidacji pracodawcy; 2) z naruszeniem przepisów prawa, stwierdzonym prawomocnym orzeczeniem sądu. Ubezpieczonej będącej pracownicą, z którą rozwiązano stosunek pracy w okresie ciąży z powodu ogłoszenia upadłości lub likwidacji pracodawcy i której nie zapewniono innego zatrudnienia, przysługuje do dnia porodu zasiłek w wysokości zasiłku macierzyńskiego (ust. 3 art. 30). Należy wskazać, iż ustawodawca w art. 30 ust 1 pkt 1 ustawy zasiłkowej posługuje się pojęciem likwidacji pracodawcy. Należy odróżnić pojęcie likwidacji pracodawcy od pojęcia likwidacji podmiotu prawa handlowego jakim jest spółka z ograniczoną odpowiedzialnością. Pojęcia pracodawcy czy likwidacji pracodawcy nie są pojęciami prawnym, zdefiniowanym w ustawie zasiłkowej. Zatem, należy sięgnąć do definicji zawartych w kodeksie pracy ( art. 3, art. 41 (1), art. 177§ 4 k.p. ). Zgodnie z art. 3 k.p. pracodawcą jest jednostka organizacyjna, choćby nie posiadała osobowości prawnej, a także osoba fizyczna, jeżeli zatrudniają pracowników. Zatem Spółka (...) ma status pracodawcy w dacie, w której efektywnie zatrudnia pracowników. Z zeznań ubezpieczonej oraz świadka M. P. , która była kierownikiem stacji paliw w Ł. i przełożoną ubezpieczonej wynika, że na stacji paliw w Ł. było zatrudnionych 6 pracowników i że pracodawca rozwiązał stosunki pracy ze wszystkim pracownikami. Z załączonego do akt zestawienia osób zatrudnionych i zwolnionych przez spółkę (...) Sp. z o.o. na kartach 42 – 48 wynika, że na dzień 31.05.2017r., tj. na dzień upływu ubezpieczonej okresu wypowiedzenia, spółka zatrudniała 47 pracowników i że w każdym następnym miesiącu liczba zatrudnionych pracowników zmniejszała się wskutek redukcji zatrudnienia, osiągając w dacie 31.12.2017r. stan zerowy pracowników. Zatem jest związek czasowy i przyczynowo – skutkowy pomiędzy rozwiązaniem umowy o pracę z ubezpieczoną a likwidacją pracodawcy. Ferując wyrok sąd rejonowy podzielił poglądy dotychczasowego orzecznictwa do art. 41 1 k.p. zgodnie z którymi skutkiem likwidacji pracodawcy w znaczeniu przedmiotowym jest jego unicestwienie, zaś w znaczeniu podmiotowym - zakończenie jego bytu prawnego, co oznacza, że przestaje istnieć podmiot, który mógłby dokonywać czynności prawnych wobec pracowników. Sąd Najwyższy w wyroku z 11 maja 2017 r., II UK 213/16, wskazał, iż likwidacja jest pewnym procesem, zwykle rozciągniętym w czasie, obejmującym formalny stan związany z wyrejestrowaniem działalności w organie ewidencyjnym oraz faktyczne i trwałe zakończenie prowadzonej działalności i rozwiązanie w związku z tym stosunków pracy ze wszystkimi pracownikami w celu zakończenia działalności, z którą wiązało się prowadzenie zakładu pracy w znaczeniu przedmiotowym. Wprawdzie spółka nadal widnieje w KRS (vide: odpis z KRS – k. 22 – 28) i nie został rozpoznany wniosek o ogłoszenie upadłość spółki, to jednakże w świetle treści art. 3 k.p. , należy uznać, że pracodawca Spółka (...) uległ likwidacji. Ubezpieczona nie kwestionowała przed sądem pracy wypowiedzenia jej umowy o pracę uznając, że wskazana przyczyna likwidacji jest prawdziwa, co w świetle prawa – art. 177§ 4 k.p. – pozwala na wypowiedzenie umowy o pracę kobiecie, która jest w ciąży. Wobec powyższego, bacząc na treść art. 29 ustawy zasiłkowej oraz art. 30 tejże ustawy sąd uznał, że ubezpieczonej przysługuje zasiłek macierzyński za sporny okres, bowiem w świetle art. 3 k.p. ubezpieczenie chorobowe ustało w okresie ciąży wskutek likwidacji pracodawcy. Mając powyższe na uwadze sąd, na podstawie art. 477 ( 14) § 2 k.p.c. oraz przepisów prawa materialnego, zmienił decyzję Zakładu Ubezpieczeń Społecznych Oddziału w S. z dnia 8 listopada 2017 roku, numer (...) w ten sposób, że przyznał ubezpieczonej M. R. prawo do zasiłku macierzyńskiego za okres od 30 października 2017r. do 28 października 2018r.
Cytuj tę stronę
Gotowy przypis do strony „Wyrok Sądu Rejonowego w Częstochowie, VII U 445/17”:
Źródło: sady (cpdp.media/sady), na podstawie orzeczeń opublikowanych w SAOS i danych MS; stan danych na 13.10.2026. Strona: Wyrok Sądu Rejonowego w Częstochowie, VII U 445/17.
Stały link:
https://cpdp.media/sady/orzeczenie/336238
Poprawki zapisujemy w dzienniku korekt.